PAUL ELLIS Afp
KARIZMATIČNI TALIJAN

Godinama maltretirao velikane po Italiji, a sada je posložio ekipu ‘manje vrijednih‘ i ispisao povijest

Taj 66-godišnji Talijan od 2016. u Bergamu izvodi čuda, a ta su čuda u Dublinu dobila klimaks
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 23:16

S Milanom je, na posudbi, osvojio talijanski Superkup 2017., a sada Mario Pašalić slavi novi trofej, njegova Atalanta srušila je Bayer (3-0) u finalu Europske lige i ovjenčala se povijesnim dosegom. Pašalić je u igru ušao u 57. minuti, dok je Josip Stanišić igrao drugo poluvrijeme za Bayer.

Xabi Alonso definitivno je velika priča europskog nogometa. Čovjek koji je ponizio Bayern, i do finala EL stigao neporažen, tražeći "savršenu oluju" koja bi zaokružila sezonu, nakon 51 utakmice u nizu bez poraza, definitivno je slovio kao trener kojem se treba podastrti zlatni tepih. Ipak, od svih ovosezonskih suparnika, a Alonso ih je nabrojao i sve prebrojao, sada ga je čekao jedan od onih koji ne uživaju medijsku pažnju, iako bi trebali. Njegovo je ime - Gian Piero Gasperini.

image
PAUL ELLIS Afp

Taj 66-godišnji Talijan, naime, od 2016. u Bergamu izvodi čuda, a ta su čuda u Dublinu dobila klimaks: ući u finale s aureolom autsajdera, ali posložiti momčad satkanu od "manje vrijednih", ali zapravo izuzetnih igrača, s kojima već godinama stvara nemir talijanskim velikanima, da bi sada dospio do finala i potom Atalantu doveo do prvog europskog, te drugog uopće trofeja u povijesti, nakon osvajanja talijanskog Kupa 1963., doseg je vrijedan divljenja.

Temeljen, pritom, baš na slučaju jednog igrača. Ademola Lookman (26) u profi-nogometu pojavio se 2015. u dresu Charltona, gdje je ovaj momak začeo karijeru nakon dječačkog odrastanja u lokalnom Waterloou, no u sljedećih osam sezona njegov potencijal nisu doživjeli niti Charlton, niti Everton, niti RB Leipzig, niti Fulham, niti Leicester. Ali, lisac Gasperini u ljeto 2022. nešto je vidio i doveo ga je u Bergamo iz Leipziga za 9,35 milijuna eura. A ovaj je - eksplodirao, s 30 golova i 16 asistencija u 76 nastupa. S hat-trickom koji je stigao u finalu EL. Za prvu euro-titulu "liliputanca" iz Bergama.

Linker
22. svibanj 2024 23:17