Toni Datković u dresu Lokomotive prošle godine
 RONALD GORSIC/CROPIX
ŠOK ZA FAVORITA

Hrvatu pokvarili planove ‘Kako smo igrali, sve će vam reći podatak da je naš trener odmah dobio cipelu!‘

Veselio se gostovanju u Rijeci, ali na kraju ništa od toga. Trener je već bivši...
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 20. rujan 2020. 13:30

Pažanin Toni Datković, sin trenera Ivice Datkovića koji je vodio Novalju i Zadar nakon što je igrao za Orijent, u četvrtak navečer bio je najtužniji čovjek u Solunu. Zbog poraza njegova Arisa, gdje je stigao u kolovozu iz španjolske Huesce, jer u četvrtak neće skoknuti do kuće, Rijeke, igrati protiv kluba svoje mladosti - Rijeke.

U konfuziji smo

Toni je jedan od deset stranaca u početnoj postavi Arisa, momčadi koja je neočekivano izgubila (1:2) od “ukrajinskih seljaka” (Kovalivka je selo od 1500 stanovnika). Prije Arisa bio je na posudbi u Huesci, ali i Zavrču i Koperu. Igrao za Lokomotivu!
- Kako smo igrali, najbolje govori podatak da je odmah poslije utakmice trener, Nijemac Michael Oenning, dobio otkaz. Četiri posljednje utakmice ne izgledamo nikako, igramo ispod svake razine, a imamo veoma dobre individualce. Brazilce, Španjolce... igrače iz cijelog svijeta koji znaju s loptom. No, nema momčadi. Protiv Kolosa bio je samo nastavak loše serije. Znali smo da Ukrajinci nemaju nikakvu igru, čekaju samo kontre. Adut su im prekidi i duge lopte... Tako smo i dobili dva gola. Jedan na kontru, drugi iz prekida. Mi smo bili neorganizirani. Niti smo znali što u napadu, niti kako se braniti protiv momčadi kao što su Ukrajinci, koji igrati ne žele... Kvalitetniji smo, ali cijela je momčad u konfuziji.


Kontra i prekid, dva gola Ukrajinaca, kao potvrda da je dobra organizacija i čvrsti blok ponekad dobitna kombinacija, nadoknađuje manjak kvalitete.
- Imali smo prigoda. Dvaput smo pogodili gredu. U posljednjim sekundama nismo uspjeli zabiti s pet metara. Pošteno rečeno, kada nisi zaslužio, gol te neće...

Ukrajinci su ti “ukrali” izlet na Kvarner.
- Veselio sam se tome, odmah kada sam vidio da je Rijeka mogući suparnik, rekao sam bratu “vidimo se na Rujevici”. Račun bez krčmara. Treneri Arisa su se raspitivali kakav je to klub, Oenning je već crtao... Sada je bivši trener.
Rijeka je favorit protiv Kolosa.

- Uvjeren sam u pobjedu Rijeke. S nekoliko golova razlike. Bez obzira što je u nogometu sve moguće, uvjerio sam se sam, nažalost... Oteli su mi zadovoljstvo igranja protiv Čolaka, najboljeg strijelca HNL-a. Ukrajinci, osim toga, igraju svaka četiri dana. Svoje prvenstvo, u nedjelju, Europu... A Rijeka je, koliko znam odgodila susret s Hajdukom, a sada i onaj poslije s Dinamom. Rijeka će imati deset dana pauze, a oni četiri utakmice, i to je prednost Rijeke. Osim, naravno, onog najvažnijeg - igračke kvalitete. Rijeka sigurno prolazi.

‘Sedmica’ je opasan

Zapamtio si nekog kvalitetnog Ukrajinca?
- Iskreno, nikoga nisam registrirao. Recimo jedna sedmica, jak je, na njega nabijaju duge lopte. Individualno nije previše brz. Igra Kolosa svodi se na duge lopte, čekanje kontranapada i - prekida.
Iz Španjolske u Grčku...
- Osjeti se razlika u kvaliteti. Španjolska druga liga je među deset najjačih liga na svijetu, iako ne bih rekao da je Aris korak unatrag. Doveli su me, za mene platili dobru odštetu, računaju na mene, moram uhvatiti ritam. Zadovoljan sam transferom.

Linker
28. travanj 2024 13:50