CROPIX
VEĆ SE ZNA I DATUM ODLUKE

FOTO: POGLEDAJTE ZBOG KAKVOG DETALJA DINAMU NAJVJEROJATNIJE PRIJETI KAZNA Na listi grijeha i iznenađenje: Modri optuženi za rasizam!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. ožujak 2019. 21:42

Dan nakon sjajne Dinamove pobjede na Maksimiru nad Benficom u osmini finala Europske lige (1:0), stigla je nova najava loših vijesti za hrvatskog prvaka iz sjedišta UEFA-e.

Baš kao i nakon slavlja protiv Viktorije Plzen na Maksimiru, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Modrih, te na svojim stranicama objavila što se stavlja na teret hrvatskom prvaku.

Ovoga puta, osim ubacivanja predmeta u teren, korištenja pirotehničkih sredstava i ponovno blokiranja prolaza na tribinama, Dinamu kazna prijeti i zbog - rasizma!

Zasad nije potvrđeno o kakvom se 'rasističkom ponašanju' radi, ali neslužbeno saznajemo da se radi o keltskom križu na zastavi izvješenoj na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona. Stilizirani keltski križ nalazi se na slovu '0' u natpisu Blue Lions.

Damir Krajač/Cropix

Keltski križ se povezuje s keltskim kršćanstvom te simbolima sunca i kruga, a u 20. su ga stoljeću koristili, primjerice, nacisti u Norveškoj te kasnije razne neonacističke i rasističke organizacije kao što je npr. Ku Klux Klan. Upravo to je dovelo do njegove zabrane u nekoliko europskih država, a nalazi se i na listi zabranjenih simbola UEFA-e.

Za sada je poznato da će Modri novu kaznu saznati 28. ožujka, a istog će dana Dinamo dobiti i kaznu za 'grijehe' na utakmici s Viktorijom. UEFA u tom slučaju tereti Dinamo zbog ubacivanja predmeta u teren, paljenja baklji i blokiranja stepenica na tribinama.

Linker
23. svibanj 2022 23:24