Nenad Dugi / Cropix
VELIMIR ZAJEC SAMO ZA SN

ON JE VODIO MOMČAD KOJA JE SRUŠILA PORTUGALSKO PROKLETSTVO! LEGENDA MAKSIMIRA PORUČILA 'Benfica ima europsko iskustvo, ali nije jača od Dinama!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. veljača 2019. 16:05

Velimir Zajec bio je i igrač i trener Dinama u srazovima s Portugalcima, ali njegove su utakmice u prvom redu s Portom. Benfica ga je mimoišla. Kad su Modri u jesen 1980. igrali s najtrofejnijim portugalskim klubom bio je u JNA, na odsluženju vojnog roka, što je bila obveza i profesionalnih sportaša.

No Zajec je jako dobro osjetio Portugalce, i Sporting 1982. u Kupu prvaka i Porto 1983. u Kupu kupova u ekspresnim ispadanjima kao igrač, ali i 1998. pobjednički u ulozi trenera u Ligi prvaka. Kapetan je u dobroj mjeri potisnuo neugodna sjećanja...

- Nismo baš imali puno sreće s njima. Nama, Dinamu, ne leže - bila je prva Zajecova reakcija nakon što se javio iz Atene.

Zagreb, 100717.
Bivsi nogometas Velimir Zajec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Daleko su mi te utakmice s Benficom, ne mogu kazati da se puno toga sjećam. Zapamtio sam ih kao tehničku ekipu koja je imala glavu i rep, zapamtio sam da je Dinamo imao šanse u prvoj utakmici, nije zabio, ali na kraju su oni zasluženi prošli.

52.500 gledatelja

Pogodio je Dinamo i vratnicu u prvom ogledu, što se i danas može pogledati na internetu, na Maksimiru je bilo 52.500 gledatelja. Tada su u nogometnom svijetu već pomalo zvonila imena Benficinih asova, Bento, Chalana, Nene..., koji su vrhunac doživjeli na Euru 1984. s Portugalom, kad su bili hit i polufinalisti, ali su u produžecima pali od domaćina i kasnijeg prvaka Francuske.

Dvije sezone kasnije Zajec je bio u akciji, Dinamo je kao prvak doma svladao Sporting s 1:0, no vani je pao s 3:0. Strijelac je bio Snješko Cerin. Pa je 1983. opet završio s Europom u prvom kolu. Porto je kod kuće dobio s 2:1, zabijao je Zlatko Kranjčar, ali primio je pogodak u finišu uzvratne utakmice. Na tri gostovanja u toj etapi Dinamo u Portugalu nije dao nijedan gol. Što se ponovilo i potom, u još tri ogleda, jednom s Benficom 2004. i dvaput Portom. Dakle, sedam susreta u nizu Modri nisu zabili u Portugalu u kontinentalnim natjecanjima, računajući i Barreirense 1970. godine.

- Tada je bilo tako, a sad će Dinamo tu tradiciju prekinuti - konkretan je Zajec pa dodaje:

- Da, sad će je prekinuti. Zabit će na Luzu.

Soccer Football - Europa League - Round of 32 Second Leg - Benfica v Galatasaray - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - February 21, 2019  General view inside the stadium before the match   REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS/Rafael Marchante

Dok je Zajec igrao, Dinamo se kao gost branio, čak i najobičnijim bunkerom; je li bio uplašen ili sputan? Ili, jednostavno, lošiji od protivnika? Trenirao ga je tada Miroslav Blažević.

- Kad smo igrali s Portom 1983. godine, moja se generacija, praktički, već raspadala. Bili smo na okupu tijelom, ali ne i glavama. Svi smo pokušali otići u van, tražili kako da nađemo angažman u inozemstvu. Znate da se u to doba nije moglo iz zemlje dok nisi bio u 28. godini. Svi smo se, praktički, odredili prema van. Nismo bili pravi. No nije tako bilo samo te godine. Sezonu ranije također nismo bili koncentrirani za Europu. Nakon osvajanja prvog mjesta u ligi nakon 24 godine, malo smo odlutali s mozgom. Nažalost, nismo bili pripremljeni za te utakmice. Nismo dali dovoljnu važnost tim susretima, što je iz današnje perspektive čudno, kad veliš da igraš Europu, a ne doživiš to osobito bitnim. Činjenica je da nam je koncentracija bila slaba.

