ADRIAN DENNIS Afp
EX-DINAMOVCI JASNI

‘Nije Dinamo zaboravio igrati! Poraz protiv Hajduka skinuo je sve okove i dečki su pokazali što znaju‘

Ivica Vrdoljak i Mario Cvitanović uživali su u prvoj pobjedi Plavih na Otoku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. prosinac 2021. 22:05

Dinamovi su se nogometaši dosad u sedam navrata u europskim natjecanjima sučeljavali s engleskim klubovima. Na 13 utakmica (u sezoni 2008./09. u skupini Europske lige igralo se po jednostrukom bod-sistemu) upisali su Plavi tri pobjede (Arsenal 2:1, Tottenham 3:0, West Ham 1:0) i pretrpjeli su deset poraza, ni jedan okršaj nije okončan remijem.

A pobjeda u Londonu protiv West Hama bio je prvi uspjeh Zagrepčana na Otoku, do četvrtka se naš prvak u pravilu vraćao pognute glave s engleskog tla. Sad je, eto, srušena i ta negativna tradicija, ni Engleska više nije neosvojiva...

Najteži je poraz u nadmetanjima s Englezima Dinamo pretrpio u sezoni 2008./09. u Europskoj ligi, na gostovanju kod Tottenhama, završilo je čak 4:0 za domaćina. Spurse je predvodio Luka Modrić, a jedan od sudionika tog dvoboja bio je i Ivica Vrdoljak, ondašnji Dinamov zadnji vezni igrač...

- Ne volim se baš sjetiti Londona i te utakmice. Bila je to naša loša izvedba, Englezi su pod Lukinim dirigentskim štapićem odigrali jako dobro, bili su efikasni i na kraju smo pune mreže napustili Otok. Nismo imali baš nikakvu šansu i taj sam poraz želio što prije zaboraviti - rekao je Vrdoljak i osvrnuo se na Dinamovu pobjedu protiv West Hama:

- Oduševilo me Dinamovo prvo poluvrijeme, nametnuo se i apsolutno je kontrolirao igru, imao je još nekoliko lijepih prilika i Englezi su zapravo morali biti sretni samo s jednom loptom u svojoj mreži nakon tih 45 minuta. Dinamu je svakako posao olakšalo rano vodstvo, uvijek je u takvim utakmicama potrebno imati dozu sreće kako biste usmjerili utakmicu na svoju stranu. Oršić je fantastično pogodio, napokon mu je "ušao" taj dalekometni udarac, po kojem je ranijih sezona bio prepoznatljiv. Dinamo je opet pokazao da je konkurentan u Europi, Plavi "imaju što za reći" i velika je stvar što su do te velike pobjede došli baš u ovom kriznom trenutku, sretan sam zbog toga i nadam se da će ovo biti prvi korak prema povratku u željenu formu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Bila je ovo prva Dinamova pobjeda u nadmetanjima s engleskim klubovima...

- I zato ta pobjeda ima još veću težinu! Nije neobično što Plavi dosad nisu uspjeli pobijediti Engleze, teško je igrati protiv klubova iz lige u kojoj se vrti najveći novac, a to istodobno znači da je u Engleskoj koncentrirana i najveća kvaliteta. Kad igrate protiv Engleza, onda igrate protiv jednog od njihovih najboljih klubova, njihov je proračun neusporediv s Dinamom i onda porazi protiv takvih klubova nisu zapravo nikakav problem. Ali, s druge strane, pobjeda donosi veliko zadovoljstvo, daje ti na važnosti i nudi osjećaj da nisi "zalutao" u Europu. A to Dinamo već godinama pokazuje u europskim natjecanjima, tu je pripadnost visokom društvu potvrdio i ove sezone - smatra Vrdoljak.

U 3. pretkolu za ulazak u Ligu prvaka, Dinamo je u kolovozu 2006. godine igrao protiv Arsenala. U Zagrebu je bilo 3:0 za favorizirane goste, no na uzvratu su Plavi pružili žestok otpor, poveli su pogotkom Eduarda (bio je to prvi europski pogodak na tek otvorenom Emiratesu!), izjednačio je Ljungberg, a zgoditkom Flaminija u posljednjoj minutu dvoboja, Arsenal je pobijedio 2:1. Obje je te utakmice odigrao i tadašnji Dinamov lijevi branič, Mario Cvitanović...

- U Zagrebu smo odolijevali više od sat vremena, ali ipak smo pokleknuli u toj zadnjoj trećini dvoboja, bili su osjetno bolji. A u London smo otputovali apsolutno rasterećeni, znali smo da je nemoguće nadoknaditi 0:3 poraz iz prve utakmice i željeli smo se samo predstaviti u boljem izdanju nego što smo to učinili u Maksimiru. I tako opušteni, bez rezultatskog imperativa, odigrali smo stvarno dobru utakmicu, igralo se pred 60.000 gledatelja, baš smo uživali na tom novom stadionu, u pravom nogometnom ozračju. Arsenal je tada bio vrlo jak, za Topnike su igrali Henry, Ljungberg, Flamini, Walcott, Rosicky, Hleb, Fabregas, Van Persie, Adebayor, Kolo Toure, Gilberto Silva... A mi smo u Londonu ostavili vrlo dobar dojam - sjeća se Cvitanović.

Uživao je bivši Dinamov trener u pobjedi protiv West Hama i istaknuo:

- Kao da je poraz protiv Hajduka odnio sav pritisak koji je tjednima "okupirao" maksimirsku svlačionicu! Kao da je taj udarac skinuo sve "okove" i dečki su u Londonu zaigrali rasterećeni, silno motivirani i željni dokazivanja. Vidjelo se to i po Oršićevoj reakciji nakon fenomenalnog pogotka, bilo je to maksimalno emotivno pražnjenje, jasan pokazatelj da su Plavi željeli pokazati da su znatno bolji nego što se to moglo zaključiti nakon posljednjih slabijih utakmica. Nisu oni, dakle, zaboraviti igrati, ali trebalo je doći do trenutka kad će se "resetirati". K tome, u Londonu su dinamovci mogli samo jako puno dobiti, a vrlo malo izgubiti, jer je malo tko očekivao da će baš protiv West Hama iznova zakoračiti stazom uspjeha. A baš se to dogodilo i vjerujem da će ta velika, velika pobjeda biti i okidač za uspješnu završnicu jeseni. Nadam se da su se Plavi sad "trgnuli", te da će jesen okončati na najbolji mogući način - kaže Cvitanović.

Linker
08. srpanj 2024 02:17