ANDER GILLENEA
STRAŠAN VRATAR

Junak Rijeke u Španjolskoj: ‘Pokazali smo da pripadamo u to europsko društvo, možemo igrati na tom nivou‘

‘Ako si pošten prema poslu, u mojem slučaju nogometu, on ti to uvijek vrati‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2020. 16:28

Iako je Rijeka zabila dva gola na Anoeti, Ivan Nevistić bio je njezin najveći junak jer branio je odlično, pa i zicere. Statistika pokazuje da je zaustavio pet udaraca, ali kakvih! Isak dvaput i Oyarzabal izlazili su sami pred njega. Ulijevao je sigurnost i samopouzdanje momčadi.

Kvalitetna priprema

Baš takvog vratara trebate da biste nešto osvojili na gostovanju kod vodeće momčadi La Lige. Čovjeka koji drži ekipu “iznad vode” i kad “rakete” tuku s raznih strana.
- Real Sociedad je bio apsolutni favorit, znali smo da ćemo za pozitivan rezultat u obrani morati biti na maksimumu, puno trčati i djelovati kompaktno, kako nam njihovi igrači ne bi dolazili između linija. Kvalitetno smo se pripremili i dosta dobro odradili utakmicu. Zabili smo im dva gola što nije lako jer dugo to nitko nije napravio. To je veliki uspjeh, sretni smo. Naravno da su oni imali šanse, ne možeš očekivati da ti prvi na tablici španjolskog prvenstva na svojem terenu neće stvoriti prigodu za pogodak. Bili smo pravi i pokazali još jednom da možemo igrati na tom nivou - kazao nam je Nevistić.
U službenim utakmicama prije Rijeke više od jednog gola Realu Sociedadu zadnja je postigla Granada 10. srpnja svladavši ga 3:2. Praktično pet mjeseci nitko im to nije napravio. Kako ste proslavili rezultat 2:2 i europski plijen?
- Nije bilo velikog slavlja, već u nedjelju igramo s Hajdukom. Zapjevali smo u svlačionici, proveselili se i potom malo družili u hotelu jer nismo ni mogli odmah zaspati.
S kojim ste si pjesmama dali oduška? Što je hit Rijekine svlačionice?
- Nakon što trener održi govor, ako je dobar rezultat zapjevao svoje pjesme, spontano to dođe. Puštamo domaće hitove sa zvučnika. Tako je bilo i na Anoeti. Nino Galović je DJ, on pušta stvari, u prvom planu je bila Colonia... Volimo taj živi ritam.

image
FILIPPO MONTEFORTE

Veliki motiv za dalje

Na terenu je njemu bilo itekako živo.
- Ako si pošten prema poslu, u mojem slučaju nogometu, on ti to uvijek vrati. Treba biti posvećen i davati sto posto. Sretan sam zbog obrana, takve utakmice su mi veliki motiv za dalje. Spremao sam se da će biti dosta posla, zajedno s trenerom Gojkom Mrčelom skautirao sam kako tko puca, ali kad sam izašao na teren nisam puno razmišljao, jednostavno sam instinktivno reagirao.
Švedski reprezentativac Alexander Isak igrao je rukom u napadačkom skoku, a malo je nedostajalo da to bude kazneni udarac za domaćina. To bi bila veća prijevara.
- Čudna situacija. I ja sam vidio da je ruka, ali nisam bio siguran je li od našeg igrača ili njihovog. Uočio sam po sucu Joau Pinheiru da je i on bio nesiguran je li kazneni udarac ili nije, potom mu je pomoćni Pedro Ribeiro sugerirao da je Isak igrao rukom i srećom promijenio je prvotnu odluku.
Kod pogotka za 2:2 Ivan Tomečak se bacio u blok Nachu Monrealu i skrenuo loptu za koju se čini da biste je zaustavili.
- Mislim da bih obranio, šut nije bio pretjerano težak. No, nikome se ništa ne može zamjeriti, reagirao je rezonski, išao je u blok, jednom od tko zna koliko slučajeva se dogodi da se tako odbije u rašlje. Žao mi je, ali tako je ispalo.
Koliko ste nakon pet kola u Europskoj ligi zadovoljni igrama i učinkom Rijeke?
- Zadovoljan sam igrom, a zaslužili smo više od jednog boda. Imamo još priliku s AZ-om kod kuće da popravimo bilancu. Pokazali smo da pripadamo u to europsko društvo, da je ovo nivo na kojem možemo igrati, zbog toga smo ponosni i sretni. Platili smo cijenu neiskustva jer kad igraš u Europi bivaš kažnjen za svaku pogrešku.
Rijeka ne može biti totalno al pari rivalima čije ekipe vrijede preko 300 milijuna eura kao što je Real Sociedad ili čak preko 600 milijuna što je slučaj s Napolijem, međutim,. fenomenalna je spoznaja kako je u sve četiri utakmice s njima bila konkurentna i rezultatski u igri. Loš nastup dogodio se jedino u Alkmaaru.
- Mi igrači smo između sebe znali da smo na tom nivou i da možemo igrati s takvim suparnicima, ali nisam siguran da su nas ljudi baš doživljavali tako. Svi ti susreti, osim kod AZ-a, mogli su otići na obje strane. Budući da te ekipe vrijede stotine milijuna, pružili smo im jako dobar otpor - ističe Nevistić.

Nema razloga

Možete li zasladiti kraj i s pobjedom na Rujevici protiv nizozemskog AZ-a?
- Nemamo što izgubiti, sigurno postoji šansa da dobijemo. Postavit ćemo se da idemo uzeti bodove i mi to možemo. AZ je također jako kvalitetna ekipa, ali ne vidim razlog zašto ih doma ne bismo mogli pobijediti. Uz puni respekt koji imamo prema njima.
Europska priča vam je pri kraju, kakve su zapravo ambicije Rijeke u hrvatskom prvenstvu? Većina Dinamo drži glavnim favoritom, a Osijek vidi kao klub koji ga želi ugroziti. Rijeku u kontekstu borbe za titulu nitko ne spominje.
- Imam osjećaj kao da nas ne shvaćaju ozbiljno što se tiče borbe za prvaka jer u fokusu su Dinamo i Osijek. To nam je još bolje, neka se priča o njima. Mi ćemo biti ponizni i raditi jako puno, te vjerujem da se možemo boriti i s Osijekom i s Dinamom. Rano je za predviđati konkretnije tko će na kojem mjestu završiti, prvenstvo je maraton, nije utrka na stotinu metara. Pokazali smo protiv Osijeka da nisu bolji od nas ni po kvaliteti, niti po igri. Zašto se ne bismo borili za sam vrh?

Linker
20. travanj 2024 00:42