Sergey Galitsky
 KOMMERSANT PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA
BOGATI GAZDA KRASNODARA

Milijarder koji ne štedi! Dinamo ni blizu nije toliko trošio, on je samo za odštete dao 60 milijuna eura

Sergej Galickij zna gdje ulaže novac. Rezultati vide odmah, klub je osnovan prije 13 godina.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. veljača 2021. 15:00

Po dosta kriterija Krasnodar i Dinamo Zagreb izjednačeni su klubovi, jedino po čemu se ruski predstavnik u šesnaestini finala Europske lige ne može nositi s hrvatskim jest tradicija. Bikovi nikad u svojoj povijesti nisu osvojili nijedan trofej, što i nije tako senzacionalan podatak kada se zna da je Futbolnij klub Krasnodar osnovan 2008. godine, 97 godina nakon što je u Zagrebu osnovan 1. HŠK Građanski, što današnji Dinamo uzima kao datum svojeg osnivanja.

Škola im je jako važna

Vrijednost momčadi Krasnodara na Transfermarktu je desetak milijuna eura veća nego Dinamova, a s tih 114,15 milijuna eura zauzimaju treće mjesto u ruskoj Premijer ligi iza Zenita (169,7) i CSKA Moskve (135). Osnivač i vlasnik Krasnodara, milijarder Sergej Galickij, već godinama inzistira na jačanju nogometne škole kluba, ulaže se velik novac, a to se i vidi. Nakon 14 odigranih kola prvenstva Rusije do 19 godina, Krasnodar je vodeća momčad skupine A s tri boda više od moskovskog Spartaka. U drugoj skupini su, doduše, snažni Zenit, Lokomotiv, CSKA...

image
Sergey Galitsky
ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Dakle, kao i Dinamu, omladinska škola važna je stavka u funkcioniranju Crno-zelenih. No, ne ide to tako lako, Krasnodar u Rusiji ipak nije ono što Dinamo predstavlja u Hrvatskoj.

U kadru Murada Musajeva za večerašnji dvoboj dvojica su igrača koja su prošla klupsku školu. Dagestanac Magomed Šapi Sulejmanov, opasni krilni napadač, mogao bi početi utakmicu, dok se za Rusa s armenskim korijenima, Eduarda Spertsjana, očekuje da će utakmicu početi s klupe. Krasnodarov je produkt i Daniil Utkin, mladi ruski reprezentativac, ali ovaj je centralni veznjak s ozbiljnom minutažom ozlijeđen i večeras ga neće biti. Kao ni Matveja Safonova, 21-godišnjaka na kojeg su u Krasnodaru posebno ponosni. Prošle je godine postao ruski reprezentativac i na meti je klubova iz najjačih europskih liga, pričalo se i pisalo o interesu Chelseaja, Borussije Dortmund, Fiorentine... Dobro je za Dinamo, ako su točne informacije iz Rusije, da momka kojeg TM cijeni na čak 15 milijuna eura večeras neće biti na vratima.

- Sjajan je, uvjeren sam da će uskoro postati “jedinica” reprezentacije Rusije - nedavno je ustvrdio Marcus Berg.

image
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

A taj je Berg trenutačno, barem dok se ne vrati Zlatan Ibrahimović, glavna “devetka” Švedske. Definitivno igrač s najimpozantnijim CV-om u redovima Krasnodara.

Brojni reprezentativci

Rođen 17. kolovoza 1986. u Torsbyju, švedskom selu u kojem je rođen i Sven-Goran Eriksson, s 34 na leđima i dalje igra važnu ulogu u klubu, kao i reprezentaciji.

Ukupno je u 625 klupska (Göteborg, Groningen, HSV, PSV, Panathinaikos, Al Ain, Krasnodar) i reprezentativna seniorska nastupa čovjek zabio 296 pogodaka. Podatak koji dovoljno govori o kakvom se igraču radi. I Kristoffer Olsson i Viktor Claesson reprezentativci su Švedske, Aleksandr Martinovič dugogodišnji kapetan Bjelorusije, Tonny Vilhena nastupao je za Nizozemsku, Korzikanac Remy Cabella za Francusku, a uz Safonovu u Krasnodaru je još nekoliko igrača koji se mogu pohvaliti nastupima za Rusiju.

image
Marcus Berg u karijeri
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Respektabilna momčad koja nije jeftina, predsjednik Galickij nije štedio pa je tako Cabellu platio 12, a za Vilhenu 9 milijuna eura. Ukupno je za odštete igrača koji su sada u kadru Krasnodara potrošeno 60 milijuna eura.

Prema podacima Transfermarkta, Krasnodar je u 13 godina otkako je osnovan, samo na ulazne transfere potrošio oko 146 milijuna eura. Malo manje nego dvostruko više od Dinama, čija je potrošnja od sezone 2008./09. prema TM-u oko 80 milijuna eura. Modri su ipak specijalizirani za prodaju. U tom su razdoblju prodali igrače za 275 milijuna eura, Krasnodar za “tek” 75...

Linker
01. svibanj 2024 09:59