JAVIER SORIANO Afp
HRVATSKI TRENERI

‘Nikad ne bi rekli da je Mourinho izgubio čaroliju! Nije u padu, samo je nekad vodio bolje momčadi‘

Hrvatski stručnjaci smatraju da je Special One i dalje jednako moćan i suvremen trener kao i prije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. ožujak 2021. 15:33

Jose Mourinho bio je trener godine po izboru FIFA-e 2010. kad je s Interom osvojio Ligu prvaka pobjedom u finalu nad Bayernom. U prvom desetljeću novog milenija čak je 17 puta dizao pobjednički pehar u raznim natjecanjima, od toga dvaput u Ligi prvaka, no u drugom je to uspio “samo“ u osam navrata. Je li Mourinho još uvijek jednako jak trener? Ili je razlog nižih dometa isključivo u jačini momčadi koju vodi? Jedno je biti od drugog do petog-šestog mjesta, a drugo prvak. Od te 2010. osvojio s Realom španjolsko prvenstvo 2012. godine te Premier lige s Chelseajem 2015. godine kad je bio i pobjednik FA kupa.

Zadnji trofej mu je s Manchester Unitedom, Europska liga 2017. godine. I to je izvrsno, ali ispod ranijih standarda. Nikola Jurčević, hrvatski trener koji se kao pomoćnik Slavenu Biliću susretao s Mourinhom u Engleskoj, kaže:

- Mourinho je trener koji je obilježio zadnjih dvadesetak godina. Na njegove rezultate i karizmu koja ga karakterizira ne treba trošiti riječi. Međutim, dolaze nova lica, nova imena i novi trendovi, te on u zadnje vrijeme nije bio tako uspješan kao u doba kad je harao. Promijenio se nogomet na vrhunskom nivou. Vidjeli smo dominaciju ekipa tipa Liverpoola i Manchester Cityja koje traže dinamiku i dominaciju, igraju moderan atomski nogomet. Istodobno, Mourinho je ostao vjeran svojem pragmatičnom stilu, što znači da je to obično protiv jačih suparnika igra fokusirana na obranu i kontru. Jedino sa slabijima i on pokušava dominirati. Tako je došlo do toga da su neki drugi treneri više u trendu.

image
Nikola Jurčević
Cropix

No, Jurčević ne prihvaća da je Portugalac izgubio čaroliju, da je njegova filozofija potrošena.

- Ne bih to nikad rekao, to bi bilo pretjerano. Činjenica jest da je svoje najveće uspjehe napravio na drugačiji način nego što je danas u modi. Iako i ove sezone ima dobru šansu da s Tottenhamom dođe do trofeja, bilo kroz domaći kup ili Europsku ligu.

Što može Dinamo protiv njegovih Spursa?

- Uvijek treba biti optimist. Dinamo se pokazao na pravi način protiv klubova svoje kvalitete. Ovo je rival iz teške kategorije, iz TOP 15 u Europi, drugačiji kalibar prepun vrhunskih igrača. Imaju sve komponente suvremene ekipe, možda im za nijansu nedostaje još malo kreativnosti koju su izgubili odlaskom Eriksona u Inter. Realno je da su oni favoriti. Ipak, vidjeli smo da je Antwerpen uspio svladati Tottenham, nisu neranjivi.

Milivoj Bračun, iskusni stručnjak, međutim, smatra da je Mourinho još uvijek jednako moćan i suvremen trener.

- Nema pada Mourinha, razlog što od 2010. nije osvojio Ligu prvaka ili od 2015. državno prvenstvo je u slabijim igračima koje ima. Nekad je vodio bolje ekipe, poput Reala u najjačoj snazi. Tottenham je objektivno peti-šesti u Premier ligi. Prije toga je trenirao Manchester United, koji u tom času nije bio pravi. To je bilo loše doba za Crvene vragove, tek se sada ponovno dižu.

image
Milivoj Bračun
SN

I najveći treneri ovise ponajprije o igračima, to je istina koja se kod svakoga potvrđuje.

- Ako nemaš dobre igrače, teško da možeš napraviti veliki iskorak. Možeš poboljšati ekipu za 30 posto, ali ukoliko nemaš asove koji neke utakmice rješavaju sami pojedinačnom kvalitetom, normalno da je to problem. Sada u Tottehamu ima prije svega momčad za kup-natjecanja, a ne za prvenstvo. Nedostaje im veći broj kvalitetnih rješenja za rotaciju u odnosu na rivale u Engleskoj da bi pratili ligaški ritam pobjeda koji je potreban za sam vrh.

Kako će izgledati utakmica Tottenhama i Dinama?

- Modri će hrabro izaći i pružiti maksimalno što mogu. Tottenham kroz Europsku ligu lovi Ligu prvaka i ići će sto posto. Dinamo je dobio najtežeg mogućeg suparnika - zaključio je Bračun.

Linker
09. svibanj 2024 23:37