DAX IMAGES Nurphoto Via Afp
IVAN RAKITIĆ ZA SN

‘Novi naslov bio bi ludilo, a nakon Juventusa doživio sam šok. Tajna uspjeha? Nije jednostavno objasniti‘

Hrvatskom veznjaku i njegovoj Sevilli na putu do nove titule u Europskoj ligi stoji tek Roma
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. svibanj 2023. 21:22

Ivan Rakitić igra odlično, sa Sevillom je u finalu Europske lige, a u prvenstvu, nakon tavorenja na dnu u prvom dijelu sezone, stigli su u sigurnu zonu s pogledom na Europu. Koju, i to skupinu Lige prvaka, mogu izboriti i svladaju li Romu 31. svibnja u Budimpešti u finalnoj utakmici.

- Izvrsno je, a sad idemo osvojiti Europsku ligu - kazao nam je sjajno raspoloženi Rakitić, s kojim smo razgovarali prije nedjeljnog derbija s Betisom na stadionu Sanchez Pizjuan.

Ispalo je da je upravo taj dan izbornik Zlatko Dalić u Livnu sahranio majku Katu, nakon što mu je lani preminuo otac Ivan.

- Svi smo uz njega, on je dio moga srca, kao da mi je član obitelji. Bitna je osoba u mojem životu, uvijek ću biti uz njega i imat će moju podršku - kazao je Rakitić, koji se oprostio od Vatrenih u rujnu 2020. Poručio je Daliću:

- Moja najiskrenija sućut šefe, prijatelju, brate...

image
CRISTINA QUICLER Afp

Bio je jako emotivan nakon pobjede nad Juventusom 2:1 u polufinalu Europske lige. S mikrofonom u ruci obratio se navijačima, kazao da sve čini za njih, fešta je bila vrhunska. Sevilla je eliminirala i Manchester United i Staru damu.

- Puno je bilo emocija, mnogo se toga dogodilo u ovoj sezoni. Dugo smo čekali takav trenutak, radili za njega i mislim da smo više nego zaslužili to što smo postigli. No, brzo se okrećemo dalje, kad smo već ovdje želimo vratiti tu europsku titulu doma. U naš grad i našim navijačima. To mi znači jako puno, ne bi bilo ponosnijeg čovjeka da uspijem osvojiti još jedan tako bitan trofej s mojom Sevillom - rekao je Rakitić, koji je kao kapetan podigao pobjednički pehar 2014. u Torinu kad su bili najbolji u tom natjecanju svladavši Benficu. UEFA ga je tada proglasila igračem utakmice.

Klub je u 6 navrata osvojio Kupa UEFA i Europsku ligu, rekorder je po tome. Podignuli su se u odnosu na prvi dio sezone. Koja je tajna?

- Ne bih to mogao jednostavno objasniti. Kad bih imao odgovor u nekoliko riječi i recept koji sigurno vrijedi, mi bismo ga sami primijenili u mjesecima u kojima nam nije išlo. Puno ranije bi bilo sve drugačije. Možda nam je trebao taj težak put koji smo prošli. Došao je novi trener Jose Luis Mendilibar s jasnim idejama i uspio je promijeniti atmosferu u ekipi. Velike zasluge idu njemu i stožeru. Sad moramo nastaviti tako.

Rakitić se u ljeto 2020. vratio u Andaluziju iz Barcelone. Od tada ga nismo vidjeli tako kvalitetnog.

- Hvala puno na komplimentu. Mnogo je toga u glavi. Novi me je trener uspio vratiti u pravi ritam. Sretan sam i zadovoljan. Uživam u svakom danu i osjećam koliko sam potreban suigračima i klubu. To mi je najbitnije. Na kraju to prenosim na teren i vidi se na igri.

Sa 35 godina, zreo i mudar, a opet spreman i rastrčan, u nekim od najjačih utakmica toliko je dobro djelovao da smo ga pitali je li uopće i u Barceloni igrao kvalitetnije.

- To ćete bolje procijeniti vi nego ja - nasmijao se.

- Ne igram više u Barceloni, ali itekako sam sretan i ponosan tu gdje jesam, ide nam jako dobro. Neću stati, želim još puno više. Daj Bože da to uspijem već s velikom titulom u Budimpešti. To bi bilo najljepše što mi se može dogoditi, a te usporedbe moje igre u Barceloni i sada prepuštam na slobodnu procjenu novinarima i analitičarima.

image
CRISTINA QUICLER Afp

Izgleda mlađe s novom frizurom. Prije godinu dana bio je u Turskoj na presađivanju kose kod dr. Emraha Cinika. O tome postoji i video na YouTubeu. Među nogometašima to je trend, od trenera Antonija Contea preko Waynea Rooneya, Jordija Albe, pa do Senijada Ibričića. Iznimno je zadovoljan kako je ispalo.

- Jesam, jesam, ma fantazija, pljesak za doktora - smije se.

Tko mu je sve čestitao na prolasku Juventusa?

- Imao sam šok nakon utakmice koliko je bilo poruka sa svih strana. Dobio sam prelijepe čestitke bivših suigrača iz Barcelone, i reprezentacije, i drugih klubova, te općenito ljudi iz svijeta nogometa koje sam upoznao kroz sve ove godine. To je također nešto posebno.

U Mađarskoj će se sučeliti s Joseom Mourinhom koji ga je znao lijepo pohvaliti. Raduje li se susretu s Portugalcem?

- Naravno. On je za mene jedan od najboljih trenera i današnjice i svih vremena. To što je postigao u svakom klubu u kojem je radio je nevjerojatno. Bit će jako teško, ali i zanimljivo mjeriti se s njime i njegovom momčadi. Želimo stati na vagu s najboljima, a on je taj.

Što bi za njega značilo osvajanje Europske lige, gdje bi to smjestio među svojim trofejima?

- Što bi značilo? Nevjerojatno. Ludilo. Kako je počela sezona nije slutilo na dobro, kad bismo tako završili bilo bi nešto jedinstveno. Imalo bi pravo mjesto kod mene doma u mojem muzeju. Ako Bog da znat ćemo proslaviti... Dat ćemo sve od sebe da to postignemo i da priredim mjesto za novu medalju.

Kad se razgovara s Rakitićem teško je preskočiti Lionela Messija. Šest sezona igrali su zajedno u Barceloni, radio je za njega, čuvao mu leđa. Leo je osvojio Svjetsko prvenstvo i napravio ono što je sportski najviše htio. Sad se piše da će karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji, no Barcelona se i dalje nada njegovu povratku. Što bi mu preporučio?

- To će on znati najbolje. Ništa mu ne mogu preporučiti ni ja, niti bilo tko drugi. Leo će napraviti kako sam želi - diplomatski je konstatirao Ivan Rakitić.

Linker
05. svibanj 2024 03:16