Nenad Bjelica vrlo je uspješno vodio Austrijance
 PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP
VODEĆI U SKUPINI

Idući protivnik Dinama: Stvorio ih je Bjelica, imaju budžet manji od Gorice, dobili su Borussiju 4:0!

Najveća zvijezda im je mladi srpski napadač, drugi najskuplji igrač je U21 hrvatski reprezentativac
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. listopad 2020. 14:57

Nakon CSKA, sljedeći protivnik Modrih jest - austrijski Wolfsberger. Kad ovog trenutka pogledate ljestvicu austrijskog prvenstva, pa vidite da je taj klub na desetom mjestu od 12 klubova, da u pet kola ima samo jednu pobjedu i četiri poraza, te samo tri boda kao predzadnji i zadnji, Ried, odnosno Hartberg, možete pomisliti “pa ovo je zicer svih zicera”!

Pa ako Modri ne mogu dobiti te “jazavce” s dna kace austrijskog klupskog nogometa, koga će onda dobiti? Vjerojatno su tako razmišljali i poklonici CSKA prije njihova gostovanja u Austriji, a sjećate se, završillo je 1:1...

Podcijeniti Wolfsberger bio bi poraz i prije odigravanja utakmice. Zanimljivo, Wolfsberger je zapravo projekt bivšeg Dinamova trenera, danas Osijekova, Nenada Bjelice. Njihova priča počinje upravo s Bjelicom koji ih je afirmirao kao klub. Prije samo nekoliko godina koprcali su se u nižim ligama.

Tad se klupskoj vrhušci dogodio Nenad Bjelica i upleo svoje prste u lijepu priču o Wolfsbergeru. Dok su trčali po niželigaškim terenima, zvali su se WAC St. Andra radi fuzije s obližnjim klubom, a sadašnji Osijekov trener preuzeo ih je u drugoj austrijskoj ligi 2010. godine i u sezoni 2011./12. osvojio naslov te posljedično promociju u austrijsku Bundesligu.

Te sezone klupska uprava odlučila je prekinuti suradnju s klubom s kojim su bili u fuziji i promijenili su ime ponovo u Wlolfsberger. Bjelica ih je doveo do petog mjesta u Austriji, te 2013. godine prešao u Austriju Beč, a klub je nastavio rasti i bez njega.

Uglavnom su se motali oko sredine ljestvice, u sezoni 2016./17. bili su blizu povratka u drugu ligu, ali uspjeli su se spasiti, a onda su konačno prošle sezone ostvarili povijesan uspjeh osvojivši treće mjesto u Austriji što im je donijelo plasman u Europsku ligu. Lani u dogurali također do Europske lige, u skupini su bili posljednji, iza Istanbul Basakšehira, Rome i Borussije Mönchengladbach.

Ali napravili su ogromnu senzaciju, pobijedili su slavnog bundesligaša kao gosti rezultatom 4:0! Bacivši oko na Transfermarkt vidimo da kompletna momčad Wolfsbergera košta 13,75 milijuna eura, samo je nešto više od milijun eura skuplja od najskupljeg modrog nogometaša Dominika Livakovića, koji po istom izvoru ima cijenu od 12,5 milijuna eura. Wolfsberger bi bio tek sedmi najskuplji u hrvatskoj ligi, ispod Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, Lokomotive i Gorice.

Najveća zvijezda momčadi je mladi srpski napadač Dejan Joveljić (21), nogometaš koji je došao na posudbu iz Eintracht Frankfurta, a vrijedi 3,6 milijuna eura. U Wolfsberger je ovog ljeta stigao i mladi hrvatski reprezentativac Dario Vizinger (22), drugi najskuplji igrač momčadi. On prema Transfermarktu vrijedi 900.000 eura, a došao je iz aktualnog slovenskog prvaka Celja.

Znamo da cijene igrača ponekad ne znače ništa, kad su ostvarili onu senzacionalnu pobjedu nad Borussijom iz Monchengladbacha, dečki iz Wolfsbergera su vrijedili i manje nego sada, samo 11,5 milijuna eura, a cijena Nijemaca je iznosila 257 miliijuna...

Linker
19. travanj 2024 16:57