Damir Krajac / CROPIX
BIVŠI IGRAČ PORTA I BENFICE

LEGENDARNI SLOVENAC O BENFICI: 'IMA TU PODCJENJIVANJA, ONI GLEDAJU SEBE KAO NAJVEĆE U EUROPI' Jedan ga dinamovac posebno oduševio: 'Opasan je...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. ožujak 2019. 11:39

Dogovor je bio da se čujemo navečer, a onda je poslao poruku:

- Molim vas, možemo li sutra ujutro?

Može, nije problem, jutro je ionako pametnije od večeri. A onda se javio u točno dogovoreno vrijeme, ponudio ispriku i objašnjenje.

- Znate, igrao sam tenis tri sata, nisam poslije mogao ni hodati ni pričati!

Da, idu godine, nedavno je proslavio 48. rođendan. Opet, tri sata tenisa, i mlađi bi teško izdržali.

Zlatko Zahovič legenda je slovenskog nogometa, prvi čovjek i tvorac europskog Maribora, ali za ovu priču ipak važnije, bivši igrač Benfice. Da, i Porta. U oba kluba ostavio je trag, međutim nemoguće ga je uloviti na krivoj nozi, na pitanje koji mu je klub draži danas, ponudit će već poznati odgovor.

- S portugalskim medijima to sam davno riješio. Rekao sam im da su oba kluba jednako velika, jednako draga, ova su mi ostala u lijepom sjećanju i nema potrebe raditi razliku. Benfica je u prošlosti bila trofejniji klub, s većom tradicijom, no danas su po naslovima i lovorikama tu negdje, jedan uz bok drugome. Istina, Benfica možda ima ukupno više navijača, ali ta dva su kluba uistinu veliki i ne želim raditi usporedbe po tom pitanju.

Maribor, Slovenija, 280812.
Stadion Ljudski vrt.
Uzvratna utakmica 4. pretkola kvalifikacijske utakmice za ulazak u Ligu Prvaka izmedju Maribora i Dinama u Ljudskom vrtu. Prva utakmica zavrsila je pobjedom Dinama rezultatom od 2-1, te se danas odlucuje koji klub nastavlja natjecanje u Ligi Prvaka a koji u Europskoj ligi.
Na fotografiji: Ante Cacic i Zlatko Zahovic.
Foto: Ronald Gorsic  / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo ima šanse

A kad bi uspoređivao onu Benficu iz njegova doba, tamo s početka 2000-ih, s ovom današnjom?

- Nema sumnje da je Benfica danas puno jači klub, po svim pitanjima. Ne samo igrački, jer tada je Portugalom vladao Porto, Benfica nije bila organizirana kao danas. Na svim razinama Benfica danas spada u svjetski vrh, po organizaciji, načinu funkcioniranja, po svemu je jednaka najvećim klubovima. Osim financijski, tu ipak zaostaje.

Ima li Dinamo šanse protiv takvog kluba? Za mnoge je Benfica ipak izraziti favorit, a Modri već, na neki način, prežaljeni?

- Benfica je veliki klub, tu nema spora. To je klub od kojega se očekuju pobjede pa i trofeji u svim natjecanjima, logično je da mnogi smatraju da je Benfica favorit u ovom dvoboju. Ali ja mislim da će to biti dvije odlične utakmice, dva suparnika koja igraju jako lijep, sadržajan nogomet. Nije to samo fizička bitka, pa tko jači, ne, bit će ovo utakmice za uživanje. Nogomet s puno talenta i ideje, obje momčadi imaju sličnu filozofiju, napadačku, žele zabiti gol. Radujem se tim utakmicama, u kojima Dinamo sigurno ima svoje šanse. Bjelica je odlično posložio momčad, sve ono što je Dinamo odigrao ove sezone u Europi pokazuje da ni protiv Benfice nije bez šanse. Baš zanimljiva utakmica.

Na kojoj će, u Maksimiru, biti i Zahovič?

- Naravno, dolazim u Zagreb. Zna se da su Dinamo i Maribor u odličnim odnosima, a k tome gostuje moj bivši klub blizu kuće, ne mogu promašiti takvu priliku.

Zagreb,15.10.2005, 11.kolo 1.HNL Ozujsko,Dinamo-Pula S.c.  1:0 ,Zlatko Zahovic  snimio_Ronald Gorsic
Ronald Gorsic

Jasno, navijat će za Benficu?

- Ha, pa nemojte mi to zamjeriti. Tamo sam igrao, ne mogu pljuvati u tanjur iz kojega sam jeo. Bio bih ipak malo licemjeran da kažem da ću navijati za Dinamo, zar ne? Želim Dinamu svu sreću u svim ostalim utakmicama, ali u ovoj ću biti za Benficu.

ZG-razbijanje

Inače, u doba kad je Zahovič bio i u Portu i u Benfici, ti su klubovi igrali protiv Dinama? Za Porto je na starom Antasu 1998. Zahovič i zabio Modrima dva gola u velikoj 3:0 pobjedi?

