Getty Images, Reuters, CROPIX, sn ilustracija
NAJVEĆI DRAGULJI DINAMA I BENFICE

KAKAV OKRŠAJ SUPERTALENATA Jedan je šokirao suigrače u Barci da bi postao najskuplji igrač u povijesti Dinama, drugi kao da dolazi iz filma o Modriću!

U okršajima Dinama i Benfice u prvom će planu biti dvojica mladih igrača - Dani Olmo i Joao Felix
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. veljača 2019. 17:09

Sudar Dinama i Benfice ponudit će nam festival nogometne mladosti i talenta, po svim pokazateljima, trebali bismo vidjeti dvije odlične utakmice.

Obje momčadi teže kombinatorici i nadigravanju, bit će tu niz sjajnih poteza, driblinga, dodavanja... Brojni će skauti i menadžeri neprijeporno svjedočiti ovim utakmicama, a u prvom će planu, sudeći po dosadašnjim igrama, ali i medijskoj promociji, biti dvojica mladih igrača - Dinamov Katalonac Dani Olmo (20) i Benficin mladac Joao Felix (19).

Prvo je šokirao suigrače u Barci, a sada mu svi zavide

Priča Danija Olma već je dobro poznata, njegov dolazak u Dinamo samo je potvrda teze da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju lakše dovesti u Maksimir mladog igrača iz Reala ili Barcelone nego zadržati domaći talent. Naravno, malotko će odlučiti napustiti zvjezdani status i kapetansku vrpcu u omladinskim kategorijama kluba poput Barcelone, međutim Dani Olmo i njegova obitelj imali su hrabrosti to učiniti i prije četiri i pol godine Olmo je spektakularno napustio Barcinu omladinsku akademiju La Masiju i preselio u Zagreb.

Procijenili su da se kao mlad igrač ne bi kvalitetno razvijao i da ne bi tako skoro dobio priliku zaigrati u prvoj momčadi u sjeni Messija, Inieste, Xavija... I zato je došao u Dinamo, ugledavši se na brojne primjere mladih igrača koji su rano zaigrali za prvu momčad Plavih (Modrić, Mandžukić, Eduardo, Vrsaljko, Jedvaj, Kovačić, Ćorluka...) i potom napravili sjajnu međunarodnu karijeru. To ga je najviše privuklo; o novcu se uopće nije razgovaralo prilikom tog senzacionalnog transfera. Olmo je nedavno rekao:

- Često razgovaram sa svojim suigračima iz juniora Barcelone i španjolske reprezentacije. Bili su šokirani kad sam odlazio iz Barce, a sad mi zavide! Već tri godine igram u seniorskoj konkurenciji, a oni još uvijek čekaju priliku.

I ne samo da igra nego se prometnuo u ključnog Dinamova igrača, vođu na terenu, jednog od najboljih mladih igrača na svijetu. Iako je na Transfermarktu istaknuto da Olmo vrijedi 6,5 milijuna eura, to je, zapravo, smiješna svota. Donedavno se spominjalo da ga Dinamo ne pušta za manje od 25 milijuna eura, ali kad vidimo kakve se sve svote vrte u nogometu i koliko se plaća za neke “poluigrače” (sve je to biznis...), onda bi Olmova realna vrijednost na današnjem tržištu trebala biti barem 50 milijuna eura! I to bi u Maksimiru morali imati na umu kada mu odluče dati zeleno svjetlo za odlazak. Ugovor s Plavima veže ga, podsjetimo, do ljeta 2021. godine...

JOAO FELIX - Najmlađi koji je ikada zabio gol u derbiju protiv Sportinga

Getty Images

Iako su se nogometni mediji prošle godine raspisali o Joaou Filipeu Joti (19), koji je predvodio mladu momčad Portugala (do 19 godina) do naslova europskog prvaka (bio je najbolji strijelac Eura s pet golova), i već je počeo ples milijuna bogatih europskih klubova u utrci za ovim ljevokrilnim napadačem, jesenas je u Benfici bljesnuo jedan drugi Joao. I dok Jota još uvijek čeka svoju priliku za debi u prvoj momčadi, Joao Felix je eksplodirao i na sebe prebacio svjetla reflektora...

Debitirao je u kolovozu i dosad je odigrao 14 utakmica i zabio sedam pogodaka. Zanimljivo, ovaj je dečko, rođen u Viseu, zapravo, produkt Portove omladinske škole, u kojoj je proveo sedam godina, od svoje 9. do 16. godine. I onda su ga Portovi trenerski mudraci otpisali zbog, blago rečeno, krhke građe (visok je 180 cm, a težak - ili lagan - 64 kg)!? S podsmijehom su neki tada govorili da taj “mali štrkljavi” nikad neće biti igrač... Priča neodoljivo podsjeća na svojedobne procjene Hajdukovih stručnjaka o Zvonimiru Bobanu (tanke noge), ili Luki Modriću (također krhka građa)...

Uglavnom, prije 20-ak dana Joao Felix postao je najmlađi igrač koji je zabio gol u velikom gradskom derbiju protiv Sportinga! Najbolje se snalazi u ulozi polušpice, iza prvoga napadača, iako mu nije strano ni igranje na boku. Ima razvijen osjećaj za gol, a portugalski novinari za njega kažu da je u igračkom smislu spoj Ruija Coste i Kake. Ugovor s Benficom veže ga do ljeta 2023. godine, Transfermarkt je njegovu vrijednost procijenio na 15 milijuna eura, a zanimanje za ovog nadarenog igrača već je iskazao Liverpool. Čelnici Benfice odmah su obavijestili Engleze da je odštetna klauzula - 120 milijuna eura!

Linker
04. svibanj 2024 18:50