Genkovi navijači i Joseph Paintsil

 Profimedia
PROBLEMI SU OČITI

Fanovi Genka ‘priveli‘ trenera i kapetana uoči odlaska u Zagreb, Belgijci na Maksimir stižu zabrinutih lica

Sugovornici među belgijskim novinarima uvjereni su kako će John van den Brom preživjeti ovu krizu
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 24. studeni 2021. 07:22

Do poluvremena nedjeljne utakmice s Beerschotom nogometaši Genka zlostavljali su domaćina posjedom lopte od 82 posto, stvorivši usput šest velikih prilika. Osim sadržaja na rubu nasilja, oprezniji redatelj našao bi se na kušnji da u kut ekrana zalijepi oznaku "16+", ali na kraju balade posljednja momčad lige nije samo izdržala valove tih bombardiranja, nego je pobijedila - Beerschot vs Genk 2-0.

Nekolicina belgijskih novinara s kojima smo razgovarali slažu se da je bizarnom porazu najviše kumovao slovački reprezentativac Patrik Hrošovsky, ključni vezni igrač, kojem su na rubu kaznenog prostora ispali ključevi momčadi. Počastio je domaćina kardinalnom pogreškom u 4. minuti, i tako se Genk našao u minusu za kojim je jurio, jurio i jurio, ali samo kako bi u sudačkoj nadoknadi primio i drugi gol. Nakon utakmice trener John van den Brom i kapetan Bryan Heynen pozvani su na saslušanje pred tribinu s Genkovim navijačima.

image

Razočaranje na licu Mujaida Sadicka Aliua

KRISTOF VAN ACCOM/AFP/PROFIMEDIA

Smijenili pomoćnika

Porazom protiv Dinama krajem rujna Genk je otvorio seriju od čak pet poraza. Van den Brom preživio je u kokpitu, na izlasku iz zone turbulentnog leta nanizao je pet utakmica bez poraza i odigrao neke vrlo dobre predstave, no sada je opet na početku. Treba li se 55-godišnji Nizozemac zbog toga bojati za posao? Ne treba, uvjeravaju nas sugovornici. Klub jest u rezultatskoj krizi, ali trenerov status nije upitan jer Genk se tijekom proteklih petnaest godina umorio od neprestanih smjena. Kada im je lani van den Brom donio belgijski kup igrajući atraktivan nogomet, prema tradicionalnoj nizozemskoj 4-3-3 formuli, odlučili su mu povjeriti uzde na duže vrijeme. U naletu krize klupski predsjednik Peter Croonen odlučio je pokazati mišiće ograničenom intervencijom: iz stožera je udaljio van den Bromova prvog pomoćnika i dugogodišnjeg intimusa Haara, a na njegovo mjesto instalirao iskusnog danskog trenera Riddersholma, koji je svojedobno na klupi Midtjyllanda u zvijezde lansirao najboljeg Genkova napadača Paula Onuachua. Taj 27-godišnji Nigerijac prošlu sezonu u Genkovu dresu završio je s 33 gola u belgijskom prvenstvu, a ove sezone bitno je suzdržaniji pred suparničkim vratima (10 pogodaka).

image

Trener Genka John van den Brom

KRISTOF VAN ACCOM/AFP/PROFIMEDIA

Previše reprezentativaca

Genk je u belgijskoj javnosti već dugo na glasu kao Janus, dvoglavi rimski bog. Kada mu suparnik uleti u žrvanj, u zraku se začas osjeti miris golijade. Tako je momčad krajem listopada za manje od sat vremena utrpala pet komada na gostovanju kod Zulte Waregema (pobjeda 6-2). Nekoliko dana ranije šesticom je počastila i trećeligaša u kup utakmici. Genkov je problem to što prečesto pokazuje drugo lice, ono koje smo vidjeli kada su se s druge strane našli Petković i Ivanušec. Ako Onuachu, Ito i društvo nisu u nekom napadačkom tonusu, suparnik im lako pronalazi šupljine u obrani.

U kakvom raspoloženju Belgijci dolaze u Zagreb? Zabrinuti su što nedjeljnim porazom, a što činjenicom da im je roster nakrcan internacionalcima koji nakon akcija nacionalnih momčadi još izlaze iz jet-laga. Čak dvanaestorica Genkovih igrača iz Južne Amerike, Azije i Afrike sudjelovala su u kvalifikacijskim utakmicama za Katar 2022 u studenom, i to je podatak koji zahtijeva respekt. Ako je suditi prema posljednjim utakmicama, u najboljoj formi je japanski napadač Junya Ito, strijelac pobjedničkih golova u rezultatski tijesnim utakmicama s Vijetnamom (1-0) i Omanom (1-0)...

Linker
17. travanj 2024 15:54