Ivan Vargić
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
VELIKA PODRŠKA RIJECI

‘Nemate se čega bojati, samo dajte sve od sebe! Ako je na Rujevici pao jedan Milan, onda može svatko!‘

Današnji član Kopera s Rijekom je ostao neporažen u domaćim dvobojima sa španjolskim Betisom i Sevillom
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. listopad 2020. 08:33

Četiri su godine prošle otkako je Ivan Vargić, danas 33-godišnjak, napustio Rijeku i otišao u Lazio. Vratar iz Đakova početkom ove godine Serie A je zamijenio - 2. slovenskom ligom.


- Ušao sam u posljednjih šest mjeseci ugovora s Laziom i prihvatio sam posudbu u Koper. Pokazali su prvoligašku ambiciju, drugih ponuda nisam imao, a želio sam braniti. Koper ima vrhunske uvjete za rad, klub je ambiciozan i zadovoljan sam što sam došao. Tu se osjećaš kao igrač, dolazak ovamo pravi je pogodak. Ciljevi su plasman među prva tri u prvenstvu i osvajanje Kupa, plasman u Europu. Naravno, vidjet ćemo što će biti, nogomet je varljiv - priča Vargić.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Kazne i najmanji propust

Samo su trojica igrača u povijesti Rijeke upisala više europskih nastupa od Vargićevih 23. Na vrhu je nedodirljiv Zoran Kvržić, a slijede Ivan Tomečak i Mate Maleš.


- Za nas iz generacije koja nije osvojila dvostruku krunu, utakmice sa Stuttgartom u play-offu Eurolige 2013. imaju posebno mjesto u sjećanju. Meni je osobno najdraži prvi dvoboj koji smo odigrali na Kantridi i pobijedili 2:1. Te se utakmice najradije sjetim.


Rijeka je i u skupinama Europske lige upisivala krasne rezultate protiv velikih klubova. Remiji s Lyonom, Betisom, Sevillom, AEK-om, pobjede protiv Standarda, Feyenoorda, Austrije Beč, Milana... Dvaput je Vargić branio vrata Rijeke na domaćim utakmicama u skupini Europske lige protiv jakih španjolskih klubova. S Betisom je 2013. na Kantridi završilo 1:1, sa Sevillom godinu dana kasnije 2:2.

Danas u Rijeku ponovno stiže snažna momčad s Pireneja. Kako nastaviti niz bez poraza protiv Real Sociedada, trenutačno vodeće momčadi španjolskog prvenstva?
- Ako u Europi ne stojiš dobro na terenu, ako nisi kompaktan, svaka momčad će te kazniti i za najmanji propust. Želja i agresija moraju biti na visokoj razini, a i sreća će te nagraditi ako je svojim pristupom zaslužiš, nekad ti uđe neki udarac koji ne bi nikad pomislio da će ti ući... To su stvari koje Riječani moraju ispoštovati kako bi došli do uspjeha.


Prati Rijeku kadgod stigne.
- Pratim, kako ne. Sviđa mi se današnja Rijeka. Momčad je jako mlada s dosta igrača iz omladinskog pogona Rijeke, predvođena jako kvalitetnim igračima i, prije svega, ljudima poput Andrijaševića i Prskala. Vidi se da su svi prihvatili filozofiju trenera Simona Rožmana i da je slijede. Nekad su prisutne i oscilacije, što je normalno za mlade igrače, ali u globalu mi se sviđa kako se postavljaju na terenu, kako igraju i čemu teže.

Okomiti Slovenci

Usporedba Vargićeve Rijeke i ove današnje?
- Nekad je puno više igrača dolazilo sa strane, bilo je jako kvalitetnih pojedinaca koji su donosili rezultat. Potom je došlo do zaokreta u politici kluba, a iako sada igra puno više mladih domaćih igrača, rezultat ne pati. Smjer u kojem Rijeka ide treba podržati.


Kako Vargić vidi Rožmanov rad?
- Sa mnom je u Koperu jedan igrač kojeg je Rožman vodio u Domžalama i kaže mi da se radi o stvarno jako dobrom treneru. Inzistira na napadačkom, agresivnom, okomitom nogometu, a u Sloveniji jako dobro kotira. U slovenskim se medijima Rijeka dosta prati još iz vremena Matjaža Keka. Kad se ostvari neki dobar rezultat, odmah se po portalima i novinama ističe Rožmanov udio.


Kek je Vargiću bio trener u Rijeci. Može li usporediti nogometnu viziju dvojice slovenskih stručnjaka?
- Kod obojice su momčadi kompaktne i agresivne, obojica teže okomitom nogometu i žele sa što manje dodira doći do vrata i završiti akciju. Kek je ipak imao puno iskusniju momčad pa se tražio rezultat, dok je kod Rožmana primaran razvoj igrača.

I njih je na terenu 11

Vargićev savjet svom bivšem klubu je sljedeći:
- Rijeka se nema čega bojati. Momci jednostavno trebaju hrabro izaći na travnjak bez straha od ikoga i dati sve od sebe. Igra iz Kopenhagena recept je za uspjeh i protiv Sociedada. Nema potrebe najavljivati neke velike stvari, ali na Rujevici straha ne smije biti. Ako je na Rujevici pao jedan Milan, onda može svatko! Jesu suparnici skuplji, igraju u jačem prvenstvu i imaju više iskustva, ali, na kraju krajeva, njih je na travnjaku također 11. Riječani se na terenu trebaju zainatiti, pokazati prkos, pa neka Baski pobijede ako budu bolji.

Linker
25. travanj 2024 03:34