Amer Gojak je u Beču pokušao odmijeniti Ademija
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KLJUČNI IGRAČ

Kada njega nema, Dinamo je u Europi praktički nemoćan! Pogledajte ovaj zabrinjavajući podatak...

On je naš vođa i ključni čovjek. Na terenu, i izvan njega - govorili su suigrači i treneri
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 21. listopad 2021. 21:03

Igra li Krznarova momčad lošije, pogotovo u određenim fazama igre, uz neke taktičke manjkavosti, pa zbog toga djeluje neuvjerljivije nego ranijih sezona, je li prijelazni rok, ovaj ljetni kao i onaj zimski, potrošen na igrače koji Dinamu, u biti, u ovome času ne trebaju, ili su, pak, i ti preokreti, odnosno berba bodova kroz takve partije pokazatelji stabilnog, pobjedničkog karaktera, ostavit ćemo nekim drugim analitičarima i kroničarima. Dinamova je čaša, uostalom, često poluprazna ili polupuna, zavisi s koje ju strane spektra gledate. No, uvijek je predmet spora, to je barem jasno.

Ovaj put, međutim, Dinamovu ćemo kupažu jedne europske čaše promatrati kroz jedan drugi, veoma važan aspekt. Je li u tim plavim, europskim kupažama korištena sorta vranac, cijenjena makedonska sorta? Odgovor je prilično jasan: kada su plavi enolozi koristili tu sortu, Dinamova je butelja uglavnom bila slavodobitna. Kada je vranac bio izostavljen, uglavnom bi na stol Dinamovu kibicu bacili kiseliš, od kojeg posteuropsko jutro nudi tešku glavobolju...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U Beču kontra statistike

Aluzija je, naravno, jasna: Dinamo u Europi s Arijanom Ademijem i bez njega, nije ista momčad. Upravo je stoga novi zalet prema europskom proljeću, uoči teškog, ali nikako ne i nepremostivog gostovanja u Beču protiv Rapida (četvrtak, 18.45 sati), vrlo intrigantan.

Europska sezona iz snova

Vijest da je Arijan Ademi ozlijedio gležanj tijekom utakmice Sjeverne Makedonije i Njemačke, zbog čega će izbivati najmanje nekoliko tjedana, učas je bila označena alarmantnom.

Kada se analizira, ne samo dojam, već i gola statistika, stvar postaje još i bistrija: Dinamo je ukupno u Europi s Ademijem odigrao 89 utakmica, i slavio u njih 45, uz 28 poraza i 16 remija, a samo u grupnoj fazi natjecanja u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, odnosno dva izleta u drugu rundu natjecanja, u točno 50 utakmica ubilježio je 18 pobjeda, osam neodlučenih rezultata i 24 posrtaja.

Bez Ademija, što zbog ozljeda, dopinga ili kartona, "modri" su u Europi odigrali 49 dvoboja, te su 16 puta slavili, 11 puta remizirali te 22 puta pali. Međutim, u skupinama su, pak, u 22 duela, samo dvaput izvukli "lucky punch", čak su 19 puta nokautirani te su jednom izvukli neriješeno.

image
VIRGINIE LEFOUR Afp

OK, mnogo se toga promijenilo u zagrebačkom vinogradu otkad je Ademi prvi put odjenuo plavi dres u nekoj europskoj utakmici, dugo se tražio "enolog" koji će iz te boce probuditi "modrog duha", a i neki Uefini delegati uzeli su mu 24 mjeseca zbog one dopinške afere.

No, dojam je da ga je ta epizoda samo psihički ojačala i u njemu izgradila duh, koji će ga od jeseni 2018., pa sve do danas, ne samo svrstati u maksimirski panteon besmrtnosti, već i stvoriti lidera, kapetana, ali i čovjeka koji Dinamu na terenu daje potpuno drugačiju, pobjedničku dimenziju.

Iako je već kod Vahida Halilhodžića pokazao da bi mogao biti "taj", kada ga je bosansko-hercegovački trener preoblikovao u "pit-bulla", Dinamova euro-priča u kojoj je postao i bio glavni lik zapravo počinje od dolaska Nenada Bjelice i pohoda na europsko proljeće te sezone 2018./19. Ademi je otad propustio tek osam euro-utakmica, s time da je Dinamo u tom razdoblju rušio prokletstva, rekorde, i stvarao (po)najbolje okvire svoje povijesti. Pritom je 2018/19. odigrao europsku sezonu iz snova, te je upravo on protiv Benfice u osmini finala Europske lige, nedostajao da Portugalce još više približi mogućem senzacionalnom ispadanju. Istina, Šunjić ga je tada vrlo dobro zamijenio, ali nedostajala je kapetanska ruka na terenu, pogotovo u Lisabonu, kada se lomio dvoboj.

image
HANS PUNZ Afp

Sljedeće sezone davao je ključni štih u Ligi prvaka, a onda je lani u EL-u gurao svoju momčad do sedam pobjeda, dva remija i tri poraza, te časnog oproštaja od kasnijeg pobjednika Villarreala.

- On je naš vođa i pobjednik, ključni čovjek. Na terenu, i izvan njega - kliktali su pritom suigrači i treneri.

Ne bez razloga. Kao što i sada, nikako bez razloga, mnogi nariču.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dvije momčadi

S Ademijem, Dinamo na terenu ima i trenera, i kapetana, i beskompromisnog čovjeka, čije igračke posebnosti "modrima" daju bolji ton, ali ujedno i tipa koji ne priznaje poraz. Uz njega, bolji su postojali brojni suigrači, a cijela igra imala je važan balans, nužan za Europu. Konkretno, Dinamo je igrao na "Ademijev pogon", čiji je ratnički učinak bio opipljiv i kada igrački nije bio na visini.

Upravo je stoga vijest da ga nema zatresla Maksimir. Ima Krznar u talonu Mišića i/ili Franjića, koji ga mogu igrački zamijeniti, no tko će preuzeti mentalitet i karakter, to je pitanje. Dinamov trener ima tri dana da nađe rješenje koje bi razveselilo i njega, i navijački puk. No, da će biti teško, svakako.

Jednostavno, Dinamo s Arijanom Ademijem i bez njega, nije ista momčad. To dokazuje i subotnja utakmica u Rijeci, u defenzivnom smislu, ali to dokazuju i brojni kružoci suparničkih tabora, iz kojih se sve glasnije čuje da je najbolja prilika da se Dinamu poremete domaći planovi upravo izostanak tog neprocjenjivog 30-godišnjaka. Dinamova generala Pattona...

Linker
26. travanj 2024 06:30