PIETER STAM DE JONGE
KAKVA PARTIJA!

Nije ovo bila samo pobjeda Dinama, bio je ovo marš kroz Rotterdam! Jedan igrač posebno je zadivio

Svaki put kad bi se osjetilo da Nizozemci prijete, on bi se odnekud stvorio i otklonio opasnost.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. prosinac 2020. 21:23

Veliki naklon za veliku predstavu i veliku pobjedu Dinama, igrat će Mamićeva momčad i na proljeće Europu u Maksimiru! Ne da Modri nisu izgubili u Nizozemskoj, oni su promarširali Rotterdamom, bacili na koljena i Feyenoord (0:2), ne da su prezimili u Europi, nego su i prvi u skupini! I da, još uvijek nisu primili gol, ni nakon 450 minuta. Još jedan niz se nastavio, 12 utakmica Dinamo nije izgubio u skupinama Europske lige!

U samo nekoliko mjeseci Modri su od momčadi čije su utakmice gledane sa skepsom i sumnjama, postali prava, jaka, europska momčad. Koja možda ovim dosegom i nije rekla svoju zadnju riječ...

Prvo poluvrijeme u Rotterdamu jedno je od najzrelijih, najboljih Dinamovih poluvremena u europskim utakmicama. Modri su kontrolirali utakmicu, Feyenoord se nije uspio primaknuti Livakoviću, zapucati na gol. Ni statistički, domaćini nisu imali udarac u okvir u prvih 45 minuta! Nigdje Dinamovi igrači nisu žurili, svako dodavanje bilo je promišljeno, svaki duel pravovremen, koncentracija na maksimumu. Teško se sjetiti ijedne veće pogreške, a iako su više-manje svi bili na visokoj razini, opet je zadivio Joško Gvardiol. Briljantan u zadnjoj liniji, nekoliko puta hrabro je iznio loptu, stigao čak i pred protivnički šesnaesterac. Mirno je Dinamo čekao svoju priliku, mogao je možda i ranije povesti, tada je zadnji "pas" bio nedorečen, jednom Kastrati, drugi put Ivanušec, treći put manje zaleđe... Ali, bilo je očito da će Dinamo šansu dočekati, a da gol može primiti samo iz nekog nesretnog odbijanca ili dalekometnog udarca po klizavom terenu. Dick Advocaat morao je brzo mijenjati, ozlijedio se Linssen, morao ući Bannis.

image
PIETER STAM DE JONGE

I kad se činilo da će na odmor Modri s 0:0, poveli su u najboljem trenutku. Prvo su se u blizini centra sudarili glavama Petković i Spajić. Domaći stoper izvukao je deblji kraj, puknula mu je arkada, krvi posvuda. Trajao je prekid nekoliko minuta, sudac Kavanagh produljio i tu nadoknadu, Spajiću se pokraj terena ukazivala pomoć. I u tim minutama kapitulirala je domaća obrana, Majer je sjajno pronašao Ademija, on Kastratija čiji je zicer skinuo Marsman, ali je nakon toga Kökcü srušio Kastratija i Petković je pogodio s bijele točke. Veliko vodstvo Dinama, u najboljem trenutku.

U nastavak je Feyenoord ušao bez Spajića, još jedna prisilna zamjena, ušao je Botteghin, a Dinamova obrana ušla je u 10. poluvrijeme u Europskoj ligi bez primljenog pogotka. A ubrzo je zabio hrvatski pravk još jednom. Sad je Petković u svom stilu odigrao Ademiju u šesnaesterac, on Majeru, koji je zabio. Opet odličan Ademi, opet egzekutor Majer, fantastičan je Dinamo, sad već uvjerljivo na prvom mjestu, daleko u europskom proljeću.

Kad god krenu Nizozemci u neki jalovi napad, pojavio bi se odnekud Moharrami, svaki put rutinski očistio opasnost! Iranac doista igra u životnoj formi.

Imao je Feyenoord onda ipak šansu, Bannis je na nekoliko metara od Livakovića promašio loptu, time i mrežu. Mogao je barem postati prvi igrač koji je zabio Dinamu u Europskoj ligi.

Ali je već minutu kasnije slično promašio i Petković. Međutim, iako je do kraja bilo još puno vremena, ni u jednom trenu Dinamova uvjerljiva pobjeda nije bila u pitanju. Štoviše, ubacio je Mamić u igru i Oršića, koji je dva-tri puta odlično krenuo u kontru, izostala je završnica. No, i ovako je bilo sigurno, uvjerljivo, sjajno. Rotterdam se upisao na kartu velikih Dinamovih pobjeda, drugi put u tri godine Modri će i na proljeće igrati u Europi. Bez drame, bez stresa, bez primljenog pogotka izborili su prvo mjesto u skupini!

Utakmica protiv CSKA sad je rezultatski revijalna, ali ima Dinamo još jedan veliki motiv. Proći skupinu bez primljenog gola, to bi bio neviđeni pothvat. Nikome dosad nije uspjelo povezati niti pet utakmica prazne mreže, Dinamo je prvi!

Linker
26. travanj 2024 08:46