NurPhoto via AFP
EKSKLUZIVNO ZA SN

Legenda Spursa: ‘Navijat ću za Dinamo! U Zagrebu je bilo divno, a zauvijek ću pamtiti - Josipa Šimića!‘

‘Svi me se sjećaju po sudaru s Man Unitedom, ali meni je broj jedan utakmica u Mađarskoj!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. ožujak 2021. 13:21

U predvečerje Dinamovog okršaja u Londonu s Tottenhamom nazvali smo Osvalda Ardilesa, legendu Spursa i Dinamovog trenera iz 1999. godine, kome je tadašnji predsjednik Zlatko Canjuga dao otkaz nakon poraza od Manchester Uniteda na Maksimiru (1:2). S Ardilesom smo se bolje upoznali te 1999. godine na ljetnim pripremama Modrih u Balhstalu i Oberstaufenu.

Prije nekoliko godina stigao je opet u Zagreb, u posjet svojim prijateljima Tomislavu Golemcu i Mladenu Petreskom, koji su se brinuli za njega dok je bio trener u Maksimiru. Tad smo s njim bili na večeri, razmijenili telefonske brojeve i, eto, čovjek se uvijek javi...

Dinamo je u srcu

Ossie je danas ambasador Tottenhama, a mi ga pitamo hoće li mu srce dijelom možda kucati i za Dinamo na utakmici njegova dva bivša kluba?

- Hoće, moje srce će kucati i za Dinamo. Nije to kurtoazija, ne govorim to zbog toga što me zovete iz Hrvatske. Istina jest da će Dinamo uvijek ostati u mom srcu jer Dinamo je bio jedan od najvećih klubova u kojima sam bio. Za Dinamo me vežu prekrasne uspomene. Vjerujte, uvijek se sjećam tih dana, bili su zaista posebni, a to stalno ponavljam, ne govorim iz kurtoazije. Kad sam otišao iz Dinama još mnogo godina nakon toga pratio sam Dinamove nastupe, rezultate. Naravno, najviše se sjećam igara u Ligi prvaka. Iako znam da svi govore o onoj utakmici s Manchester Unitedom na Old Traffordu, meni je najviše u sjećanju ostala ona utakmica u Budimpešti, kad smo pobijedili MTK s 2:0 te se plasirali u Ligu prvaka. Prva utakmica u Zagrebu je završila 0:0... U Budimpešti je Josip Šimić zabio oba pogotka, ime i prezime tog mladića zaista će mi uvijek ostati u sjećanju. Bila je to teška utakmica, ali mi smo na kraju pobijedili. Bila je to fenomenalna večer, meni najdraža kao trenera Dinama. Druga po redu prekrasna večer bila je ona na Old Traffordu, kad smo s Manchester Unitedom odigrali 0:0 - kazao nam je u uvodu Ossie.

image
U razgovoru s novinarem SN-a prije nekoliko godina
CROPIX

Prosinečki je bio poseban

Inače, svojevremeno, dok je u Tottenhamu bio Luka Modrić, Englezi su špekulirali da je Ardiles bio u kombinacijama za trenera Spursa.

- Ma, to su bile samo špekulacije. Znate kako to ide u medijima. Da, pisalo se o tome u Engleskoj, ali ne, nikada nije došlo do takvih razgovora, nisam tada bio kandidat za klupu Spursa. Ja sam svoju karijeru trenera u Tottenhamu završio 1994. godine. Kad je u Tottenhamu bio Modrić, nisam bio u kombinacijama. Ali, da sam kao trener Dinama u momčadi imao Modrića, prošli bismo skupinu i na proljeće igrali Ligu prvaka! I nisam siguran gdje bi nam bio kraj! Bili smo tada jaki u veznoj liniji, ali da mi je još bio Modrić, onda bismo zaista bili europski moćna momčad.

Onda se sjetio još jednog nogometaša Dinama iz tog vremena...

- Robert Prosinečki je bio sjajan igrač, poseban igrač. U to vrijeme je bio jedan od najboljih igrača na svijetu. Ponosan sam što sam tada bio Dinamov trener i samo mi je žao da sam se kratko zadržao. Dinamo je i tada bio vrlo jak, imali smo sedam ili osam igrača, koji su igrali u reprezentaciji, koja je osvojila treće mjesto u Francuskoj.

Pitamo ga može li Dinamo protiv Tottenhama u Londonu napraviti onakav rezultat kakav je on napravio te 1999. godine u Kazalištu snova iznenadivši kompletnu Europu jer tko je tada mogao očekivati da će njegova momčad na Otoku s jakim Unitedom Alexa Fergusona odigrati neodlučeno?

