Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
SLUŽBENE PRESICE

HAJDUKOV TRENER POTVRDIO IZOSTANAK KAPETANA 'Nižić se ne osjeća spremnim' BIVŠI HAJDUKOVAC PORUČIO 'Neću slaviti ako zabijem Bijelima'

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 08. kolovoz 2018. 22:28

Hajduk u okršaj s FCSB-om kreće bez kapetana Zorana Nižića. Otkrio je to trener Željko Kopić na posljednjoj konferenciji za medije uoči dvoboja s Rumunjima, piše Slobodna Dalmacija.

- Rekao je da se ne osjeća spremnim za utakmicu. To treba poštivati. Fokusirani smo na igrače koji su na dispoziciji da napravimo sve da budemo na pravoj razini - rekao je Kopić.

Nižić nije jedini koji će propustiti FCSB, no neki se igrači vraćaju u konkurenciju.

- Nema Beširovića i Duke otprije, Jaira (op.a. odrađuje posljednju utakmicu suspenzije), a Said je upitan. Protiv Lokomotive je osjetio problem s mišićem. Vraćaju se Posavec i Palaversa, a Caktaš je spreman. Dobio je udarac u Sofiji, nije bila riječ o odmaranju protiv Lokomotive. Nema više ni Tome Bašića kojemu zahvaljujem na doprinosu i želim puno uspjeha u nastavku karijere.

Kako komentirate Bašićev odlazak u Bordeaux?

- Kod mene je igrao puno utakmica, jedan je od igrača kojemu treba duže da uđe u formu. Već protiv Slavije u Sofiji bio je dobar, protiv Lokomotive korektan... Stigla je ponuda koja je zadovoljila klub i ja kao trener to moram prihvatiti.

Kakvo je stanje s Futacsem, je li i on u igri za nastup?

- On već konkretnije trenira, no konačnu ćemo odluku donijeti na dan utakmice.

Razmišljate li možda o promjeni formacije?

- Kad imate problem, razmišljate o svemu. No nije dobro previše odstupati u odnosu na ono što radimo cijelo vrijeme. Igrači se moraju osjećati stabilno unutar sustava.

Na čemu temeljite optimizam?

- Analizirali smo susret s Lokomotivom i vidjeli probleme koji se događaju u zadnje vrijeme. Dosta smo sterilni u završnoj trećini i nedostaje nam pravi protok lopte. Puno se igrača promijenilo, a imamo i onih koji su se kasnije priključili. Bit ćemo spremni.

Konkuriraju li mladi lavovi Šego i Delić za mjesto u prvom sastavu?

- Obojica su u konkurenciji. Jedan je od naših ciljeva ove sezone da mladi igrači dobivaju minutažu. Treba procijeniti kada je pravi trenutak za prvih 11, a kada za ulazak s klupe. Računam na njih.

Birate li igrače po karakteru ili po dojmu?

- Karakter je jedna od primarnih stvari u selekciji. Od mog dolaska razmišljali smo što je DNK Hajduka i kakvi nam igrači trebaju, pogotovo u utakmicama koje su „biti ili ne biti", a takvih je ovdje puno. Nije lako s time se nositi. Drago mi je da je Stanko Jurić dočekao svoju priliku, on spada pod one koji imaju karakter i energiju.

Kakva je atmosfera u momčadi?

- Momci su motivirani da pokažu što mogu. Atmosfera je natjecateljska. Imali smo i razgovor s predsjednikom i sportskim direktorom koji su naglasili važnost ove utakmice. FCSB ima kvalitetan napadački potencijal i inzistira na igri, ima dosta prednosti, ali i mana koje ćemo pokušati iskoristiti. Vjerujem da ćemo već u Poljudu prezentirati dobar nogomet i ostvariti dobar rezultat pred revanš.

Trener FCSB-a Dica rekao je da bi mu i remi bio dobar, a vama?

- Nikad ne pričam o rezultatu. Uvijek je idealna varijanta pobjeda bez primljenog gola, ali primarno razmišljamo o našoj izvedbi. Oni imaju širok kadar i unutar formacija 4-3-3 i 4-2-3-1 mogu igrati na različite načine s profilom igrača kojima raspolažu. Bit će zahtjevno.

Presica Steaue

- Hajduk je snažan i agresivan, za pobjedu ćemo morati odigrati savršen meč! - kaže Nicolae Dica, trener FCSB-a uoči utakmice s Hajdukom, piše Slobodna Dalmacija.

Gostovanje najuspješnijeg rumunjskog kluba u Splitu izazvalo je golemi interes rumunjskih predstavnika medija kojih se u poljudskom novinarskom salonu skupilo čak 17. Dica je mladi trener, 38 mu je godina. Nekoć je bio veznjak, igrao je baš za Steauu i neke druge rumunjske klubove. Bio je i reprezentativac sedam godina, zastupao je Rumunjsku na Euru 2008. Trenersku je karijeru započeo 2014. kao pomoćnik baš u Steaui, potom je vodio Arges Pitesti, a u svibnju 2017. preuzeo je FCSB. I Dicu je dočekalo pitanje o kvaliteti poljudskog travnjaka, no on smatra kako to neće igrati veliku ulogu.

- Bez obzira na kvalitetu travnjaka, nadam se da ćemo pobijediti. Naviknuti smo igrati na lošem terenu jer je i naš takav.

Tko vam je u redovima Hajduka najviše zapeo za oko?

- Barry, Said, Ivanovski koji je bio u Rumunjskoj, a Bašić koji je prodan također je bio važan igrač...

Čeka vas paklena atmosfera punog stadiona...

- Znamo da su navijači vatreni, ali naviknuti smo igrati pred 40, čak i 50 tisuća gledatelja. Ne bi trebalo biti problema za igrače.

Kakvo je stanje s Teixeirom, bio je ozlijeđen i nije igrao zadnje dvije utakmice, a rumunjski ga novinari vide u prvom sastavu?

- On je u dobrom stanju, trenira s momčadi. Vidjet ćemo hoće li igrati.

Bi li i remi bio dobar?

- Pričam samo o pobjedi, jer uvijek želim samo pobjeđivati, ali naravno da ne znamo kako će se utakmica razvijati. Remi bi nas ostavio u borbi za prolaz.

S trenerom je na konferenciji za medije bio i Antonio Jakoliš, Šibenčanin koji je prije pet godina nosio dres Hajduka i s njim osvojio Kup.

- Lijepo je biti u Splitu i ovdje na ovom stadionu. To je moj drugi dom, tu sam proveo lijepe trenutke. No ja sam profesionalac i držim da ne smiješ slaviti golove bivšoj momčadi. Tako neću ni ja, ako zabijem. Utakmica će biti teška i borbena. Vjerujem da smo spremni za dobar rezultat i da ćemo za tjedan dana proći dalje.

Rumunjske je novinare zanimalo za koga navija njegova obitelj?

- Tata za Hajduk, a mama za Dinamo! Nadam se da će tata ipak navijati za mene.

Kakav vam je današnji Hajduk?

- Doveli su mnogo igrača, još se traže. Imali su i problema s Lokomotivom... No, respektiramo ih. Imaju dobre pojedince poput Nižića, Caktaša, Ivanovskog i Saida.

Koliko ste savjetima pomogli treneru Dici?

- Iskreno, nije mu ni trebala moja pomoć jer je stručni stožer napravio dobar posao. Samo sam im rekao da se moramo pripremiti na atmosferu koja nas čeka - zaključio je Jakoliš.

Linker
05. svibanj 2024 02:55