TEŽAK ZADATAK

Jedan od ključnih igrača se oporavio! ‘Vidjeli smo da možemo s Napolijem, volimo igrati velike utakmice!‘

Franko Andrijašević oporavio se od ozljede mišića i konkurirat će za nastup u Napulju
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. studeni 2020. 09:10

Nije ga bilo na travnjaku gotovo mjesec dana, u tom je razdoblju preskočio tri utakmice. Jedan od najboljih igrača Rijeke, Franko Andrijašević (29), liječio je ozljedu mišića, čini se da je sad sve u redu i bit će među kandidatima za nastup u Napulju, u 4. kolu skupine F Europske lige protiv Napolija (četvrtak, 21 sat)...

- Vjerujem da je ozljeda sad iza mene. A nisam trebao tako dugo izbivati, no srce je bilo jače od pameti. Ozlijedio sam se, naime, na domaćoj utakmici protiv Reala Sociedada, dobio sam udarac u mišić. Lagano sam se oporavljao i činilo mi se da sam spreman za utakmicu u Aalkmaru. Međutim, u isti sam mišić u Nizozemskoj dobio još udarac-dva, pa se ozljeda pogoršala i na kraju sam morao ovako dugo pauzirati. Nadam se da je sad sve u redu i da opet mogu normalno igrati - rekao nam je Andrijašević uoči putovanja u Napulj.

Ne otpisujte nas

A što možemo očekivati od Rijeke protiv Napolija?
- Na Rujevici smo vidjeli da možemo igrati protiv njih! Imali smo svoje prilike, a na kraju smo izgubili tim nesretnim autogolom. Budemo li tako odigrali i u četvrtak, možemo se nadati pozitivnom rezultatu. Moramo biti maksimalno koncentrirani cijelu utakmicu, pa iako smo svjesni Napolijeve snage, sigurno je da ne putujemo u Italiju s bijelom zastavom. Ne treba nas otpisivati...

Je li prvo poluvrijeme protiv Napolija bilo i najbolje ovojesensko izdanje Rijeke?
- Bilo je svakako među najboljima. I protiv Reala Sociedada odigrali smo jako dobro, kao i u Kopenhagenu. Bilo je dobrih utakmica u kojima smo pokazali naše pravo lice.

Pred vama je težak raspored, u četvrtak ulazite u žrvanj. U tom, strahovito jakom ritmu igranja, očekuje vas čak osam utakmica u 24 dana, od 26. studenoga do 20. prosinca.

Nezgodan raspored

Jeste li tjelesno i mentalno spremni za ritam igranja kakvoga još niste doživjeli, svaka tri dana očekuje vas utakmica? A svemu treba dodati i putovanja, gostujete čak pet puta...

- Da, pogled na raspored nije nimalo lijep. Ali, moramo to prihvatiti i učiniti sve što možemo da jesen izguramo do kraja što je bolje moguće. Možda je i dobro što nismo igrali od 8. studenoga, igrači koji nisu bili ozlijeđeni i zaraženi mogli su se dobro odmoriti, pa će biti spremni za teška iskušenja. Naravno da neće biti lako, bit će tu i dosta rotacija, svi mi u svlačionici morat ćemo odraditi svoj dio posla na najbolji način. Dovoljno smo pametni da znamo što nas čeka, važno je da sad pokažemo koliko vrijedimo. No, treba znati i ovo: nama je igračima uvijek draže igrati utakmicu, nego trenirati! Iz svega, dakle, treba izvući ono što je najbolje, iako je istina da će nam putovanja dodatno otežati život.

Od tih pet gostovanja dva su europska (Napulj i San Sebastian), te tri domaća (Split, Varaždin i Koprivnica), a domaćini ste Aalkmaru, Osijeku i Dinamu. Čak tri derbija ugurala su se u taj raspored...
- I to je dobro, obožavamo igrati velike i prave utakmice, za takve se dvoboje živi! Bit ćemo silno motivirani, pa će tako i možebitni umor biti u nekom trećem planu, nećemo uopće o tome razmišljati, nego o jakim suparnicima koji su pred nama.

Zbog nastupa u Europskoj ligi i pandemije koronavirusa imate četiri utakmice manje u Prvoj HNL i te ćete odgođene utakmice odigrati na proljeće. Hoće li i to biti problem?
- Vjerujem da neće, budući da će na proljeće biti znatno više termina za igranje. Neće to biti ništa strašno, svemu ćemo se prilagoditi.

