Joško Gvardiol jedan je od Hrvata koji mogu osvojiti Europsku ligu

 MIGUEL MEDINA Afp
JEDAN VATRENI ĆE SLAVITI

Hrvatska sigurno ima osvajača EL, sedam HR nogometaša podiglo je u zrak ovaj važni trofej, tko će biti osmi?!

U svakoj od četiri momčadi koje igraju polufinale Europske lige igra po jedan hrvatski nogometaš.
Piše: SNObjavljeno: 15. travanj 2022. 11:41

Nakon sinoćnjih uzvratnih utakmica četvrtfinala Europske lige poznato je koje će se četiri momčadi boriti za osvajanje trofeja, a samim time je jasno kako će jedan Hrvat sigurno biti osvajač ovog natjecanja.

Naime, u polufinale su se plasirale momčadi koje u svojim redovima imaju po jednog hrvatskog reprezentativca - Leipzig, u kojem igra Joško Gvardiol, će igrati protiv Rangersa Borne Barišića dok će Nikola Vlašić sa svim West Hamom igrati protiv Kristijana Jakića i Eintrachta iz Frankfurta.

Tako će netko od hrvatskih nogometaša upisati među osvajače Europske lige prvi put nakon 2019. kada je Mateo Kovačić u redovima Chelseaja u finalu pobijedio Arsenal s 4:1. Godinu prije Europsku ligu s Atletico Madridom je osvojio Šime Vrsaljko, a u finalu je njegova momčad s 3:0 pobijedila Marseille. Naslov pobjednika Europske lige ima i Ivan Rakitić koji je bio član Seville u prvom od tri uzastopna osvajanja ovog natjecanja. Bilo je to u sezoni 2013./14. kada je Sevilla nakon jedanaesteraca bila bolja od Benfice.

Darijo Srna bio je kapetan Šahtara kada je ukrajinska momčad u finalu 2009. s 2:1 pobijedila Werder u zadnjem izdanju natjecanja koji se tada još zvao Kup UEFA. Godinu ranije osvajač je sa Zenitom bio Ivica Križanac, a 2007. se na tron s moskovskim CSKA popeo Ivica Olić.

Ako zagrebemo dalje u prošlost, u Kup UEFA, onda ćemo među imenima osvajača naći i Luku Peruzovića (Anderlecht, 1983.) što će nas dovesti od brojke od sedam hrvatskih nogometaša koji su osvojili natjecanje koje je s godinama mijenjalo format i ime, a sada ga znamo pod imenom Europska liga. Tko će biti osmi? Gvardiol, Barišić, Vlašić ili Jakić?

Linker
22. svibanj 2024 05:28