SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Izazov na Rujevici

Kako Rijeka može do pozitivnog rezultata protiv favoriziranog suparnika? Tri su ključne stvari...

Ususret okršaju 3. kola Europske lige analizirali smo kako Rijeka može do rezultata protiv Napolija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2020. 16:51

1. KOMPAKTNOM I HRABROM IGROM
Rijeka je sa španjolskim Realom Sociedadom na svom terenu imala glavu i rep, bila je čvrsta i kompaktna, nije dala gostima da na Rujevici lako dolaze u šanse, a dok je odgovarala napadima stvarala je i svoje prilike.
To treba ponoviti s Napolijem, uz određene modifikacije s obzirom na karakteristike večerašnjeg suparnika. U Nizozemskoj nije bila dobra i ne smije se ponoviti takva partija. Ne samo zbog individualnih pogrešaka, nego i prevelikog prostora koji je ostavljen suparniku, također i nedovoljno opreza, pa je AZ Alkmaar zabijao lagane golove.
Kad je netko favorit prvo što mu se ne smije dati jest da jeftino dolazi u šanse. To se protekli tjedan događalo, jednako bi vjerojatno bilo pogubno da se dogodi i ovaj put.

2. POSTIZANJEM POGOTKA
Rijeka u dvije utakmice zapravo nije zabila bitan gol. Kulenović je u Nizozemskoj pogodio za 4:1 što je malo popravilo rezultat, ali nije utjecalo na konačan ishod dvoboja s AZ Alkmaarom.
Ovaj put, kako bi se Rijeke mogla nečemu nadati, trebala bi zatresti mrežu Napolija dok je još rezultat aktivan, a idealno bi bilo da prva postigne pogodak. To bi joj itekako pomoglo. Napoli je lepršava i atraktivna momčad, ali zna biti i čudnovata, dosta oscilirati.
Bez obzira što cijeli napad talijanske momčadi ima učinak ispod očekivanja, teško je pred njima sačuvati mrežu samo obranom. Vjerojatno će biti nužno pogoditi mrežu Gattusove momčadi da bi se došlo do boda, a jasno da je to uvjet za sva tri.

3. POTPUNOM KONCENTRACIJOM
Mali pad koncentracije sasvim sigurno može biti koban. Napoli će sigurno dominirati u posjedu, suvišno je i razmišljati da bi Rijeka mogla imati više loptu od talijanskih gostiju i redati šanse, zato je bitno da se u igri koja će biti pretežno na polovici domaćina ne griješi ili da se pogreške odmah isprave, a u napadu iskoriste prilike kad se ukažu jer neće ih vjerojatno biti puno.
Protiv kombinatornog suparnika koji vrti loptu važno je sačuvati svoj raspored koliko je najviše moguće, a i nadati se da će on griješiti.
Bitna će biti koncentracija i kod prekida, korneri i slobodni udarci često kroje utakmice i kad je netko podređen u igri, na takav način može steći bitnu prednost.

Linker
19. svibanj 2024 08:20