ALI BURAFI
DIEGOVO DJETINJSTVO

Od teške neimaštine do vrha svijeta! Malom Diegu je od samog početka u glavi stanovao isključivo nogomet

Skauti su ga prepoznali u klubu iz susjedstva, koji se zvao Estrella Roja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. studeni 2020. 09:09

Diego Armando Maradona rodio se 30. listopada 1960. godine u Poliklinici Evita u Lanusu, dijelu Buenos Airesa. Odrastao je u Villi Fiorito, siromašnom naselju na južnom rubu Buenos Airesa, glavnoga grada Argentine. Diego je bio peto dijete od ukupno osmero koje su odgojili Diego senior i Dona Tota. Otac Diego Maradona, s nadimkom Chitoro, koji je živio od 1927. do 2015. godine, bio je pripadnik naroda Guarani, dok je majka punog imena Dalma Salvadora Franco (1930. - 2011.) imala talijansko podrijetlo. Prema nekim izvorima Maradonini korijeni iz davnina potječu iz Hrvatske.

Nakon četiri kćeri, Diego je bio prvi sin, a potom su stigla još dvojica - Hugo i Raul. Obojica su bili nogometaši, no daleko od razine slavnog im brata. Bila je to jako siromašna, ali iznimno povezana obitelj, koja se doselila iz provincije Corrientes. Chitoro i Dona Tota tamo su odrasli i upoznali se u gradu Esquina koji su napustili 1950. U novom i jako skromnom domu koji je nije imao vodo i čiji je krov prokišnjavao, nije im bilo lako, otac Diego bio je zidar i radio je u tvornici kako bi prehranio obitelj, dok se Dona Tota bavila s petero kćeri i trojicom sinova.

image
MARTIN BERNETTI

Diego je svoju prvu nogometnu loptu dobio na poklon za 4. rođendan. Darovao mu ju je rođak Beto Zarate i već je tada sve bilo jasno. Diego je šest mjeseci spavao s loptom ispod majice kako mu je nitko ne bi ukrao. Mama bi mu je često znala zaplijeniti kako bi se koncentrirao na učenje, no i sama je ubrzo shvatila da pomoći nema. Nogomet, isključivo je nogomet stanovao u glavi malog Diega. Roditelji su ga obožavali i podržavali, godinama nisu propuštali nijednu utakmicu svog sina.

image
FILIPPO MONTEFORTE

Skauti su ga prepoznali u klubu iz susjedstva, koji se zvao Estrella Roja (Crvena zvezda), a osnovao ga je njegov otac. Jedan od igrača bio je i Gregorio Carrizo - El Goyo, koji je igrao za niže rangirane momčadi Argentinos Juniorsa te je pomogao Maradoni da dođe tamo.

image
STAFF

Imao je deset godina kad je postao član Los Cebollitas, mlade momčadi Argentinos Juniorsa, kluba smještenog u četvrt La Paternal. Već je tada Maradona bio vrhunski igrač i predvodio je Los Cebollitas do nevjerojatnog niza od 136 utakmica bez poraza. S 12 godina je kao skupljač lopti zabavljao gledatelje svojim umijećem s loptom u poluvremenima utakmica. Kao uzore u vrijeme odrastanja isticao je Brazilca Rivelina i Georgea Besta.

Obitelj mu se 70-ih godina prošlog stoljeća iz svog doma u ulici Azamor broj 10 u Villi Fiorito preselila u centar Buenos Airesa. I sada su, nakon njegove smrti, brojni navijači krenuli hodočastiti u Villu Fioritu kako bi se argentinskom velikanu poklonili ispred kuće u kojoj je odrastao.

image
DANIEL GARCIA

Za prvu momčad Argentinos Juniorsa debitirao je malo prije svog 16. rođendana. Najveći je krenuo na svoje čudesno nogometno putovanje kakvo svijet dotad nije vidio. Iz siromašne Ville Fiorite na vrh svijeta.

Linker
14. travanj 2024 01:38