CROPIX
NOVA EUROPSKA AVANTURA

NEMA STRAHA, HAJDUK NIKADA NIJE ISPADAO OVAKO RANO U zadnjih deset sezona Bijeli su dvaput padali na prvim europskim preprekama, ali tek u 3. pretkolu

HAJDUK Momčad trenera Siniše Oreščanina prve mečeve eurokvalifikacija na rasporedu ovog ljeta ima 11. i 18. srpnja
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 02. lipanj 2019. 19:28

Hajduk otvara europsku sezonu u prvom pretkolu, 11. i 18. srpnja, a zna se da će domaću utakmicu zbog zauzetosti Poljuda Ultra festivalom igrati u Dugopolju. Samo je jednom Hajduk u posljednjih deset godina igrao prvo pretkolo, prije četiri godine isto u Dugopolju kada je trener bio Damir Burić i kada su Bijeli eliminirali estonski Sillamae Kalev.

No, ovo je podsjetnik na otvaranja Hajduka u proteklih deset sezona, odnosno kako su izgledali prvi dvoboji s europskim suparnicima, bez obzira u kojem su se kolu Splićani uključivali u natjecanje. U posljednjih deset sezona Hajduk je samo dva puta ispadao na prvim preprekama, ali oba puta je to bilo u 3. pretkolu. Prvi put je to bilo 2009. godine kada su nakon povoljnih 1:1 u gostima, doma izgubili od Žiline 0:1 što je značilo eliminaciju. Dvije godine kasnije neprijelaznom preprekom pokazao se engleski Stoke City koji je u oba susreta slavio s po 1:0.

Najteže posrtanje

Zato se između te dvije eliminacije dogodila najuspješnija Hajdukova europska sezona s potpisom pokojnoga velikana Stanka Poklepovića Špace kada su Bijeli ušli u skupinu Europske lige te posljednji put doživjeli europsku jesen. Na otvaranju toga puta eliminiran je u 3. pretkolu Dinamo Bukurešt, na Poljudu su Bijeli dobili 3:0 nadoknadivši rumunjsku prednost od 3:1, a za ulazak u skupinu su izbacili Unireu.

Split, 100519.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 33. kola HT Prve lige, Hajduk - Slaven Belupo.
Na fotografiji: Sinisa Orescanin, Jradi Bassel Zakaria.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Godine 2012. Hajduk je imao uspješno otvaranje protiv Skonta iz Rige, da bi te sezone kasnije bio eliminiran od velikoga Intera koji je slavio na Poljudu 3:0, no Bijeli su na San Siru bili na pragu senzacije, dobili su 2:0 što je upisano u povijest. Sezonu ranije Hajduk je također premostio prvu prepreku, eliminirao makedonski sastav Turnovo, no nakon toga je ubilježio najteže ispadanje, jer je gruzijska Dila Gori najmanje atraktivan i poznat sastava koji je iz Europa u novije doba izbacio Bijele. Gruzijci su slavili i na Poljudu, ali isto tako i u uzvratu.

Ždrijeb je 19. lipnja

Međutim, nakon toga su uslijedile četiri sezone u kojima je Hajduk stizao sve do play-offa, bio na koračić blizu ponavljanja sezone 2010./11. U prvoj sezoni prva prepreka je bio Dundalk, a na kraju europskoga puta Hajduk Igora Tudora zaustavio je Dnjipro, kasniji finalist toga natjecanja. Potom je Hajduk opet bio na dobrom putu, naredao prolaze protiv Sillamae Kaleva, Kopra i Stromsgodseta da bi s dva puta po 1:0 ispao od češkog Slovana iz Libereca propustivši šansu za trijumf u gostima.

Sljedeću sezonu europski put potpisuje trener Marijan Pušnik koji je zapravo bio najbliži ulasku u skupinu. Na otvaranju je uz dosta sreće eliminirao Iasi, pa potom glatko Oleksandriju, ali je na nesretan način ispao od Maccabija iz Tel Aviva u Splitu na jedanaesterce, a bili su na pragu raja. Sreće nije imao ni njegov nasljednik iduće sezone Joan Carrillo koji je prošao Levski, pa potom i Bröndby, ali je protivnik za ulazak u skupinu bio moćni Everton. Hajduk je u uzvratu poveo pogotkom Radoševića, ali je onda Sigurdsson, igrač od 50 milijuna eura, pogodio gotovo s centra golom koji se postiže jednom u životu, a onda u nastavku još Said nije iskoristio kazneni udarac za kakvi-takvi produžetak nade.

Prošle pak sezone, Hajduk je na startu prošao sofijsku Slaviju, ali je trećem pretkolu u sudačkoj nadoknadi eliminiran od Steaue u Bukureštu. Protivnika u prvom pretkolu saznat će 19. lipnja, a vidjet ćemo kako će završiti ovosezonski europski put Bijelih u sezoni u kojoj je kao cilj postavljen ulazak u skupinu.

10 POSLJEDNJIH HAJDUKOVIH EUROPSKIH STARTOVA

SEZONA 2009./10.

3. pretkolo

Žilina - Hajduk 1:1

Hajduk - Žilina 0:1

SEZONA 2010./11.

3. pretkolo

Dinamo Bukurešt - Hajduk 3:1

Hajduk - Dinamo Bukurešt 3:0

SEZONA 2011./12.

3. pretkolo

Stoke City - Hajduk 1:0

Hajduk - Stoke City 0:1

SEZONA 2012./13.

2. pretkolo

Hajduk - Skonto 2:0

Skonto - Hajduk 1:0

SEZONA 2013./14.

2. pretkolo

Hajduk - Turnovo 2:1

Turnovo - Hajduk 1:1

SEZONA 2014./15.

2. pretkolo

Dundalk - Hajduk 0:2

Hajduk - Dundalk 1:2

SEZONA 2015./16.

1. pretkolo

Sillamae Kalev - Hajduk 0:0

Hajduk - Sillamae Kalev 6:2

SEZONA 2016./17.

2. pretkolo

Iasi - Hajduk 2:2

Hajduk - Iasi 2:1

SEZONA 2017./18.

2. pretkolo

Hajduk - Levski 1:0

Levski - Hajduk 1:2

SEZONA 2018./19.

2. pretkolo

Hajduk - Slavia 1:0

Slavia - Hajduk 2:3

Linker
01. svibanj 2024 10:45