REUTERS/Michael Kooren / REUTERS
AUTSAJDERI U 3. PRETKOLU

KOLIKE SU ŠANSE OSIJEKU PROTIV SLAVNIH NIZOZEMACA? 'U nogometu uvijek postoje šanse, ali Osijekove će protiv PSV-a biti minimalne. Vjerojatno'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. srpanj 2017. 18:35

Danijel Pranjić je u slovenskom Kopru, no jedan je od većih znalaca za nizozemski nogomet među Hrvatima. Igrao je u Heerenveenu, a i kasnije nastavio pratiti što se događa.

- U nogometu uvijek postoje šanse, ali Osijekove će protiv PSV-a biti minimalne. Vjerojatno. PSV je ipak puno kvalitetnija ekipa nego Osijek, bez obzira koliko bih volio da Osječani prođu. Prvo Bijelo-plavi moraju eliminirati Luzern. Imaju rezultat 2:0, ali ništa nije gotovo, bit će jako teško u Švicarskoj, važno je da budu na to koncentrirani, pa će već taj rezultat za Osijek biti uspjeh - kaže Pranjić.

PSV je imao slabiju sezonu, naviknuli smo ih gledati u Ligi prvaka, a ostali su na trećem mjestu u prvenstvu, iza Feyenoorda i Ajaxa.

- Došla im je takva sezona, ali oni su sigurno još uvijek jaki, imaju mlade dobre igrače. U nogometu je sve moguće, međutim, šanse su 80:20. U jednoj utakmici bi bilo puno više izgleda, ali u dvije, uh, jako teško. No, od srca želim Osijeku da prođu ovo kolo, pa će utakmice s PSV-om biti nagrada za trud, rad, sve što su napravili dosad.

Trener je Phillipe Cocu, negda reprezentativac Nizozemske.

- Kao trener radi dosta dobro, eliminirali su nas dok sam bio u Panathinaikosu, mislim da je kod njih bilo 1:1, a doma smo izgubli s golom razlike. To je praktično ta ekipa.

Poznatija imena su kapetan De Jong, Maher, Meksikanac Lozano, Gaston Pereiro, Pröpper…

- Da, ali oni uvijek imaju mladih igrača koji su ponikli u njihovoj školi. Lako je moguće da nas sve iznenadi neki anonimni igrač za kojeg nitko nije ni čuo, te pokaže što možda nikad nismo ni vidjeli u Hrvatskoj - konstatirao je Pranjić.

---------------------------------------------------------------------------

Zoran Zekić kratko se referirao i na ždrijeb...

- Pojma nisam imao, a ni unaprijed gledao koga možemo dobiti. Sada kada znam da je to PSV moja je prva reakcija da sam sebi postavljam pitanje na čemu možemo i smijemo graditi svoj optimizam. Istina, žao mi je što prva utakmica neće biti odigrana u Osijeku, ali tko zna zašto to može biti dobro. Dugo smo u našem gradu čekali Europu, a sada kada smo tu u jednom tako uglednom natjecanju, pa još k tome kada nam se otvara mogućnost igranja i s tako uglednim klubom, ajmo se unaprijed radovati okolnosti da imamo prigodu igrati s takvom momčadi. Sve to govorim unaprijed, a to ne volim, još mi nismo u trećem pretkolu. Gledao sam do duboko u noć našu utakmicu s Luzernom i zaključio da je stvarno bilo dobro, ali ponavljam stalno to je tek prvo poluvrijeme. Još nismo prošli dalje, a ako uspijemo onda ćemo o PSV-u - izjavio je Zekić.

Prođu li Osječani švicarski Luzern, suparnik u 3. pretkolu Europske lige bit će im jedan od najvećih i najuspješnijih nizozemskih klubova, koji je 1988. godine osvojio i naslov prvaka Europe. PSV Eindhoven je 10 godina ranije bio i pobjednik Kupa Uefe, a u svojim vitrinama ima i brojne trofeje iz domaćih natjecanja. Između ostalog, čak 23 puta bio je nizozemski prvak, posljednji put 2016. godine, dok je nizozemski Kup osvajao u devet navrata.

PSV ima sedam puta skuplju momčad u odnosu na Osijek, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 13,7 milijuna eura.

Nesretan Hrvatima

U prošloj sezoni nizozemske Eredivisie osvojili su treće mjesto, sa šest bodova zaostatka za prvakom Feyenoordom.

U skupini Lige prvaka doživjeli su po dva poraza protiv Bayerna i Atletico Madrida, dok su protiv Rostova odigrali 0:0 kod kuće i 2:2 u gostima te zauzeli posljednju poziciju.

Od važnijih igrača, na kraju prošle sezone Eindhoven su napustili branič Hector Moreno koji je otišao u Romu za 5,7 milijuna eura te veznjak Andres Guardado za kojeg je Betis platio 2,5 milijuna. Najskuplje pojačanje je 21-godišnje meksičko lijevo krilo Hirving Lozano, plaćen je 8 milijun eur Pachuci, a stoper Derrick Luckassen doveden je iz AZ Alkmaara za pet milijuna eura.

Trener Phillip Cocu bivši je nizozemski reprezentativac, s PSV-om je dosad osvojio dva naslova prvaka, Kup i Superkup.

Uz jedan kraći prekid, na klupi je već četiri godine. Preferira ofenzivni nogomet, momčad mu igra u formaciji 4-3-3, u prošlom prvenstvu PSV je postigao 68, a primio 23 pogotka u 34 utakmice. Ključni igrači su veznjak Davi Pröpper, kapetan Luuk de Jong koji igra u vrhu napada te vratar Jeroen Zoet.

PSV se dosad dvaput susretao s hrvatskim klubovima. Od Hajduka je u Splitu izgubio u prvom susretu četvrtfinala Kupa prvaka 1975./76. godine rezultatom 0:2, no kod kuće je slavio s 3:0 i prošao u polufinale.

Protiv Dinama je igrao u skupini Europske lige 2013. godine, na domaćem terenu pobijedio je 2:0, a u Maksimiru je ogled završio bez pogodaka.

Linker
03. svibanj 2024 13:15