Gennaro Gattuso
 AFP
NAPOLI U RIJECI

Gattuso traži golijadu! ‘Ma kad god se govori o mojem ugovoru, mi onda izgubimo utakmicu. Pustimo to!‘

Gennaro je bezuvjetnu podršku i dovoljno vremena za projekt dobio tamo gdje se možda najmanje očekivalo
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. studeni 2020. 18:22

U dvoboju protiv Sassuola, i to na svom stadionu San Paolo, Napoli je izgubio 0:2. Bio je to hladan tuš za trenera Gennara Gattusa i njegove igrače, jer su se prije utakmice već vidjeli na drugoj poziciji, odmah iza Milana.

S obzirom na početak sezone, u kojem im se dogodio slučaj Torino i gubitak utakmice bez borbe, uz još dodatni minus kazne, status pri vrhu bio bi veliki poticaj. No, umjesto Napolija, taj je osjećaj i poziciju (pre)uzeo Sassuolo, čiji je trener De Zerbi jedan od najtalentiranijih mlađih stručnjaka na Apeninima...

Gattuso je bio neraspoložen nakon utakmice. Nije ni čudo, jer je poslije 0:1 s AZ Alkmaarom u Euroligi, upisao drugi uzastopni poraz na domaćem terenu. I to bez postignutog pogotka, što je prvi puta ove sezone u Serie A. U pet utakmica prvenstva te dvije u Euroligi (porazili Real Sociedad u gostima) Napoli je postigao 15 pogodaka, što je prosjek 2,1.

Projekt na dužu stazu

Ovaj negativni trend u posljednja dva domaćinstva, mišljenje je analitičara, ukazuje da Napoli još nije spreman za tako veliki iskorak, borbu za scudetto.
- Nemojte mi spominjati tu riječ, jer odmah sve krene krivo... - napomenuo je trener nebesko-plavih koji se, nakon loše završene mu priče s Milanom, odlično snašao u Napulju.

Gattuso je bio trener Rossonera od prosinca 2017. do svibnja 2019. godine i nakon oscilirajućeg početka s vremenom je ipak stekao povjerenje javnosti i medija.

No, Milan mu nije produžio ugovor i Gattuso se baš naljutio na ondašnjeg direktora Leonarda i asistenta mu Maldinija. Bio je uvjeren da će honorirati rad u kojem je osovio na noge posrnuli Milan, i to u teškim uvjetima klupskih vlasničkih problema...
Ono što je tražio, a to je bezuvjetna podrška vlasnika kluba i dovoljno vremena za projekt na dužu stazu, Gattuso je dobio tamo gdje se to možda i najmanje očekivalo. U Napoliju, kod jednog od najvećih čangrizavaca talijanskog nogometa te poslovično nezadovoljnog trenerima koje ima.

Aurelio De Laurentiis, međutim, odmah je zavolio Gattusa koji ima sličan temperament kao i on, te ga smatra pravim karakterom za projekt Napolija za scudetto.
Kako mu ugovor istječe u lipnju iduće godine, Gattuso je već dobio ponudu De Laurentiisa za produženje te je to sada stvar samo formalnosti jer je njome zadovoljan. No, potpisa još nije bilo, pa ga novinari o tome često pitaju. Zato je nakon poraza od Sassuola i to podvukao...
- Eto, kad god se govori o mojem ugovoru, mi onda izgubimo utakmicu. Pustimo to...

Lov na titulu

Kao trener Milana, Gattuso je u prosincu 2017. godine, također u Euroligi, izgubio na Rujevici 0:2. Tada je igrao sustavom 3-5-2, s momčadi iz koje su samo dva igrača (Romagnoli, Calabria) danas u kadru Stefana Piolija.
Gattuso je trener koji najradije koristi 4-3-3, ali od ove sezone u Napoliju se više okrenuo 4-2-3-1. Sukladno tehničkom profilu igrača u kadru, dojam je da je to bolja varijanta. No, kako se uvijek pokaže u nogometu, najbolja je ona formacija s kojom se pobjeđuje.

Dok je prošle sezone ostvario prvi trofej, pobijedivši u Kupu Italije, Gattuso i Napoli tek moraju pokazati što su ove sezone spremni učiniti za toliko željeni povratak scudetta podno Vezuva.

Taj doseg ostvaren je još u mitsko doba Diega Armanda Maradone, kada je osvojen prvi (1987.) i drugi (1990.) naslov. Trideset godina temperamentni Napolitanci trpe muku koja je u jednom trenutku dovela klub na korak od gašenja. Spasio ga je upravo De Laurentiis koji je glasan u najavama da je Gennaro Gattuso onaj trener i karakteran tip koji bi mogao odvesti Napoli do “onog”.


Kako su izrazito praznovjerni, onda se riječ scudetto niti ne izgovara...

U Rijeci će Napoli igrati na pobjedu

U Rijeci će Napoli igrati, naravno, na pobjedu. U gostima Gattusova momčad igra vrlo dobro zato jer je, pored odlične obrane na čelu sa super traženim Koulibalyjem, ofenzivni dio momčadi vrijedne 604 milijuna eura (po Transfermarktu), skup vrlo hitrih, ali i tehnički vještih nogometaša. Treba vidjeti kakvu će postavu Gattuso suprotstaviti Rožmanu, ali koga kod uvrsti (ima široku klupu) Napoli će igrati istim stilom... (rm)

Napolitanci neće trenirati u Rijeci

Nije presedan, ali nije baš ni česta pojava potez koji je Napoli odlučio povući uoči utakmice s Rijekom u četvrtak na Rujevici. Napolitanci će, naime, trening odraditi kod kuće pa će nakon što stignu u Hrvatsku tek trener Gennaro Gattuso u pratnji jednog igrača odraditi press konferenciju, dok će ostatak delegacije odmarati. Odlučili su Partenopei da u Rijeci neće trenirati prije utakmice, da im to nije potrebno. Oprez zbog COVID-a 19 ili lagano podcjenjivanje suparnika? Vjerojatno više ili manje od oboje. (dd)

NAPOLI U ZADNJIH 30 DANA

04/10/20.
(talijansko prvenstvo)
Juventus - Napoli 3:0
17/10/20.
(talijansko prvenstvo)
Napoli - Atalanta 4:1
22/10/20.
(euroligaška skupina)
Napoli - AZ 0:1
25/10/20.
(talijansko prvenstvo)
Benevento - Napoli 1:2
29/10/20.
Real Sociedad - Napoli 0:1
(euroligaška skupina)
01/11/20.
(talijansko prvenstvo)
Napoli - Sassuolo 0:2

Linker
04. svibanj 2024 16:25