Uz te četiri odgođene utakmice, četvrti ste na ljestvici, za vodećim Dinamom zaostajete 11 bodova, za Osijekom osam, a za Goricom sedam bodova, ali imate i tri utakmice manje od Dinama i Osijeka, te dvije manje od Gorice. Kako ocjenjujete dosadašnji prvenstveni učinak svoga kluba?
- Nije sve bilo idealno, imali smo poneki “kiks”, konkretno protiv Lokomotive i Šibenika. Ali, svatko je dosad “kiksao”, pa tako ni mi nismo iznimka u ovakvoj situaciji u kojoj se održava natjecanje. Stoga je naš položaj na ljestvici realan i daje nam nadu da ćemo se pobjedama u zaostalim utakmicama vinuti u vrh ljestvice, te da ćemo opet biti svima “trn u oku”. Ništa nije izgubljeno, štoviše...

Dinamo neće dominirati

Poslije gostovanja u Napulju, domaćini ste Osijeku, koji je ove sezone, dolaskom Nenada Bjelice na klupu, pokazao oštre zube. Hoće li ove sezone o naslovu odlučivati Dinamo, Osijek i Rijeka?
- Želio bih da bude tako, liga će nam u tom slučaju biti zanimljivija i neizvjesnija. Uvijek je, naime, bolje za gledatelje da se više klubova bori za naslov, nego da sve bude izvjesno već do Nove godine. Očekujem pravu bitku za vrh ove, ali i dolazećih sezona, liga će nam biti sve zanimljivija. Vjerujem da Dinamo neće dominirati kao prošlih godina, te da ćemo se i mi ostali uključiti u borbu za naslov. Sve će biti jasnije za mjesec dana, na kraju ove teške jeseni ljestvica će pokazati gdje je tko i u kakvom je položaju - smatra Andrijašević.

Imamo veliki motiv da se pokažemo na europskoj sceni

Nakon tri odigrana kola u skupini, na posljednjem ste mjestu bez upisanog boda, iako je ostao dojam da su igre Rijeke bolje od rezultata. No, tako je – kako je, praktički ste izgubili šanse za prolaz i preostalo vam je samo da formalno odigrate preostala tri dvoboja sa suparnicima koji imaju po šest osvojenih bodova. Hoće li vam stoga do kraja jeseni nastupi u Europskoj ligi ipak biti u drugom planu?
- Ni slučajno! Istina je da ne stojimo dobro na ljestvici, ali nećemo samo nastupiti na dolazećim okršajima. Štoviše, imamo veliki motiv da se na europskoj sceni pokažemo u najboljem svjetlu, i pojedinačno i momčadski. Stoga ćemo u svakoj od ovih europskih utakmica dati svoj maksimum, kako bismo odigrali što bolje i ostvarili što bolji rezultat. A na kraju ćemo vidjeti kako će sve završiti. Položaj na ljestvici sad nam nije „prijatelj”, ali nećemo se predavati i pokušat ćemo do kraja nekoga iznenaditi. Uostalom, silno smo željeli nastup u Europi i bilo bi glupo sad, nakon tri odigrane utakmice, dignuti ruke od svega. Da je bilo malo sreće, mogli smo osvojiti i neki bod, ali sve se, na žalost, okrenulo na drugu stranu. A tko zna, možda nam se nešto i vrati u dolazećim dvobojima. Siguran sam da imamo vrijednost i igrat ćemo do kraja svaku utakmicu kao da je finalna - rekao je Andrijašević.

Da smo protiv Napolija igrali pred punim stadionom, ne bismo izgubili

Ovo je, u cijelom svijetu, nenormalna sezona, svi su klubovi opterećeni pandemijom koronavirusa, u vašem je klubu bilo gotovo 20 zaraženih igrača. Kako uopće živite i igrate s ovom pandemijom?
- U posljednjih 20-ak dana baš nas je dobro “zatresao” taj virus. Olakotna je okolnost bila što se to dogodilo tijekom reprezentativne stanke, zaraženi se igrači vraćaju i sad će imati višemjesečni imunitet, pa će moći opet normalno igrati. Ovo je doista čudna sezona, sve je poremećeno, nema ni gledatelja na tribinama. Da smo, primjerice, protiv Napolija na Rujevici igrali pred punim stadionom, siguran sam da ne bismo izgubili! Ali, kako je nama, tako je i drugima, pokušavamo se priviknuti na te, nenormalne uvjete i nastojimo iz ove situacije izvući što više možemo. Nije jednostavno, stalno smo na tim testiranjima, strepimo, situacija se može preko noći promijeniti. I tu neizvjesnost ne doživljava svatko na isti način, nekoga sve to više pogađa, nekoga manje. Ali, ima i težih stvari u životu, preživjet ćemo i ovo. I najbolje je ne razmišljati previše o tome, nego prihvatiti stanje takvo kakvo jest i prilagoditi se tim novim uvjetima življenja - kaže Andrijašević.

Linker
16. travanj 2024 06:07