MARCO BERTORELLO Afp
NAGRADA ZA RAD

Na klupi Intera je označen kao neznalica, a sada je očitao ‘lekciju‘ jednom od najboljih trenera svijeta

Kada je prije osam godina doveden u Atalantu to je bio tek simpatičan solidan klub
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2024. 20:39

U ovoj sezoni Bayer Leverkusen osvojio je Bundesligu, prvu u povijesti. S trenerom simbolom novog vala, Xabijem Alonsom (42), nanizali su 51 utakmicu bez poraza. I smiješi im se i drugi trofej sezone, Kup Njemačke. Gian Piero Gasperini ima 66 godina. Nije bio nešto poznat kao igrač. Kao trener je imao uspjeha u manjim klubovima, Genoa, Crotone, ali i neuspjeh u najvećoj šansi karijere, na klupi Intera.

Kada je prije osam godina doveden u Atalantu to je bio tek simpatičan solidan klub, a on, ambiciozan po pitanju igre, želio je iskorake. Nije dobro krenuo i umalo ga je bivši igrač, a od 2010. odličan predsjednik, Antonio Percassi, smijenio. No, uspješni poduzetnik i čovjek nogometa osjećao je da Gasperiniju treba dvije stvari: povjerenje i vrijeme. Odlučio je nakon nekoliko svađa da mu to omogući, i kada je u Dublinu, u srijedu navečer kroz suze slavio s igračima i trenerima, 70-godišnji predsjednik mogao je i sebi odati priznanje. Dobro je vidio perspektivu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Gasperini je do Dublina izgubio tri finala (Kupa) u Italiji. Posljednji nedavno protiv Juventusa u Rimu. Kažu da je težak karakter, ne baš voljen kod igrača, ali Gasperini je unatoč trofejnoj suši, jedan od najboljih talijanskih trenera. Od njega mnogi uče, a dijelom je to radio i Xabi Alonso, koji igra istom taktičkom postavkom (3-4-2-1), nešto mekšeg tehničkog pristupa. Xabi Alonso je u finalu Europske lige dobio pravu lekciju iskusnog trenera. I sukladno svojoj studioznosti sasvim sigurno iskoristit će to iskustvo.

Gasperini ga je napao, visoki presing i bespoštedna bitka jedan na jedan po cijelom terenu je bila očekivana. Ono što je Alonsa iznenadilo to je izbor 3 napadača i stalni pritisak na posljednju liniju Bayera. Nisu im dali vremena ni prostora za razmišljanje jer, kako je kazao Gasperini, ako im dopustiš kontrolu terena, gotov si. Ako ih napadneš, ulaze u probleme.

Tako je i bilo. Gasperiniju nije trebala titula da potvrdi veliku trenersku kvalitetu, dokazanu u tzv. provincijskim klubovima Italije, gdje uz moderniji taktički pristup donosi velike benefite vlasnicima. Atalanta osam godina napreduje natjecateljski, a s dovođenjem mlađih i jeftinijih igrača, njihovim etabliranjem i kasnijom prodajom, klub organizacijski doživljava preporod. Ove sezone će četvrti put u Ligu prvaka, osvojen je drugi trofej u 117 godina postojanja.

Legenda kluba postao je Nigerijac Lookman, koji je kao i svi ostali vrijedni igrači, tipa Pašalić, jasan pokazatelj vrijednosti stvaranja i vrednovanja igrača od strane Gasperinija. Kojem je ovaj trofej ipak veliko konkretno priznanje karijeri.

Linker
05. rujan 2024 11:18