MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SIMON ROŽMAN

Može li najmlađi trener Europske lige šokirati momčad koja vrijedi gotovo 100 milijuna eura više?

Simon Rožman napravio je puno toga dobrog otkako je preuzeo Rijeku. Danas može samo profitirati.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. listopad 2020. 19:07

Simon Rožman rođen je 6. travnja 1983. godine u Celju i trenutačno je najmlađi trener u prvenstvu Hrvatske. Rožman je, uz to, i najmlađi trener među svih 48 klubova u Europskoj ligi, a gledajući i stratege u Ligi prvaka, dakle trenere u 80 klubova koji participiraju u skupinama UEFA-inih klupskih natjecanja ove sezone, Rožman je treći najmlađi. Prvu poziciju na toj ljestvici drži njemački genijalac Julian Nagelsmann, 33-godišnji trener RB Leipziga, a mlađi od Rožmana je i Murad Musajev, 36-godišnji kormilar Krasnodara.

- Rožman trener Rijeke? Odlična vijest. Što da kažem osim da je riječ o dobrom čovjeku i treneru, tu nema nikakve dvojbe, rezultati s Domžalama govore njemu u prilog. Kod njega možeš samo napredovati, tip je trenera koji traži ofenzivni nogomet, koji se stalno usavršava... - pričao je 23. rujna 2019. godine, nakon što je Rožman postavljen za trenera Rijeke, bivši član kluba s Rujevice Matic Črnic.

Pričalo se o njegovu angažmanu i ranije, najavljivao dolazak u stožer Matjaža Keka pa je figurirao i kao njegov nasljednik, ali se riječka struka 2018. ipak odlučila za Igora Bišćana. Rožman je priliku dočekao nakon što je Bišćan odlučio napustiti Rijeku i preuzeti U-21 reprezentaciju Hrvatske.

- Simon Rožman najbolji je trener kojeg sam imao u životu! - pričao je tada Senijad Ibričić koji je s Rijekinim trenerom surađivao u Domžalama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Crna serija u lipnju

Prošla su od Rožmanova dolaska na klupu Rijeke 402 dana i dosta je toga u tom razdoblju proživio na Rujevici. Osvojio je u svojoj prvoj sezoni poremećenoj koronavirusom Hrvatski kup, u finalu je 1. kolovoza 2020. na Šubićevcu svladao Lokomotivu 1:0. Bio je to svojevrsni revanš Lokosima, koji su osvajanjem drugog mjesta u prvenstvu izborili plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Taj cilj Rožman nije uspio ispuniti jer je njegova momčad od 12. lipnja do 1. srpnja u pet ligaških utakmica osvojila samo dva boda i tu seriju dvoboja okončala s tri uzastopna poraza.

Možda mu se i sudbina malo narugala jer je prije toga u polufinalu Kupa 31. svibnja Rijeka prošla Osijek na krilima brojnih sudačkih pogrešaka koje su išle u korist njegove momčadi. No našao je Rožman način da iščupa momčad iz rupe, crnu ligašku seriju prekinuo je pobjedom protiv Dinama.

- Veseli me atmosfera u svlačionici koja se prelijeva na zelenom travnjaku. Interes Rijeke je iznad svega i iznad svih. Pobjeda nad Dinamom plod rada igrača i trenera Rožmana - pričao je nakon slavlja u derbiju predsjednik Rijeke Damir Mišković.

Prvi čovjek kluba nije sumnjao u mladog slovenskog stručnjaka. Opustio ga je i prije finala Kupa.

- Možemo osvojiti četvrti Kup, upotpuniti kolekciju. Četvrto Sunce uz jedno prvenstvo i jedan Superkup u osam godina. Fantastično! Želim, međutim, naglasiti da je trener Rožman napravio odličan posao, bez obzira na konačni natjecateljski rasplet. Jer, Rijeka je na Poljudu dobila Hajduk s Pandurom, Štefuljem, Lepinjicom i Brautom, a ozlijeđen je Smolčić. Na klupi čeka Galešić... Jedna nova Rijeka. Rijeka koju je u omladinskoj školi počeo graditi još Predrag Stilinović - naglašavao je Mišković.

Rožman je uzeo i taj Kup pa u novoj sezoni otišao korak dalje. Pobjedama protiv Kolosa i Kopenhagena plasirao se u skupinu Europske lige. Napravio je i osobni iskorak, iako je i sa skromnim Domžalama imao odličnih europskih rezultata poput izbacivanja Freiburga ili domaćeg remija s Marseilleom. Danas je najmlađi trener Europske lige s momčadi koja prema Transfermarktu vrijedi tek 16 milijuna eura.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Na 41. mjestu po TM-u

Bio je blizu da uzme bod Real Sociedadu, procijenjenom na 310 milijuna eura, a vidjet ćemo može li večeras šokirati AZ, čija je vrijednost skoro sto milijuna eura veća od Rijekine i TM je zaokružuje na 111 milijuna eura. Od 48 momčadi u skupinama EL, Rijeka ima 41. kadar po vrijednosti.

Ostao je Rožman bez brojnih važnih prvotimaca u svom mandatu (Čolak, Gorgon, Pandur, Župarić, Puljić, Acosty, Kvržić, Punčec), ne i bez podrške prvog čovjeka kluba.

- Uživao sam kako je naš trener Rožman pripremio momčad, kako su igrači djelovali na terenu. Danci su bili zbunjeni, izgubljeni - Mišković je pričao nakon Kopenhagena.

Vizija mu je bila dobra, uostalom, već je pokazao da se protiv njega nije pametno kladiti. Dovođenje Rožmana i čvrsto držanje njegovih leđa pokazalo se kao pun pogodak.

Linker
04. svibanj 2024 17:47