Rapidov direktor Christoph Peschek

 JOHANN SCHWARZ Apa-picturedesk Via Afp
VAPAJ IZ BEČA

Lockdown koristi i Dinamu!? Austrijanci očajni: ‘Gubimo milijune, naši suparnici su u velikoj prednosti!‘

‘Utakmica protiv West Hama je rasprodana, stadion je trebao biti pun, a promet više od milijun eura‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. studeni 2021. 11:40

O odluci da kompletna Austrija, kao prva država u Europi, ode u još jedan teško lockdown zbog širenja zaraze Covidom, raspravlja se na dnevno-političkoj razini, a posljedice te odluke nisu mimoišle niti nogomet. Naime, u Austriji se po novom pravilu i nogometne utakmice opet igraju bez publike, radikalan je to pristup koji je u očaj bacio i najjače austrijske klubove.

Tiče se to, donekle, i Dinama. Jer, u četvrtak će bečki Rapid protiv West Hama u Dinamovoj skupini Europske lige također igrati pred praznim tribinama. Veliki hendikep za Rapid, koji se još nada da može do prolaska grupe, barem do trećeg mjesta i Konferencijske lige. No, naravno, nije sve ni u rezultatu, ima ponešto i u novcu.


- Utakmica protiv West Hama je rasprodana, stadion je trebao biti pun, govorimo o prometu od više od milijun eura - objasnio je Rapidov glavni direktor Christoph Peschek te dodao:


- Zbog činjenice da je potpuno zatvaranje prije samo nekoliko dana bilo malo vjerojatno, moramo sad puno toga promijeniti. Kartice su prodane, poduzete su sve organizacijske mjere, sve to sad isto puno košta.


Austrijski klubovi dobili su priiku da iskoriste određena sredstava iz Corona-fonda, no, teško da u tome mogu 'utopiti' sve probleme koje bi im ova odluka Vlade mogla donijeti. Primjerice, bogati Red Bull Salzburg već je najavio da neće posegnuti u 'sindikalnu blagajnu', jer za to zasad nema potrebe, ali ljude u tom klubu muče dodatne brige. Naime, Red Bull je vodeći u svojoj skupine Lige prvaka i čekaju ga ključni dvoboji protiv Lillea u gostima, večeras, te protiv Seville u zadnjem kolu na svom stadionu.
- Pomalo je sramotno što je došlo do toga da je Austrija prva zemlja u Europi koja je ponovno ušla u karantinu. S druge strane, naravno, vidim da nema druge opcije zbog razvoja zaraze. Emotivno nas to boli, nismo mislili da ćemo se morati vratiti utakmicama bez navijača - kaže Stephan Reiter, generalni direktor salzburškog kluba.


On je ovako opisao probleme s kojim se sad susreće Red Bull.
- S jedne strane, to financijski boli, jer govorimo o bruto zaradi od gotovo dva milijuna eura, koju ćemo sad izgubiti, jer ćemo protiv Seville u zadnjem kolu igrati pred praznim tribinama. Utakmica je bila, de facto, rasprodana, čak i unatoč 2G regulaciji Covid potvrda. No, s druge strane, to je i veliki nedostatak u sportskom smislu, nismo ravnopravnin našim suparnicima. U utorak igramo u Lilleu, gdje nas čeka pakao, a zauzvrat ćemo imati potencijalno odlučujuću utakmicu protiv Seville u kući ​​duhova, umjesto 29.000 naših navijača, igrat ćemo u tišini. Ovo je posebno u vrijeme kada se puno toga događa za nas u klubu, a mi kao austrijski klub možemo postići nešto što već dugo nitko nije, proći u nokaut fazu Lige prvaka.


S jedne strane, to financijski boli, jer govorimo o bruto prodaji od gotovo dva milijuna eura, koju sada moramo preokrenuti. Igra je de facto rasprodana unatoč 2G regulaciji", rekao je ekonomski menadžer. "S druge strane, to je i konkurentski nedostatak u sportskom smislu." Salzburg se odriče ekonomske pomoći Faktor prednosti doma se odvaja - bez krivnje kluba. "U utorak igramo u Lilleu, gdje nas čeka kotao, a zauzvrat ćemo imati potencijalno odlučujuću igru ​​duhova kod kuće - umjesto 29.000 navijača iza nas. Ovo je posebno u vrijeme kada se puno toga događa za nas u klubu i mi kao austrijski klub možemo postići nešto što već dugo nije bilo, ući u nokaut fazu Lige prvaka.


Reiter i javnosti otkrio koliki bi novac Red Bull mogao izgubiti, odnosno, ne zaraditi, ako se ne plasira u drugi krug Lige prvaka.
- U proračunskom scenariju s Ligom prvaka i kasnijim prelaskom u Europsku ligu mi svaki put zaradimo znatno više od 30 milijuna eura, a s plasmanom u osminu finala možda bi to bilo i desetak milijuna više. Time bismo ušli u potpuno novu dimenzije.

No, ako Vlada ne promijeni odluku, Red Bull će igrati pred praznim stadionom ključnu utakmicu protiv Seville.

Linker
25. travanj 2024 00:25