Lovro Majer protiv Erika Lamele
 ALASTAIR GRANT Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Mamić je upao u Mourinhovu zamku, Kane je bio egzekutor, ali glavni posao odradio je fini španer iz sjene

Da ima publike, uzvrat bi mogli najaviti kao praznik nogometa. Ovako, bit će to, relano, formalnost
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 12. ožujak 2021. 09:19

Ono što u svakodnevnom vozačkom žargonu biva sinonim za raspalu kočnicu, "šuti, spalio sam lamelu", na nogometnom terenu ponekad neočekivano preraste u zamašnjak uzbudljive vožnje. Eric Lamela, dakle. Jedan igrač u zrelim godinama koji pokušava izaći iz debele hladovine koju u Tottenhamu već godinama bacaju ti debeli baobabi zvani Harry Kane, Heung-min Son ili Gareth Bale, u četvrtak je režirao predstavu koju dinamovci nisu mogli pratiti.

Statistika će reći da je ulogu hladnog egzekutora odradio superstar Kane, on je spakirao obje lopte u Livakovićevu mrežu, ali istina pomalo spušta na zemlju. Dinamo je s europskog puta "spursa" sklonio igrač s klupe, jedan nadahnuti Argentinac, fini španer, ali kroz karijeru izmučen ozljedama i zato osuđen na ulogu džokera. Ne očekujte ga u početnoj postavi u nedjeljnom susjedskom derbiju s Arsenalom.

Navijački narod zbog ovih 0-2 neće pasti u depresiju, ali objektivno očekivalo se više od Dinama. Zašto? Previše je u Mamićevoj svlačionici i klase i iskustva da bismo trebali pristati na 0-2 protiv Tottenhama, kao na neku pristojnu "otpremninu", jer smo, eto, igrali protiv zvijezda od 100 milijuna eura, a koje opet igraju na najmodernijem svjetskom stadionu. Dinamo je sezonu u Europskoj ligi, pogotovo ono gostovanje "iz Rusije s ljubavlju", odradio kao ravnopravan suparnik. U četvrtak to nije bio. Nije bio niti nešto posebno pametan u cijeloj priči.

Zoran Mamić upao je u zamku Josea Mourinha na izlasku iz prve trećine utakmice. Ono što fascinira jest uvijek ista činjenica da je riječ o dobroj, staroj Mourinhovoj klopci - slobodno dođite, osjećajte se kao u svojoj kući, razvucite napad ispred našeg šesnaesterca - iz koje on na kraju izvlači benefite. Dakle, Ivanušec je raspleo kolut Dinamova napada i izgledalo je to smjelo i elegantno, prije nego što je lopta predana suparniku nakon čega je krenula (polu)kontra. Desetak sekundi kasnije priču je dovršio Eric Lamela povaljavši polovicu Dinamove obrane, pogodivši vratnicu i počastivši odbijancem uvijek istog ubojicu, Kanea.

U nekim poletnijim trenucima, koji bi uključivali dvanaestog igrača s tribine, najavu revanša bi se dalo upakirati kao veliki praznik nogometa, ali uzvrat objektivno dolazi kao formalnost. Jer nije prevelika samo razlika u kvaliteti, nego prvenstveno u intenzitetu i širini rostera. Jose Mourinho počastio se tom povlasticom da klupskog predsjednika Daniela Levyja, umjesto poklonom za 20. obljetnicu vladavine, iznenadi mješovitim sastavom u kojem ima mjesta i za Lamelu i za zaboravljenog Delea Allija. I s takvim sastavom je zadržao intenzitet.

Dinamo nije mogao pratiti taj ritam, tam-tam koji nakon 60 minuta hektične jurnjave jednostavno ostavlja bez daha i nadahnuća. Vjerovali smo da bi tu priču mogli izvući Bruno Petković, nadahnućem i nekim neočekivanim potezom, ili Oršić ponekim bijegom, ali obojica su ostali zagušeni u obruču agresivnih "spursa".

Jednako diskretan bio je i Lovro Majer, a jedini dorastao izazovu u četvrtak se doimao Luka Ivanušec, ali nije pronašao kvalitetnu "mantinelu" u onim trenucima kada je odlučio napasti Mourinhovu obranu. Nakon pedeset godina bez nokaut-natjecanja, Dinamo je stigao u predvorje borbe za trofeje, ali sada slijedi malo zahtjevniji uspon.

Linker
23. travanj 2024 11:10