Ivan Juric

 FILIPPO MONTEFORTE Afp
POČINJE EUROPSKA LIGA

Jurić s Romom jedan je od glavnih favorita, predviđa se da će trofej Tottenhamu ili Manchester Unitedu

Popis Hrvata bio bi dvoznamenkast da je Lazio prijavio Tomu Bašića, a PAOK Dejana Lovrena
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. rujan 2024. 08:29

Novi format Lige prvaka prošlog nam se tjedna predstavio s 57 golova u 18 utakmica, a ovog utorka i srijede saznat ćemo što nam to nudi drugo po jačini kontinentalno natjecanje klubova. Europska liga po svom je dizajnu jednaka Ligi prvaka - jedna tablica, 36 klubova, prvih osam s izravnim plasmanom među najboljih 16, drugih osam putem dodatne utakmice. Cilj je Bilbao i San Mames, gdje je zakazano finale 21. svibnja 2025.

Iz naše pozicije, najavu je najlakše otvoriti upitom: Hoće li Hrvatska produžiti niz i četvrti put zaredom imati pobjednika Europske lige? Ove godine Mario Pašalić okitio se titulom s Atalantom koja je zadala prvi i jedini poraz Bayer Leverkusenu u sezoni, prošle je Ivan Rakitić slavio sa Sevillom, a 2022. Kristijan Jakić s Eintracht Frankfurtom. Pored toga, još četiri puta Hrvati su podizali najteži (15 kilograma) Uefin trofej.

image

Mario Pašalić

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Prvi Darijo Srna 2009. sa Šahtarom, pet godina kasnije Rakitić sa Sevillom (obojica bili igrači utakmice), Šime Vrsaljko slavio je 2018. u dresu Atletico Madrida, a godinu kasnije Mateo Kovačić pod grbom Chelseaja. Dakle, šestorica Hrvata trijumfirala su u EL, a pogledamo li i nešto dublje u povijest, u Kup Uefa kao preteču današnjeg natjecanja, dodat ćemo još pet imena. Redom su to Mladen Ramljak (Feyenoord 1974.), Luka Peruzović (Anderlecht 1983.), Mario Stanić (Parma 1999.), Ivica Olić (CSKA Moskva 2005.) i Ivica Križanac (Zenit St. Petersburg 2008.).

Hrvati ponovno imaju šanse

Hrvatski konto mogao bi se podebljati ove sezone. Za to će se potruditi osam naših predstavnika među nogometašima i jedan među trenerima, odnosno Ivan Jurić, koji je ovog vikenda startao na klupi Rome pobjedom, a u srijedu mu u prvom kolu EL na Olimpico stiže neugodan suparnik, španjolski Athletic Bilbao.

Dan ranije u akciju će reprezentativci. Andrej Kramarić sa svojim Hoffenheimom gostuje kod Midtjyllanda, Luka Sučić i nogometaši Real Sociedada zaputit će se u Nicu, a vratar PAOK-a Dominik Kotarski u Istanbulu kod Galatasaraya. Srijeda šalje u akciju Fenerbahče i Dominika Livakovića, koji će čuvati mrežu kontra Franje Ivanovića i njegova Union Saint-Gilloisea.

Protiv Turaka mora i Josip Šutalo u dresu Ajaxa, kojima u Amsterdam stiže Bešiktaš, a velika napadačka nada Vatrenih Igor Matanović zaigrat će s Eintracht Frankfurtom nasuprot Viktorije Plzen. Duje Ćaleta-Car s Lyonom će dočekati Olympiacos, a Fabijan Buntić kao vratar Qarabaga putuje u London, gdje Azere čeka favorizirani Tottenham.

image

Duje Ćaleta-Car

JEFF PACHOUD Afp

Popis hrvatskih nogometaša bio bi dvoznamenkast da je Lazio prijavio Tomu Bašića, a PAOK Dejana Lovrena. Talijani na našeg veznjaka ne računaju ni u jednom natjecanju, a iskusni stoper stigao je u redove Grka daleko iza roka za prijavu igrača. K tomu, vrijedi istaknuti i da će Matanović, Ivanović i eventualno Buntić (inače drugi vratar svog Qarabaga) prvi put zaigrati na europskom podiju (ne računajući kvalifikacije), što vrijedi i za trenersku karijeru Ivana Jurića, koji se godinama nadao Europi u Torinu, a sada je u Romu stigao “na gotovo”. Kažu rimski listovi, Jurić ovih dana izlaže igrače Vučice strogim i intenzivnim treninzima s naglaskom na visoki presing, stoga bi to mogla biti glavna ideja protiv Bilbaa.

Pitate li, pak, kladionice, većina će kazati da je Jurićeva Roma treći favorit za titulu. Ispred njih nalaze se dva engleska kluba - Tottenham i Manchester United. Iza, s nešto manjim šansama od Rome, stoje Real Sociedad, Porto, Athletic Bilbao i Lazio. Možda ne bi bilo loše u tu skupinu ugurati i Fenerbahče. Što zbog kvalitetnog kadra kojeg treba još malo uštimati, što zbog Josea Mourinha, koji je ovo natjecanje osvajao s Portom (Kup Uefa 2003.) i Manchester Unitedom (2017.).

U LP nemamo što tražiti

- Nismo uspjeli izboriti Ligu prvaka, ali mislim da je ulazak u EL dobar scenarij. Realno, u LP ne bismo imali što tražiti, a ovdje možemo ciljati na trofej - najavio je Mourinho kandidaturu za titulu, a dodajmo i da ćete, pogledate li prema označenim autsajderima po mišljenju kladionica, na začelju pronaći latvijski RFS, Qarabag, Steauu iz Bukurešta i Maccabi Tel Aviv.

Linker
25. rujan 2024 09:24