CROPIX
STO PLANOVA, A SAMO JE JEDAN PRAVI

LEGENDA HAJDUKA 'BACILA KARTE NA SVE ILI NIŠTA' 'Ja bih zaigrao s trojicom napadača: Ohandzom, Saidom i Ercegom, te s Vlašićem, ofenzivnim veznjakom'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. kolovoz 2017. 20:58

Može li se to čudo stvarno dogoditi pa da Hajduk deklasira silni Everton, moćni engleski klub u odnosu na “bijele”, nikako prema super klubovima Lige petice premda su izvukli 1-1 protiv Manchester Cityja u gostima?

Hamza Barry, 22-godišnji Gambijac, koji je karijeru do ove provodio u klubovima trokuta Malta-Cipar-Izrael i baš se nije naigrao, pogotovo velikih utakmica, uvjeren je da će Hajduk eliminirati Everton. Dapače, poručuje:

- Bit će teško, ali ćemo proći, cijela svlačionica je uvjerena u podvig.

Uoči prve utakmice u Liverpoolu nekako je bilo logično da se “bijeli” hrabre i žeste, da odišu vedrim raspoloženjem, ali kako su na Goodison Parku glatko izgubili sa 0-2, sad taj njihov optimizam nekako šuplje zvuči.

Svoju vjeru u podvig u Hajduku uglavnom grade na visokoj pobjedi protiv nejakog Rudeša, prema je jasno da su domaćini s dva crvena kartona u prvih pola sata umnogome pridonijeli porazu od 0-4. A novine, posebno lokalni portali, prednjače u najavama tipa “kako se utakmica protiv Evertona bliži, tako optimizam raste”. To bi bilo na neki način uobičajeno u drugim okolnostima, to da se pomaže “voljenom klubu” stvoriti pravi ambijent, u stvari drukati da gledatelji dođu na Poljud. No, u situaciji kad je još uoči prvog susreta stadion na Poljudu rasprodan, čini se da bi svi trebali biti u najmanju ruku umjereniji.

U svojim najavama i predviđanjima igrači Hajduka ponavljaju pretpostavku “ako im brzo zabijemo gol, onda bi moglo biti svašta”. Bilo bi lijepo da se ostvari ta nogometna fantastika i Hajduk kroči u Europsku ligu, da se zaradi što od nagradnog fonda Uefe, što od bonusa osvojenih bodova pa posebno od utrška karata, možda i dodatnih premija sponzora, oko pet milijuna eura, ali je objektivno teško očekivati, baš pretjerano, pobjedu ovog Hajduka nad Evertonom s tri gola razlike.

Na Poljudu su vrlo zatvoreni, ne može se doći do informacije kakvo je stanje s ozlijeđenim Borjom Lopezom i Franckom Ohandzom, preostaju nagađanja da će doslovno sve poduzeti kako bi ih se osposobilo za nastup. Kako bilo da bilo, Hajduk protiv Evertona neće nasrnuti, što bi bilo logično kad se zaziva “brzi prvi gol”. Mogu s tribina, što se očekuje, navijati iz sveg glasa, pa tako poticati igrače Hajduka na juriše, trener “bijelih” Joan Carrillo svjestan je važnosti utakmice, odnosno činjenice da bi i minimalna pobjeda osokolila njegove igrače kao i da bi poraz, pogotovo visoki, bio poguban.

Hajduk je u ljeto 2005. pod vodstvom trenera Ćire Blaževića doživio debakl u Debrecinu (0-3), pa je Ćiro najavljivao veliki preokret u Splitu, mora se priznati da je bio vrlo uvjerljiv, pa je brojne zaveo. Ali se vidjelo da je precijenio svoje tadašnje igrače. U drugoj utakmici na Poljudu Debrecen je pobijedio sa 5-0, Blažević je nešto kasnije ipak smijenjen i to poslije osmog kola, mora se napomenuti, baš u vrijeme kad je momčad počela igrati bolje. Uglavnom, nema glavom kroz zid.

Football Soccer - Europa League - Playoffs - Everton v Hajduk Split - Liverpool, Britain - August 17, 2017   Hajduk Split's Nikola Vlasic in action with Everton's Idrissa Gueye and Tom Davies   Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff / Action Images via Reuters

Zlatko Vujović, iskusni internacionalac Hajduka, u analizi prvog susreta priznao je da “oni jesu bolji, ali ne gubimo nadu, vrijedi pokušati”. I onda nudi recept:

- Zanima me kako će se Hajduk postaviti. Mora biti hrabar. Ja bih zaigrao s trojicom napadača: Ohandzom, Saidom i Ercegom, i Vlašićem ofenzivnim veznjakom. Moramo zaigrati otvoreno, pomalo riskantno.

Vujović, koji je iz plejade vrhunskih golgetera u povijesti Hajduka (F. Matošić, Nadoveza, Žungul), prisjetio se prethodnih neuspjeha Hajduk u play-offu za ulazak u Europsku ligu:

- Na tim utakmicama dugo smo čekali, taktizirali...

strah od incidenata Igrači Hajduka su svjesni da im ovo može biti utakmica karijere, pa je Ahmed Said, naturalizirani Talijan rodom iz Gane, ohrabren hat-trickom protiv Rudeša, predvidio:

- Ako prođemo Everton, ako ih eliminiramo poslije onog poraza u prvoj utakmici od 0-2, onda zaslužujemo posebno mjesto u klupskom muzeju.

Ova utakmica se dočekuje i s izvjesnom dozom strahovanja od eventualnih incidenata, pa je na scenu izašao i gradonačelnik Splita i zamolio:

- Građani, iskažite dobrodošlicu navijačima Evertona.

No, s druge strane baš tim navijačima liverpulskog kluba sugerirano je da se “ne šetaju po Splitu s obilježjima Evertona”. Jer, zna se što se događalo u Zadru, Kaštelima, pa i usred Split s Dancima koji su se šetkali u dresu Brøndbyja. Pretuklo ih je...

Ambijent na Poljudu bit će barem na početku spektakularan, to garantiraju navijači Hajduka.

Linker
04. svibanj 2024 23:59