JOSE JORDAN Afp
Bivši Vatreni za SN

‘Nije Villarreal kao Tottenham, potpuno su drugačiji! Mi nismo uspjeli, no ovaj Dinamo ide u polufinale‘

‘Kad povedu, oni su majstori za riješiti utakmicu. Igrat će s najjačim sastavom‘, smatra Vukojević.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2021. 15:22

Ognjena Vukojevića uhvatili smo telefonom tik po slijetanju u Kijev. Stigao je iz Španjolske s utakmice protiv Villarreala, koju je njegov Dynamo iz Kijeva, u kojem je pomoćni trener, izgubio 0:2, a jednako je bilo i u prvom susretu. Kako će zagrebački Dinamo sa Žutom podmornicom, pitali smo ga?

- Vjerujem da će Dinamo igrati u polufinalu. Ima kvalitetu za to, može to napraviti - jasna je procjena Vukojevića, koji nam je dao skicu španjolske momčadi.

- Villarreal je takički iznimno jak i drugačiji od Tottenhama. Trener Unai Emery 80 posto svojeg rada temelji na taktici i razradio ju je u detalje. Uz to, iskusni su, mudri, znaju kazniti protivnika i kontrolirati igru, a kad vode majstori su za “ubiti utakmicu“. Impresivno je kako imaju posložena otvaranja igre, kao u šahu, a napadačke akcije razrađene su im kao u košarci. Pritom je Dani Parejo središnji playmaker koji sve dirigira i distribuira.

Pojedinačno je prvo ime napadač Gerard Moreno, španjolski reprezentativac.

- On je i strijelac i paker. Igraju u formaciji 4-3-3, a sve lopte, i dijagonalne i vertikalne, idu na Morena. Vrlo je opasan jer kreće se između linija i na njega će Dinamo morati jako dobro paziti da ga blokira. To je jedan od ključeva uspjeha.

image
Ognjen Vukojević
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zašto vaš kijevski Dynamo nije bio uspješan, a vjerujete da će zagrebački slaviti?

- Nama je prvi cilj osvojiti ukrajinsko prvenstvo gdje imamo četiri boda više od Šahtara, a vodi nas izravno u skupinu Lige prvaka. Možda se i to osjetilo na igri, a dogodilo nam se u prvoj utakmici da pogreškom primimo gol nakon prekida i potom je s njima teško igrati. Znaju umrtviti utakmicu da je to nevjerojatno. Odlični su tehničari, kad uđeš u njihov mlin nije lako promijeniti tijek zbivanja. Moglo bi se reći i da nam je možda i najteže igrati s momčadi takvog profila. Razlika je što je zagrebački Dinamo u sjajnoj formi, te ima najjače oružje upravo tamo gdje je Villarreal najslabiji. Kad pogledate španjolsku momčad, najlošije karike su joj bekovi. Modri preko Oršića, Ivanušeca i ostalih to mogu iskoristiti.

Villarreal je izvrsno krenuo u sezonu La Lige, no danas je sedmi i nije više tako uvjerljiv.

- Europsku ligu igraju u najboljem sastavu i s punim angažmanom. Ona im je prioritet, važnija nego prvenstvo budući da su zaostali za mjestima koja vode u Ligu prvaka, a kroz Europu je mogu dohvatiti.

Individualno nemaju imena kao Tottenham.

- Nemaju, ali radi se o igračima koji su premazani svim mastima, rutinirani. Posjeduju i kvalitetu, što se vidi po tome da jedan Carlos Bacca često ulazi s klupe. Dinamo mora biti strpljiv. Ne smije griješiti jer svaki kiks naplaćuju. No, nikako ne bi trebao dopustiti niti da pasivno promatra kako oni vrte lopte. Tempo koji imaju Modri preko Oršića, Majera, Jakića, Ademija, Petkovića i Ivanušeca njihov ja adut.

Dakle, Damir Krznar može vas slobodno nazvati…

- Ha, znaju u Dinamo sve što trebaju i sami - nasmijao se Vukojević i dodao:

- Mi nismo uspjeli, a Modri mogu to napraviti. Mislim da hoće, da njihovom europskom putu nije kraj. Rezultati su fantastični, povijesni, a kvaliteta koju imaju daje im pravo da očekuju i više. Villarreal je za njih prolazna prepreka - konstatirao je Vukojević, koji je ujedno i izbornik hrvatske U-20 reprezentacije, te u petak 26. ožujka u Zagrebu, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, ima prijateljsku utakmicu s Turskom.

Linker
26. travanj 2024 23:01