MIGUEL MEDINA
Analiza i upozorenje

Najbolji trener u povijesti Rijeke uoči dolaska Baska na Rujevicu: ‘Moglo bi to za njih biti jako opasno‘

Najbolji trener Rijeke u njenoj povijesti, aktualni slovenski izbornik, uoči dolaska Reala Sociedada na Rujevicu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2020. 10:30

Slovenski izbornik Matjaž Kek tvorac je one šampionske Rijeke, čovjek koji je postavio čvrste temelje razvoja kluba s Rujevice. Točnije, on je trener koji je promijenio nogometnu povijest Rijeke, definitivno je najbolji trener svih vremena koji se ikad pojavio na klupi “Nevere s Kvarnera”. Prije sedam godina na Mercedes Areni sve je počelo sa Stuttgartom, a u skupini Europske lige nitko nije pobijedio na Kantridi, tri puta je bilo neodlučeno (Vitoria Guimaraes, Betis i Lyon).

S Riječanima je osvojio četiri trofeja, dva puta Rabuzinovo Sunce, Superkup i prvenstvo. Od deset Rijekinih trofeja u povijesti Kek je potpisao četiri! Rušio je AC Milan, Feyenoord, Standard iz Liegea, Sevilla se provukla u sudačkom vremenu. Vodio je Kek 42 europske utakmice Rijeke...

Pitamo slovenskog stručnjaka kako gleda na ovosezonski start momčadi Simona Rožmana u Europskoj ligi protiv vodeće momčadi Primere, Real Sociedada?
- Izazov je iznimno velik, pravo je to iskušenje za Rijeku. Real Sociedad je očito u dobroj formi, vodi u Primeri. To je, međutim, i ogroman motiv za Rijeku. S druge strane, može se dogoditi da Španjolci podcijene Rožmanovu momčad. A to za njih može biti jako, jako opasno. Eto, baš sam pročitao jednu izjavu koja je stigla iz Sociedada, a koji Rijeku baš i ne doživljava kao konkurenta, već govori samo o tome “koliko pogodaka treba zabiti na Rujevici”. Međutim, na Kantridi i Rujevici su padala veća imena od Real Sociedada - kazao nam je Matjaž Kek.

image
AHMAD MORA

Osvrnuo se i na stav da Rijeka može igrati bez opterećenja...
- Ma, uvijek se treba igrati s nekim opterećenjem, makar igraš i protiv apsolutnog favorita. Baš me zanima kako će završiti ta utakmica, kako će ispasti sve skupa. Želim samo da svi do utakmice ostanu zdravi, da Rijeka može igrati u punom sastavu, jer vidite da je sve više pozitivnih nogometaša na koronavirus. Ne daj Bože da na kraju i to ima ulogu u sastavljanju momčadi. Eto, sad sam baš to doživio sa svojom reprezentacijom, nije ugodno proći ta testiranja, pa čekanja rezultata...

Uvijek se nešto otvori

Kako se postaviti protiv Sociedada, treba li se čvrsto braniti, pa čekati neki kontranapad, polukontru?
- Ne mogu razmišljati na način da Rijeka neće imati dvije-tri situacije iz koje može postići pogodak. Druga je stvar kako će trener postaviti momčad, u to se ne želim miješati. Ali, kad je takav izazov, kad imate veliki motiv, uvijek se nešto otvori, stigne neka prilika. Neće ih biti sedam-osam, ali kad se otvore te dvije-tri, treba iz njih zabiti pogodak. Rijeka je u Kopenhagenu pokazala na koji se način može igrati u Europi. Također, pokazala je da može i sačuvati vodstvo. Rano je povela, ali je izdržala do kraja bez nekih velikih stresova.

image
EUROFOOTBALL

Onda je prozborio poneku riječ o Sandru Kulenoviću...
- Jako je dobro što je Kulenović opravdao svoj dolazak u Rijeku. Počeo je zabijati, izgleda da je Rijeka primjereniji klub od Dinama za igrača kao što je Kulenović. Jako se dobro našao s Andrijaševićem, možda je upravo on taj na kojeg Španjolci ne računaju, koji bi mogao pogoditi.
Kek je bio i kandidat za trenera Dinama. Zapravo, već je bio pred maksimirskim vratima, no znamo kako je priča završila. Zato smo ga pitali i kako vidi maksimirsku utakmicu Dinama i Feyenoorda?
- Dinamo se još slaže. To je potpuno jasno, do završetka prijelaznog roka još nije bilo sve definirano. No, Dinamo ima kvalitetu za odigrati tu za njih nezgodnu utakmicu, ima kvalitetu koja može donijeti bodove. Taj sraz s Feyenoordom je klasičan, onaj na kojem se mora igrati na rezultat. Jasno, kad imaš 15 igrača u raznim reprezentacijama, koliko ih ima zagrebački klub, proces treninga je sasvim poremećen. Gledao sam prvo poluvrijeme utakmice Mamićevog sastava protiv Gorice, bilo je tu dobrih stvari. A s Ademijem će ta slika izgledati još puno, puno bolja...
Ipak, Kek je na nešto upozorio...
- Pogreške koje se događaju u zadnjoj liniji Europa ne prašta!
Kao što je apostrofirao Kulenovića, tako je u Dinamu podcrtao Marija Gavranovića.
- Gavranović je strašno razigran! Vjerujte, znam o čemu govorim. Kad Gavranovića krene, onda nema protivnika koji ga može zadržati! Zabija sve po redu, čak je dva puta zabio i Nijemcima. Nego, htio bih još nešto kazati. Kvaliteta Dinama je takva da vjerujem da će u Maksimiru sigurno zabiti pogodak, ali treba biti oprezan u obrani - zaključio je Matjaž Kek.

Linker
25. travanj 2024 17:33