- Vidite, Tottenham je jaka momčad, u posljednje vrijeme im je krenulo, zaredali su s pobjedama. Definitivno, Spursi su favoriti, tu nema dvojbe. Međutim, Dinamo je posljednjih sezona pokazao u Europi da je jaka momčad, da ima kvalitetu koja im omogućava da pobjeđuju. Igraju se dvije utakmice, sve je moguće. Za Dinamo su ove utakmice s Tottenhamom neka vrsta nagrade za ono što su dosad napravili u Europi. A plasman u osminu finala Europske lige je sigurno lijepa stvar. Znam dobro hrvatski nogomet, a posebno me impresionira poseban motiv s kojim igra hrvatska reprezentacija, a siguran sam da će s takvim motivom igrati i Dinamo protiv Tottenhama. Znaju u Dinamu što bi im značilo kad bi iz Europe izgurali takvu momčad kao što je Tottenham.

Tottenham može osvojiti

Kaže da očekuje dvije vrlo zanimljive utakmice...

- Neće Tottenhamu biti lako, nimalo. Pred nama su dvije utakmice u kojima će se Mourinhova momčad morati itekako potruditi ako želi izbaciti Dinamo. Ipak, držim da će Spursi proći dalje. No, ponavljam, morat će se jako, jako namučiti ako žele preskočiti Dinamo.

image
AFP


Kako mu izgleda današnja momčad Tottenhama? Može li, ako prođe Dinamo, osvojiti Europsku ligu?

- Mislim da može. Tottenham ponekad igra jako, jako dobro, Kad igraju na svojoj visokoj razini mogu pobijediti svakoga. Imaju igrače poput Sona ili Kanea, koji su vrhunske svjetske klase. Gareth Bale počinje podsjećati na onog igrača kakav je bio prije. Jako se teško braniti protiv Tottenhama. To će Dinamu sigurno biti najteže. Držim da Mourinho želi osvojiti Europsku ligu, da se fokusirao na to natjecanje. Mourinho je iskusan trener, zna itekako svoj posao, jedan je od najboljih. Siguran sam da će protiv Dinama na teren poslati najbolju momčad i da će sve probati riješiti već na prvoj utakmici u Londonu. Ali, kažem, Dinamo je momčad koja je u stanju iznenaditi. Ako smo mi 1999. iznenadili Alexa Fergusona i Manchester United na Old Traffordu, zašto ne bi i današnji Dinamo iznenadio Mourinha i Tottenham u Londonu? U nogometu je sve moguće, makar, realno, očekujem da Spursi prođu.

Htio bih na utakmicu

Hoćete li doći na utakmicu u Londonu?

- Znate, u ovo doba pandemije koronavirusa ne idem na utakmice, pazim se. Međutim, još nisam odlučio hoću li doći na utakmicu Tottenham - Dinamo. Možda se ipak ovoga puta odlučim doći na stadion. Ipak igraju moja dva bivša kluba. Da nema pandemije, sigurno bih došao i na utakmicu u Zagreb. Bilo bi zaista sjajno opet posjetiti taj grad. Nažalost, ovoga puta to neće biti moguće, ali valjda će opet biti prilike - zaključio je Ardiles.

Ardilesov učinak u Londonu i Zagrebu:

KAO IGRAČ TOTTENHAMA
- 221 utakmica i 16 pogodaka

KAO TRENER TOTENHAMA
- 54 utakmice, skor 16-14-24

KAO TRENER CROATIJE
- 19 utakmica, skor 11-5-3

Ardilesova igračka karijera:

1973. Instituto Atletico Cordoba
1974. Belgrano de Cordoba
1975-1978. CA Huracan
1978-1982. Tottenham Hotspur
1982-1983. Paris SG
1985. St. George Sydney
1987-1988. Blackburn Rovers
1988-1989. Queens Park Rangers
1989-1991. Swindon Town

Grandiozna karijera

68
godina proslavio je Osvaldo Ardiles prošlog kolovoza

1991.
završio je veliki argentinski nogometaš svoju igračku karijeru

8,5
zadnjih godina Osvaldo Ardiles nikoga nije trenirao

52
utakmice za Argentinu odigrao je Ardiles, zabio je pritom osam golova

KOGA JE TRENIRAO?

1989-1991. Swindon Town
1991-1992. Newcastle United
1992-1993. West Bromwich
1993-1994. Tottenham Hotspur
1995. Guadalajara
1996-1998. Shimizu S-Pulse
1999. Croatia Zagreb
2000-2001. Yokohama F. Marinos
2001. Al-Ittihad SC Aleppo
2002-2003. Racing Club
2003-2005. Tokyo Verdy
2006. Beitar Jeruzalem
2007. Huracan
2008. Cerro Porteno
2012. Machida Zelvia

Linker
04. svibanj 2024 07:50