- Dok sam bio u Benfici, zbog privatnih razloga nisam igrao protiv Dinama, ali ovih se dviju partija u dresu Porta jako dobro sjećam. Pobijedili smo u prvoj utakmici 3:0, iako nije to bio realan rezultat. Dinamo je tada vrijedio više od tolikog poraza, međutim kao da su bili impresionirani kad su istrčali na Antas, nekako su igrali u grču. I znate, Drulović i ja smo nakon te utakmice svima u Portu pričali da to nije realan odnos snaga, da će u uzvratu to biti druga priča, da su ti Dinamovi igrači sigurno bolji no što su se predstavili kod nas. Ali, uzalud, kao da mnogi to nisu shvatili, u Maksimiru je padala kiša, a Dinamo nas je razbio, rasturio (3:1, nap. a.).

Skloni su i Porto i Benfica podcjenjivanju protivnika, pogotovo iz ovog dijela Europe, vidimo da portugalski mediji od prvog dana govore kako će sve ovisiti o Benfici?

- Opasno, jako opasno za njih. Istina je, ponekad tu ima podcjenjivanja, oni gledaju svoje klubove kao najveće u Europi, ali ako upadnu u tu zamku da će im s Dinamom biti lako i da su u startu bolji, to bi ih ozbiljno moglo koštati. Dinamo je vrlo ozbiljna momčad i Benfica se ne smije opustiti.

Slovenian Benfica player Zlatko Zahovic runs celebrating his goal against Anderlecht on a European Champions League first leg third qualifying round held in Lisbon's Luz stadium August 10, 2004. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
REUTERS/Jose Manuel Ribeiro

Premda ima u momčadi toga 100 i nešto milijuna vrijednog Joaa Felixa?

- Ma dobro, znate kako danas cijene idu u nebo. Nekad si morao odigrati dvije-tri sezone na visokoj razini, sad je dovoljno nekoliko utakmica da počne ta priča. Mali je dobar, nije to sporno, odličan igrač, ali još je prerano za takve procjene.

A kad bi kao promatrač Zahovič usporedio Felixa i Olma?

- Nisu isti tip igrača, Olmo je više veznjak. Ali, dobar je i on, opasan i na krilu, jak na lopti, obje noge... Općenito, moram reći da me zadivljuju ovi mladi Dinamovi igrači, jer igraju u oba smjera. Nekad smo znali pričati o igračima koji su dobri prema naprijed, talentirani, ali u defenzivi malo daju, ili ih nema. Ovi igrači koji su sad u Dinamu imaju sve to, uklapaju se u sve trenerove zahtjeve i dobro ih ispunjavaju.

Neke čudne sile

Tu je i bivši Mariborov igrač Petar Stojanović. Prati li Zahovič kako on napreduje, kako mu se sviđa?

- Vidim da se u Hrvatskoj puno priča o Petru Stojanoviću, je li dobar ili nije. A ja ću vam odgovoriti najkraće moguće; kod svih je trenera standardan i važan je dio momčadi koja je u Dinamu napravila povijesni rezultat. Kraj priče!

Polemizira se kod nas i o tome je li ovo bolji scenarij nego da je Dinamo ušao u Ligu prvaka pa tamo igrao sporednu ulogu, gubio sve utakmice?

- Tko gubi? Maribor nije u Ligi prvaka izgubio sve utakmice! Vidite, tu je drugi problem, Dinamo je puno puta u Ligi prvaka igrao prijateljske utakmice, bez publike. Zamislite da je Dinamo uvijek imao ovakvu podršku kao sad, da ima pravi, lijepi stadion i da igra ovako kao ove sezone. Borio bi se i u Ligi prvaka za prolaz skupine, ne bi ni Realu ni Barceloni bilo lako u Maksimiru.

A kako će mu biti u Lisabonu? Kakav je osjećaj kad kao gost istrčiš na Luz?

- Uf... Svakome je teško, ne znam to objasniti. To je jedna posebna energija, neke čudne sile, ha-ha. Vidiš pune tribine, pa poleti onaj orao, smrzneš se. Nikad suparniku tamo nije lagano, Dinamo se ne smije uplašiti, morao ostati opušten, igrati svoju igru. Onda može nešto napraviti.

Guttmanovo prokletstvo

Nego, kako Benficini igrači doživljavaju to Guttmanovo prokletstvo, jesu li time opterećeni kao što su, recimo, Dinamovi igrači često bili opterećeni Dinamovim proljetnim prokletstvom?

- Ma ne. To je tamo više medijska priča, ne utječe na igrače. Niti će utjecati sad kad europsko natjecanje dolazi u završnu fazu.

Kek? Vidjet ćete pomak...

Kako je u Sloveniji, Maribor opet ima prednost u utrci za naslov?

- Da, nije lako. Borimo se protiv vjetrova, ali vjerujem da ćemo uspjeti.

A slovenska reprezentacija? Sad je u rukama Matjaža Keka?

- Vidjet ćete pomak, sigurno. I zato što gore ne može biti, ali i zato što je Kek veliki stručnjak. Cijela Slovenija vjeruje u njega, rezultati mu govore u prilog, Slovenija će biti bolja nego u prošlom razdoblju.

Bjelica mi se sviđa, ima svoj film u glavi

Zahovič se nikad nije u karijeri susreo s Bjelicom, nije ga upoznao?

- Ne. Ali mi se sviđa njegov nastup. Kad gledam kako komunicira pred medijima, kako govori nakon utakmica, vidi se da se radi o ozbiljnom treneru. Ima svoj film u glavi, zna što želi.

Linker
03. svibanj 2024 09:32