CROPIX
NAJBOLJI PROTIV NAJJAČIH

Mourinho je možda probudio Balea, ali ovo je i godina sjajnog dinamovca! Evo što im je zajedničko...

Vidjet ćemo kakav će biti u Londonu, u Tottenhamovu domu, i može li tamo biti Dinamov Gareth Bale
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. ožujak 2021. 18:52

Ne znamo kako su Dinamovi igrači osjećali ako su gledali utakmicu Tottenhama i Crystal Palacea i je li Zoranu Mamiću zastala, naknadno, knedla u grlu zbog rečenice da u London njegov igrači dolaze uživati, ali i - pobijediti. Spursi su zadnjih tjedana u velikoj formi, zabijaju i pobjeđuju lakoćom, a Gareth Bale i Harry Kane odigrali su veliku utakmicu. Kane je dva zabio, dvaput asistirao, Bale je bio dvostruki strijelac, taj napadački arsenal Mourinhove momčadi djeluje respektabilno.

Nema imperativa

No, naravno, sve to ne znači da Dinamo mora u London putovati sa strahom i pognute glave, da ne smije vjerovati u pobjedu i prolaz. Dinamo je u zadnje vrijeme u odličnoj formi, prepun samopouzdanja, obrana funkcionira besprijekorno, dosta je igrača u sve boljoj formi. Kad dodamo tome da Dinamo nema imperativ, već će na stadionu Spursa imati “samo” dodatan motiv, onda doista nema razloga da se Ademi, Petković i društvo uplaše i izvjese bijele zastavu još na Heathrowu.

Išao je Dinamo na noge i “strašnom” Cityju na Etihad, istina, opasno je živio, ali se i hrabro i držao, ima ova momčad utakmica u nogama i ima svog “Garetha Balea”. Naime, jednako tako kako je Mourinho u nogometni život vratio Velšanina, tako je ovog proljeća u veliku formu došao i Mislav Oršić. Istina, teško je uspoređivati njihov nogometni značaj na svjetskoj razini, ne igraju niti u jednakim ligama, nisu bili niti u jednakim “ponorima”.

Oršić je, možda, tek bio u nešto lošijoj formi u prvom dijelu sezonu nego što smo ga navikli gledati protekle dvije godine i znalo se da kad-tad mora opet krenuti, dok se Bale zadnjih godina više bavio golfom nego nogometom i u Tottenham je došao, doslovno, oživjeti karijeru. Međutim, poveznica im je to što su u 2021. zabili po šest pogodaka, Bale ima tri, Oršić dvije asistencije. I što ogled Dinama i Tottenhama dočekuju kao najjače napadačke snage svojih trenera...

- Vidio sam da Bale ima puno psihičkih ožiljaka. Kad imate toliko ozljeda zadnjih godina, onda to nisu fizički razlozi, već psihički, a to donosi strahove i nesigurnost. Ali, postoje i trenuci kad, ako dajete sve od sebe, ta psihološka barijera mora pasti i ona je sad pala. I to nismo učinili mi, nego on, mi smo ga samo podržali - emotivno je Baleov preporod objasnio Jose Mourinho.

Opet je motiviran

Velšanin doista godinama nije izgledao ovako motiviran, efikasan, opasan kao u zadnje vrijeme. Zabio je dva gola WAC-u, dodao u tom susretu i asistenciju, onda je bio dodavač protiv West Hama, pa opet dvostruki strijelac protiv Burnleyja i sad opet dva gola protiv Crystal Palacea. Najvažnije je pitanje hoće li ga Mourinho od prve minute poslati na teren protiv Dinama, no s obzirom da ga je odmarao zadnjih 20-ak minuta iz toga se može iščitati namjera da opet bude starter.

Ono što je sigurno, Mislav Oršić bit će Dinamov starter, tu nema dvojbe. Kao što je i bio svaki put otkad je u Dinamu, osim jednom, u Rotterdamu, kad je ušao s klupe, bila je to baš faza kad je Oršić bio na slabijoj razini forme. No, zato je na proljeće ubojit upravo u najvažnijim utakmicama. Zabio je svima iz gornjeg dijela ljestvice, Osijeku za pobjedu, Rijeci za 2:0, Gorici za vodstvo (2:1), Hajduku dva pogotka. Plus Krasnodaru u Zagrebu za pobjedu 1:0. A u onoj utakmici u Krasnodaru imao je dvije asistencije. Dakle, čovjek za veliku pozornicu, za glavne uloge, najbolji protiv najjačih.

Vidjet ćemo kakav će biti u Londonu, u Tottenhamovu domu, i može li tamo biti Dinamov Gareth Bale. Zabijao je Atalanti, Šahtaru, Young Boysima..., došao samo na korak do Dinamovih europskih rekordera, nedostaje mu tek jedan gol da dostigne Cvitanovića i Zambatu. Tko kaže da svoj 15. ne može zabiti u Londonu!? Kad je u ovakvoj formi, i najjačima ga je teško zaustaviti.

Bale već zabijao Livakoviću, Harry Kane nije bio uspješan

Neće to biti samo dvoboj napadača, važni će biti i vratari, u četvrtak bismo treći put u nekoliko mjeseci mogli gledati na sceni “obračun” prvih golmana svjetskih prvaka i doprvaka, Huga Llorisa na vratima Tottenhama i Dominika Livakovića na Dinamovom golu. Ako će Lloris braniti, dosad je u Europskoj ligi prva opcija bio Joe Hart, Francuz je upisao samo dva nastupa...

Jasno, većina prognoza govori da će Livaković imati više posla od Llorisa ili Harta, ipak je Tottenham favorit. U te dvije utakmice Hrvatske i Francuske Livaković je izvukao deblji kraj, primio je šest pogodaka, Lloris samo tri (4:2 i 2:1 za Francusku).

Susreo se Livaković već i s nekim od napadača Spursa. Primjerice, u svom drugom nastupu za reprezentaciju na Rujevici se sučelio Harryju Kaneu. Završilo je 0:0, Livaković je bio najbolji pojedinac susreta, Kane mu nije uspio zabiti. Ali jest Gareth Bale. Doduše, u drugom pokušaju. U Osijeku je bilo 2:1 za Hrvatsku, zabio je Brooks, a u drugoj utakmici u Cardiffu upravo je Bale zabio za konačnih 1:1.

Linker
05. svibanj 2024 09:43