Dinamovo slavlje u Genku

 VIRGINIE LEFOUR Afp
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Kakvo je to proljeće bez Dinama u Europi!? Poraz bi bio kao da se braća Sinković ne plasiraju u finale...

Današnja utakmica je opasna kao sam vrag. Vjerujte, neće to biti šetnja zagrebačkim Adventom.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. studeni 2021. 15:36

Kad ovih dana prošećete Maksimirom i sretnete nekoga iz kluba, uvijek vas dočeka ova rečenica:

”Pa, dobro, je li vama u medijima svaka Dinamova utakmica biti il’ ne biti”?

Vidite, gospodo iz Dinama, bogme - jest! Tako su se posložile karte ove sezone. Bila je važna i ona protiv Osijeka, a tek slijedi još jedna možda i važnija, protiv Hajduka. Ne možemo se rugati sami sebi, pa ustvrditi da je ova večerašnja utakmica s Genkom “samo jedna od utakmica”.

Da, izaći će sunce u petak ujutro bez obzira na rezultat, ali pitanje jest kako će se nogometni Zagreb probuditi, s osmijehom na licu ili će to biti tmurno jutro. Budimo realni, poraz na današnjoj utakmici bio bi kao da se braća Sinković ne plasiraju u finale nekog veslačkog natjecanja. Barem se stvorilo takvo ozračje u nogometnim krugovima...

image
JOHAN EYCKENS Belga Via Afp

Kad čitate sve što kažu mnogi stručnjaci, bivši i sadašnji nogometaši, izgleda kako će ogled s Genkom biti “piece of cake” za Dinamo. Rijetki su oni koji pozivaju na oprez, većina ih je uvjerena u sigurnu pobjedu Modrih, neki čak tvrde da će biti uvjerljiva. Ona pobjeda od 3:0 u Belgiji kao da je svima zamaglila objektivnu sliku.

Kad se još pogleda ljestvica belgijskog prvenstva, pa kad se zna da je u posljednjem kolu Genk izgubio od posljednjeplasiranog Beerschota, onda se još pojačava dojam da Krznarova momčad samo mora istrčati na teren, te da svi skupa moramo čekati onu minutu kad će Dinamo povesti, a onda i zaključiti utakmicu.

Međutim, današnja utakmica je opasna za Dinamo kao sam vrag. Vjerujte, neće to biti šetnja zagrebačkim Adventom. Dinamo danas ne igra samo protiv Genka, nego i protiv kompletne situacije koja se u posljednje vrijeme stvorila oko Dinama.

Neočekivano loši rezultati u domaćem prvenstvu, tek treće mjesto na ljestvici HNL-a, posvemašnja neefikasnost, rasprave o treneru Krznaru, sve su to teški utezi koji pritišću Modre. Nadalje, Dinamo je prošlih sezona nakon dugog niza europskih godina pobijedio gubitnički mentalitet i melankoliju, koja je često krasila utakmice “koje se moraju dobiti”. Danas se očekuje nastavak te priče, a to je još jedno breme. Kako god, ispada da se današnja utakmica stvarno mora dobiti jer osigurava drugo mjesto u skupini, novo proljeće u Europskoj ligi, a Maksimir farba u vesele, jarke boje. Vidite koliko opasnosti krije sraz s Genkom...

Ipak, držimo da se možemo hraniti optimizmom i to nije lažni optimizam. Bez obzira na kikseve koji su obilježili proteklo razdoblje, Modri su znali odigrati dobrih utakmica, jako dobrih poluvremena kad su izgubljene situacije preokretali i navijestili da u njima i dalje gori vatra iz prijašnjih sezona. I zato vjerujemo da će sutrašnji naslov u tiskovinama biti, primjerice, “Dinamo čeka proljetni ždrijeb Europske lige”.

Kakvo bi to bilo proljeće bez Dinama u Europi...

Zadnje informacije o ulaznicama // piše: Tomislav Juranović

Do časa kada ovo čitate, Dinamo je za utakmicu s Genkom prodao tek šest tisuća ulaznica.

Naglašavamo tek, jer doista se očekivao veći broj prodanih karata, s obzirom na činjenicu da bi Dinamo večeras mogao osigurati novo europsko proljeće. OK, do početka utakmice - kada se i inače očekuje najveća navala - ispod stadiona sigurno će se skupiti još navijača, pa okvirna procjena govori da bi na Maksimiru večeras trebalo biti oko 10.000 gledtelja.

Službeno, u dosadašnje dvije euro-utakmice u skupinama Europske lige, West Ham je privukao oko 12.500 gledatelja, dok je Rapid bio magnet za njih 8.500, i to u slavljeničkom zanosu rođendana BBB-a. Na obje utakmice, doduše, "sjever" nije pa na ispitu, dapače, plave glasnice opet su bile jedan od "najboljih igrača utakmice".

Večeras, kada Dinamo kreće u novi veliki pothvat, sada već serijski, "modrima" itekako treba podrška.

- Pozivamo ih i od njih očekujemo da nas ponovno nose. Jer, njihova je podrška ove jeseni u Europi fenomenalna - rekao je dan uoči dvoboja i trener Damir Krznar.

Stoga se, eto, očekivala i koja tisuća više. Bez obzira na hladnoću koja se sve više šulja zagrebačkim ulicama, bez obzira na tu ruinu, manjak komfora..., jer sve to ovdje stoji godinama, nije novost. Štoviše, mazohizam je u zagrebačkom poimanju navijanja, hoćete stadion ili borbu, postao nešto s čime živimo...

Linker
25. studeni 2021 15:38