AFP
INTERVJU ZA SN

‘Ne znam hoće li biti novi Modrić, ali rekao sam Daliću da ga što prije uzmemo! A imam i ekskluzivu...‘

Nekadašnji sjajni napadač danas je skaut Red Bull Salzburga i iznimno upućen u austrijski nogomet
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. listopad 2021. 23:10

Srećko Kurbaša (63) skaut je Red Bull Salzburga još od 2007. godine. Bio je sjajan napadač, iz Kranjčevićeve ulice davnih godina preselio je u “grad soli”, tamo je napravio izvrsnu karijeru, bio je i trener U-19 momčadi najboljeg austrijskog kluba, a sad već 14 godina traži talente koji dolaze u momčad koja i ove godine igra Ligu prvaka.


Iskoristili smo priliku da Kurbašu, koji je praktički kompletnu nogometnu karijeru proveo u Austriji, pitamo ponešto o bečkom Rapidu, sljedećem Dinamovom suparniku u Europskoj ligi.


- U moje vrijeme dok su igrali Krankl, Herzog, Cico Kranjčar, Pero Bručić i ostali, mi u Salzburgu se nismo mogli nositi s Rapidom. Oni i bečka Austrija bili su nedodirljivi. Rapid je i u Europi bio odličan, igrali su finale Kupa kupova... Ali, to su ipak neke davna vremena. Čini mi se da Rapid nikad nije bio slabiji nego ove sezone. Pa pogledajte ljestvicu prvenstva, nalaze se blizu dna... Nažalost, nije dobra niti bečka Austria, nama je ove sezone zapravo najveći suparnik Sturm - priča nam Kurbaša.
Ipak, kaže da se Rapid nikako ne smije podcijeniti...


- Sad su u krizi, definitivno. Međutim, iza njih stoji vojska navijača, vidjet ćete kakva će atmosfera biti na stadionu kad stigne Dinamo. Nevjerojatno jest koliko navijači vole svoj klub. Kad su normalni uvjeti, stadion je uvijek pun. Rapidu je teško pala dominacija Salzburga. Kad nas je preuzeo Red Bull, sve se okrenulo na našu stranu. A znate kako je, za Beč je Salzburg uvijek bio provincija. A sad smo mi totalno dominantni. Čak i u mlađim dobnim kategorijama dominiramo, u svim selekcijama smo posljednjih godina prvi.

Babić nam je na radaru

Kad smo ga pitali je li po svemu Dinamo onda favorit protiv Rapida, povukao je ručnu....
- Nikada, baš nikada se u utakmici s Rapidom ne može govoriti da ste favoriti, nikada ih se ne smije podcijeniti. Uvijek su oni spremni za neki dobar europski rezultat, pa i kad ih ne ide u prvenstvu kao sada. Rapid može odigrati odličnu utakmicu protiv Dinama, tako da ne bih ništa prognozirao. Trenutačno je Dinamo možda malo bolji, ali u Beču će se igrati žestoka utakmica. Nisam siguran i neću kazati da će Dinamo pobijediti Rapid.

image
Luka Sučić
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp


Naravno, kad pričate sa skautom Salzburga, onda se morate dotaknuti i jedne od mladih zvijezda te momčadi, mladog hrvatskog reprezentativca Luke Sučića.
- On je kod nas došao s 13 godina, bio je u našoj akademiji u Linzu. Mi svuda imamo regionalne skaute, sve je pokriveno. Pratimo sve. Lani je Luka bio u krizi, imao je nekih ozljeda, a nije lako igrati u Red Bullu tako mlad sa samo 18 godina. Ove sezone se maksimalno stabilizirao, postao je standardan igrač, odigrao je nekoliko vrhunskih utakmica. Zbog njega je Stipe Pletikosa dolazio u Salzburg. Rekao sam Zlatku Daliću da ga što prije uzmemo jer i Austrijanci čekaju. Neka Luka odigra barem nekoliko minuta za seniorsku reprezentaciju, onda je naš. Hoće li biti drugi Luka Modrić teško je kazati, ali iznimno je perspektivan igrač - kaže Kurbaša.


Kurbaša je, inače, minule dane bio u Zagrebu, stalno je na putu, naravno da prati mlade igrače u Hrvatskoj. Salzburg iznimno dobro radi s mladim igračima, nakon što stasaju u klubu prodaje ih po milijunskim ciframa, nešto kao Dinamo. Prvo se, naravno, vide potrebe “bundesligaškog brata” Leipziga, onda ostalih. Hrvatska je Salzburgu zanimljivo tržište, Kurbaša stalno prati naše mlade igrače, ima ih nekoliko u bilježnici. Malo po malo, otkrio nam je i jednu ekskluzivu.


- Ima jedan sjajni mali iz Osijeka, Dominik Babić. Imamo ga na radaru, na našoj je listi prioriteta. Htjeli bismo ga dovesti u Salzburg, imao bi kod nas sve uvjete za napredak. Dečko je 2006. godište, nadaren je, mislim da može napraviti odličnu karijeru, a i nekako je baš tipični igrač za Salzburg, takve selekcioniramo. Tražimo takav profil igrača, brzog, koji zabija golove. Pratili smo ga na turnirima, nekoliko puta sam ga gledao. Ako je spreman raditi, onda može puno napraviti.

RAPIDOV RUJAN I LISTOPAD

11/09/21. Austrijska liga
Rapid - Admira 1:2
16/09/21. Europska liga
Rapid - Genk 0:1
19/09/21. Austrijska liga
Salzburg - Rapid 2:0
23/09/21. Austrijski kup
Admira - Rapid 1:2
26/09/21. Austrijska liga
Rapid - Sturm 0:3
30/09/21. Europska liga
West Ham - Rapid 2:0
03/10/21. Austrijska liga
Rapid - Tirol 5:2

Linker
08. svibanj 2024 04:47