DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Krznar ostaje trener Dinama, a njegovi momci nisu ovo zaslužili: Zašto su s Maksimira ispraćeni zvižducima?

Daleko od toga je bilo dobro, da se nije moglo bolje igrati, više riskirati... Ali zvižduci?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. studeni 2021. 16:32

Dinamo je u četvrtak ispraćen zvižducima sa zapadne tribine. Ne gromoglasnim, unisonim, ali dobro smo ih čuli. Nisu ih Krznarovi dečki zaslužili. Baš niti jedan. Na terenu su dali što su mogli, niti jednog trenutka nije se dalo primijetiti da se bilo koji igrač ne trudi, da ne želi, da se čuva, da ne daje sve od sebe. Ne, daleko od toga je bilo dobro, da se nije moglo bolje igrati, da se možda nije trebalo više riskirati... Ali zvižduci? Zašto?

Modri su još jednom osigurali proljeće u Europi. U Konferencijskoj ligi, ali još uvijek postoji mogućnost da ga osiguraju i u onoj boljoj i kvalitetnijoj, Europskoj. Dinamo je pobjeđivao Arsenal, Tottenham, zašto ne bi uzeo bod West Hamu u Londonu koji je već ionako osigurao prolaz. Sasvim mogući rasplet. U HNL-u s utakmicom manje su treći na ljestvici, jučer prije ogleda u Gradskom vrtu imali su tri boda iza vodećeg Osijeka, ali imaju i utakmicu manje od Osječana. Igraju i Hrvatski kup, u Maksimiru u četvrtfinalu dočekuju Rijeku. Proljeće u Europi, vrh HNL-a, mogućnost nastavka natjecanja u Kupu... I za sve to zvižduci? Te totalno komorna atmosfera oko kluba. Zapravo, pomalo nevjerojatno.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Vratimo se na utakmicu s Genkom. Često se vole uspoređivati vrijednosti klubova po onoj poznatoj stranici Transfermarkt. Dakle, na toj stranici Genk vrijedi više od 134 milijuna eura, a Dinamo nešto više od 109 milijuna. A tog Genka Modri su dobili na gostovanju s 3:0, u četvrtak su igrali 1:1. Isti taj Genk igra u belgijskoj ligi koja je po UEFA-inom rankingu mnogo bolja od Hrvatske. I što, zar je neuspjeh uzeti četiri od šest bodova Genku? Nadalje, Dinamo cijele sezone vuče hrvatski nogomet, osvaja bodove za nacionalni koeficijent, a ostali, Hajduk, Osijek i Rijeka su ispali u pretkolima. Pa zbog toga što se drugi španciraju po Europi s "gaćama na štapu", Modri i moraju tako rano kao ove sezone startati u euro kvalifikacijama. Ali, opet nije dobro.

Modri su ove sezone odigrali već 30 utakmica. Pobijedili su 18 puta, 7 puta su igrali neodlučeno, 5 puta izgubili. Gol-razlika iznosi 59:27, kad se sve zbroji, uzeli su 67 posto "bodova". To su jednostavno činjenice. A zapadna tribina zviždi, trener Krznar se pred medijima na press konferenciji nakon utakmice s Genkom koja je osigurala novo europsko proljeće, a ostavila mogućnost da ga se uhvati i u Europskoj ligi mora opravdavati, samo što ga se nije pitalo da podnese ostavku!? Pazite apsurda. Dinamo je svojevremno 49 godina čekao europsko proljeće, mnogi navijači su preselili na "drugi svijet" i nisu to dočekali, a eto, četiri godine nakon plasmana u to proljeće, treneru se želi skinuti glava s ramena, bez obzira što mu je to uspjelo. Stvarno su čudni putevi nebeski...

Da, Dinamo je htio u Ligu prvaka, nije uspio, htio je u Europsku ligu, još uvijek može. Pa je li to takva katastrofa da mu navijači zvižde? Da nam je samo proniknuti u Krznarovu glavu, kako je moguće da se uspijeva ponašati tako kulerski? Eto, nakon Genka smo prvi put vidjeli da je podigao glas, kad smo odlazili s presice pomislili smo "hvala Bogu, ipak nije sfinga". Može se naljutiti, to je dobro.

Uglavnom, Krznar sigurno ostaje trener Modrih, promjena radi promjene se sigurno neće dogoditi, a njegov budući status ovisit će naravno o rezultatima, kao što i treba biti.

Naravno, Dinamo ima svojih problema, to je također jasno. Otišla su mu četiri reprezentativca, tri hrvatska (Gvardiol, Majer i Jakić), te jedan švicarski (Gavranović). Ogroman je to hendikep, pa koja to momčad ne bi bila oslabljena da je u jednom prijelaznom roku napuste četiri A reprezentativca? Pa samo pogledajte kako recimo Gvardiol, Majer i Jakić igraju u svojim klubovima, traje natjecanje tko će o njima napisati ili kazati više hvalospjeva. S druge strane, nitko, baš nitko koga je Dinamo doveo nije se nametnuo.

E, to je sad pravo pitanje i najveći problem za Dinamo. Zašto se to dogodilo? Je li Dinamo doveo "bofl" robu ili im Krznar ne vjeruje? Zašto luta s njima? Čabraja je otišao, Štefulj je nestao, Špikić i Bulat nisu se nametnuli, gdje se izgubio Tolić? Zbog čega nemaju kontinuitet? Zašto Bartol Franjić na kraju igra lijevog beka kad to baš i nije dobro, nije on Gvardiol... Zašto je na klupi Lauritsen, dečko koji po Transfermarktu vrijedi 6,5 milijuna eura? Zašto je na mnogim utakmicama momčad loše kretala u utakmice, zašto je često bila u disbalansu? To su pitanja za Krznara...

Međutim, ako se malo prisjetite, Dinamo je bio u disbalansu i prošle sezone, visio je protiv Cluja, bilo je gusto protiv Flore, Feyenoord i CSKA su stvarali velike probleme, a Wolfsberger je pobijeđen s "umirovljenim" Atiemwenom koji je zabio pogodak kad je izgledalo da ga Modri neće zabiti do sudnjeg dana. Tek je onda zapravo krenulo, počela je rasti forma. A tada nije bilo zvižduka kad se Dinamo mučio.

Posebna priča su ti navijači Modrih. U odlučnoj europskoj utakmici skupi ih se samo 6 tisuća, a mnogi na zapadu su bili pa skoro od prve minute nabrušeni na klub za koji navijaju. Što, zar očekuju da će Dinamo igrati kao Bayern? To neće dočekati. U ovom trenutku je jedina prava podrška Dinamu njihova navijačka skupina - BBB! Ti dečki sa sjevera jedino bezrezervno podržavaju Modre!

U cijeloj toj priči to je, uz još jedno osigurano europsko proljeće, najbolja vijest za Dinamo.

Linker
26. travanj 2024 17:58