Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
TOLIKO PITANJA, A MALO ODGOVORA

HAJDUK JE NAJVEĆA NEPOZNANICA SAM SEBI Pušnik se s ovakvim izazovom još nije susreo

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. srpanj 2016. 17:20

Hajduk je najveća zagonetka sam sebi. Bijeli još nisu kompletirali vlastite redove pred Iasi. U toj rečenici legende Bijelih Ivana Buljana leži cijela istina Hajduka koji ovog tjedna s umjerenim optimizmom i velikim iščekivanjem otvara europske kvalifikacije.
Koje su to sve zagonetke Bijelih?

Prva je zagonetka kako će startati novi trener, kako je pripremio momčad... Pregršt je pitanja vezanih uz Marijana Pušnika, emotivnog stratega Bijelih, čovjeka predanog radu, ali znamo da 24 sata rada dnevno nije jamac uspjeha. Pušnik je posložio novu momčad Hajduka, ekipu koja bi trebala ostvariti visoke klupske ambicije. Upitno je kakva je kvaliteta ekipe, jer prinove se uglavnom tek trebaju dokazati. Potvrditi da su, poput Kožulja, zaista pojačanja.


Najteža misija

Međutim, snagu momčadi staviti ćemo za početak u drugi plan, a u prvom je trener. Pušnik se do sada u karijeri nije susreo s ovakvim pritiskom. Maribor je do Hajduka bio njegov najveći klub u karijeri, ne računajući pritom Olimpiju s kojom je trasirao put do titule, ali nije ostao do kraja u Stožicama. Radeći u Mariboru, Celju, Iranu i Japanu, na četiri destinacije gdje je Pušnik imao zadani delikatni rezultatski cilj, nije stigao do trofeja, ali pritom u slovenskim klubovima nije imao ni europski rezultat. U Hajduku se od njega imperativno traži rezultat, a na putu ka tom cilju Iasi se doživljava tek kao prva prepreka.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Doživljava se kao suparnik koji se jednostavno mora proći, ali protekle su sezone pokazale da Hajduk nije lagano prelazio ni preko Dundalka i Turnova, stoga treba biti realan i reći da je Iasi u toj konkurenciji najteža prepreka. Ali Pušnik je došao da bi preskočio takve prepreke i time napravio iskorak u vlastitoj trenerskoj karijeri. Pred njim je zato izazov s kojim se još nije susreo. Momčad je druga zagonetka. Koliko je uigran Hajduk, koliko će nedostajati Lovre Kalinić na vratima i je li Sušić spreman za prvi susret?


Gomila novih

Koliko pitanja, a tako malo odgovora. Dosta je novih imena stiglo na Poljud, ali među njima su rijetki iz prinova prešli do statusa pojačanja. Kožulj se etablirao u veznom redu, a ostali čekaju. Uz to nije nevažno spomenuti ni činjenicu da tri igrača čekaju prodaju. Već spomenuti Kalinić i Sušić, te Milić. A ništa protiv prodaje ne bi imao ni ukrajinski stoper Maksim Bilij koji je ionako ozlijeđen. Momčad je u neznatno promijenjenom sustavu, s tim da se kadar nije bitno mijenjao po linijama. Međutim na testnim utakmicama nismo vidjeli Hajduk koji bi trebao nastupiti u Rumunjskoj. Momčad je još uvijek u fazi traženja, igrači još pristižu i pitanje je koliko je uigran Hajduk bez obzira što momčad po imenima uopće ne zvuči loše.

Napadač je treća zagonetka. Na generalnoj probi protiv Slavije ponovno je Vlašić imao dominantnu minutažu u ulozi napadača. Prošle zime dovedeni su Velez i Arteaga da Vlašić ne bi morao igrati špicu, a ovog su ljeta na Poljud stigli Futacs i Said s istim zadatkom. Tko će biti špica za prvu utakmicu, Pušnik tek treba odrediti, no jasno je da se pozicija “devetke” nije definirala kroz pripreme. Jasno je, novi su igrači kasnili u dolasku, ali opet ćemo reći, ne treba posezati za opravdanjima. Svake se godine kasni u pripremi sezone i dovođenju igrača, nije ni ova iznimka. Prošlo ljeto Ohandza je bio prvi “pick” u napadu, a nekako se nazire mogućnost da bi Kamerunac ponovno preuzeo tu ulogu, makar nije odigrao ni minute u pripremnim utakmicama. Ali, ako ne može Futacs, ako Said nije spreman, može li Ohandza? Puno je pitanja oko ove zagonetke....


Imaju li gard?

IASI je četvrta enigma. Rumunje je gledao Pušnikov asistent Marko Lozo i Bijeli imaju potrebne informacije, ali opet je upitnik iznad Iasija. Sedma momčad Rumunjske iz prošle sezone s Talijanom na klupi doima se kao tvrd suparnik sa snažnom iskustvenom podlogom ekipe prosječne starosti 28 godina. Vrlo je teško procijeniti koliko su bolji ili slabiji od Hajduka.

Nakon četiri zagonetke stiže i završna peta. Kakav pristup očekujemo od Hajduka u Rumunjskoj? Pobjednički gard i rješavanje prolaza u prvoj utakmici. Hm, premalo je pobjeda Hajduka u zadnjih 15-ak godina ostvario na europskim gostovanjima da bismo sa sigurnošću mogli reći “idu Bijeli s pobjedničkim gardom”. Istrče li zaista hajdukovci s takvom mišlju na travnjak u Iasiju, skinut će i sve prethodno nabrojane zagonetke. Jer, onda će biti jasno da su se svi, od trenera do napadača, hrabro uhvatili izazova bez obzira na nepoznanice koje vrebaju u ogledu s rumunjskom ekipom talijanskog “štiha”.

Linker
18. travanj 2024 14:29