Osladio se 1998.

Tek 1998. godine Zajec se osladio. U Portu je bilo 3:0 za domaćina, međutim igralo se u skupini, za bodove, u 4. kolu u Zagrebu su pod imenom Croatia slavili s 3:1 golovima Mihaela Mikića, Tomislava Rukavine i Edina Mujčina.

- Porto je u to doba zaista bio “in”. S pedigreom bivšeg prvaka Europe, s odličnom ekipom i trenerom, što se vidjelo u prvom susretu - prisjeća se Zajec.

Na Das Antasu, negdašnjem stadionu Porta prije no što je izgrađen Dragao, na klupi se nalazio Zlatko Kranjčar, koji je potom dobio otkaz.

- Na Maksimiru se igralo po teškom terenu, po blatu. Bili smo srčani, imali smo odličnu ekipu.

Sad blata neće biti jer je travnjak puno bolji, a možda je blato bila formula za Portugalce, koji prakticiraju kombinatorni nogomet?

- Ha, nije samo blato, bila je tu i želja igrača, tu su večer vrhunski igrali, a imali smo iznimno kvalitetnih pojedinaca. Još nismo mogli računati na Roberta Prosinečkog, koji je bio ozlijeđen. Nije igrao ni Mark Viduka, koji je odlučio otići u Celtic. Tko zna što bi se dogodilo da smo ih imali, možda bismo ušli u četvrtfinale. Tada je prošao samo prvi Olympiacos, bio je drugačiji sustav natjecanja. Završili smo kao drugi, ispred Porta. Bili smo blizu...

Benfica i Dinamo danas?

- To nije bio ni najbolji ni najgori izbor. U ždrijebu su postojale jače ekipe, iako se moglo proći i bolje da se dobilo lakšeg rivala. Važno je da suparnici nisu Španjolci, Talijani, Chelsea ili Arsenal, zato vidim Dinamove šanse. Benfica i Dinamo danas su poprilično izjednačeni, rekao bih da su izgledi pola-pola. Dinamu bi više odgovaralo da je prva utakmice u Lisabonu. Benficina je prednost iskustvo igranja na visokoj razini, ali ovaj je Dinamo odličan. Posložen, ima kvalitetnih igrača, radi se o kombinaciji iskustva i energije kod mladića. To će biti zanimljiv par.

Skinuli lošu karmu

Utakmicu na Maksimiru s Viktorijom Zajec nije gledao uživo.

- Kako živim u Ateni, nisam bio u prilici, ali pogledao sam isječke, Dinamo je zabio dva fenomenalna gola. Igrali su ne samo čvrsto i disciplinirano nego i atraktivno. Bili su slobodni u fazi napada, a u obranu su se vraćali svi, imali plitku formaciju. Dosta su visoko pritiskali, nisu dali protivniku da previše igra. Najavljivali smo da će Dinamo proći i to se obistinilo.

Na kraju je konstatirao:

- Pobjeda nad Portom 1998. u Zagrebu pokazatelj je da se s Portugalcima ​može igrati. Mogli smo pobijediti i uvjerljivije. Ipak smo taj dan, barem sam kao trener to tako doživio, skinuli tu neku negativnu karmu koju smo imali s njima.

VELIMIR ZAJEC

Rođen 12. veljače 1956.

Igračka karijera

Dinamo (1974-1984)

Panathinaikos (1984-1988)

Trenerska karijera

Panathinaikos (1996-1997)

Croatia (1998-1999)

Portsmouth (2004-2005)

Dinamo (2010)

Reprezentacija Jugoslavije: 36 nastupa/1 pogodak

Linker
24. travanj 2024 19:16