Luka Menalo sjajno je igrao protiv Napolija
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Piše: Dražen Antolić

Fanatizam Rijeke bacio je na koljena momčad od milijarde kuna, ali devet idućih utakmica bit će ključno

Rijeka je u sedam nastupa u prvenstvu osvojila 12 bodova, nedostaju joj dvije teške utakmice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. studeni 2020. 16:50

Rijeka je pobrala lovorike, Talijani su iznenađeni kako je odigrala s Napolijem i to se vidi po reakcijama, od trenera i igrača do medija. Gennaro Gattuso ozbiljno shvaća Europsku ligu i poslao je na teren jak sastav, iako ne možda do kraja najjači. No, nije vjerovao da bi mu Rijeka mogla raditi takve probleme, da će njezin fanatizam dovesti do grešaka skupu obranu i natjerati ih da potegnu do maksimuma ne bi li odnijeli važne bodove.

Gattuso se čudio što im se događa, njegove su riječi da Rijeka s takvim nogometom može igrati protiv bilo koga u Europi. Pohvale mogu pomoći za dizanje samopouzdanja i atmosfere, ali od njih se ne živi. Nismo sigurni je li ikad neka momčad pokupila tako pozitivne komentare nakon što je izgubila četvrtu utakmicu zaredom. I to je danas realnost Rijeke. Njezina je zadaća prekinuti niz negativnih rezultata. U nedjelju na Rujevicu stiže Lokomotiva koja diže razinu i Rožmanova momčad imat će ponovno težak posao. Pogotovo što i dalje mora igrati bez nekih ozlijeđenih.

Rijeka je u sedam nastupa u prvenstvu osvojila 12 bodova, nedostaju joj dvije teške utakmice za kompletan program prve četvrtine sezone (Dinamo i Hajduk). To nije loše, no porazi od Lokomotive na startu i Šibenika peku. To je i dodatan razlog da zapnu i revanširaju se Lokosima s kojima već imaju povijest bitnih ogleda, računajući i finale Kupa na Šubićevcu u kojem su osvojili trofej.

- Ekipa koja je igrala s Napolijem pokazala je karakter, dala sve što ima i zna, to je ono što tražim od njih. Igrali smo na maksimumu, ali imamo načetu momčad, pa se još dogodila ozljeda Murića. Osim toga ni Lepinjica nije mogao, a ušli smo u rizik sa Štefuljem i pitanje je sada s kime ćemo istrčati u nedjelju - komentirao je trener Rijeke Simon Rožman.

Mogu li konačno sačuvati vrata da ne prime gol? U zadnjih pet utakmica u tome nisu uspjeli. Zabili su im redom Varaždin, Real Sociedad, AZ, Šibenik i Napoli. Od europskih rivala do dna HNL-a. Rožman hvali radnu igru u defenzivi, no koncentracija će morati biti visoka i u nedjelju. Koliko je to bitno vidi se po jednoj lošoj reakciji Brauta nakon čega je primljen prvi pogodak.
- Čeka nas jako bitan posao. Nije lako kad osjećaš da si bio tako blizu, a nisi nagrađen. No, brzo se moramo okrenuti na HNL jer nam je ona iznimno značajna. Ne znam još s kime ću točno raspolagati, tko će ostati zdrav. To nam predstavlja veliki problem, no iz igrača koji će moći izaći na teren moramo izvući maksimum. Nema plakanja, idemo dalje, s Lokomotivom će biti zanimljivo - dodao je trener Rožman.

Zanimljivo bi se moglo prevesti kao napeto. Sve je otvoreno, to će biti nezahvalna utakmica za prognoziranje. Koliko su bodovi bitni pokazuje i raspored nakon reprezentativne stanke. Prvo su dva gostovanja kod Istre 1961 i Napolija, potom domaći susret s Osijekom pa odlazak u San Sebastian kod Real Sociedada.

No, nije to jedino gostovanje u tom tjednu jer dolazi Hajduk na Poljudu, nakon njega AZ Alkmaar i Dinamo doma te do kraja kalendarske godine Varaždin i Slaven Belupo u gostima. Devet utakmica u turbo ritmu koji će determinirati Rijekinu polusezonu. Dakle, atmosferu u kojoj će dočekati Božić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:29