DAMIR KRAJAC/CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

I nedovoljno spremni Petković je predobar za Rapid. Ali, protiv jačih on ne treba igrati tu poziciju...

Gol Rapida je posljedica velike greške Franjića. Bila je to praktično jedina greška modre obrane
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. studeni 2021. 07:08

Kako se očekivalo, tako je i Dinamo odigrao utakmicu sa Rapidom. S neusporedivo boljim pristupom, energijom i posljedično učinkovitijom igrom Modri su upisali vrijednu pobjedu. Ona je izvojevana logičnom prezentacijom, u odnosu kvalitativne razine dviju momčadi.

Damir Krznar odabrao je formaciju 4231, koja je u igri prema naprijed pomjerana u 4141 (Gojak ofenzivnije, Mišić korektor vezne linije). Nije to bila neka velika novost u odnosu na Beč, ali kada je energija na ovoj razini, onda sve izgleda drugačije. Trener Dinama potvrdio je Petkovića na ofenzivnoj veznoj poziciji, iza isturenog Andrića, sa Oršićem i Ivanušecom na bokovima. Nakon prvih 45 minuta ta se postavka pokazala ispravnom, bez obzira što su gosti rano poveli.

Gol Rapida je više posljedica velike greške u pozicioniranju Franjića, koji je na lijevom boku zaostao i time omogućio Knasmullneru da izbjegne zaleđe na sjajnu okomicu Ljubičića kroz sredinu. Bila je to praktično jedina velika greška modre obrane, a sve potom bilo je dominacija domaćih. Dinamo je "spustio" loptu, u Petkoviću imao sjajnog razigravača i okomice koje su lomile sve mekši Rapidov blok. Bilo je očito koliko je domaćin tehnički bolja momčad i golovi Petkovića i Andrića bili su logična posljedica te dominacije, generirane intenzitetom ritma, pojačanom agresivnošću i visokom motivacijom.

U nastavku su modri u početnoj fazi spustili ritam, Petković je djelovao pod teretom udarca kojeg je dobio u prvom dijelu, no nikakve ozbiljnije opasnosti za rezultat nije se osjetilo. Štoviše, u drugom dijelu nastavka Dinamo je opet pojačao gas i djelovalo je kao da u svakom napadu može biti u opasnoj prilici za pogodak. Lopta je u prvom dijelu nagradila razigranog Petkovića i poentirao je kao ono što u stvari ostaje, kao centarfor, a u drugom dijelu tu nagradu je zaslužio detonator drugačije energije modrih, Josip Šutalo.

No, ukupno gledano, ovo je bistra momčadska pobjeda, pokazatelj kako je i pad u Beču u stvari posljedica slabijeg pristupa Modrih. U razlici kvalitete dva rostera presudno je samo sa kakvom će energijom i intenzitetom (agresije) igrati tehnički bolja momčad.

TRI KLJUČNA DETALJA

SUPERIORNOST U TEHNICI

Kad je pristup kao u četvrtak, onda je jednostavno nametnuti višu tehničku razinu momčadi. Dinamo je razred više od Rapida i sve ono što se nije vidjelo u Beču, obilato je prezentirano u Maksimiru.

DINAMOVA ENERGIJA

S visokim intenzitetom igre, agresivniji i fokusiraniji dinamovci su bez većih teškoća preskočili negativni utjecaj ranog gostujućeg vodstva. Nastavak jako ritma bio je samo pokaz samopouzdanja momčadi.

BRUNO PETKOVIĆ

Odigrao je izvrsnu partiju kao ofenzivni vezni, jer tehnički je klasa. Nije potpuno spreman, ali to je za Rapidove razine bilo dovoljno. No, ostajemo uvjerenja da je Petković devetka i da je za izazovnije suparnike njemu tamo mjesto. Zbog momčadi, ali i zbog svojeg napredovanja.

Linker
22. travanj 2024 05:54