VLADO KOS/CROPIX
PET RAZLOGA ZA OPTIMIZAM

Osijek je cjelina koja večeras neće zakazati! Bjelica, kvalitetan kadar i sjajna forma su jamac uspjeha

Bijelo-plavi će od 20.45 protiv Basela odigrati susret 2. pretkola Europske lige u Gradskom vrtu.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 17. rujan 2020. 19:46

U najavi ogleda Osijeka i Basela u 2. pretkolu Europske lige donosimo pet razloga zbog kojih bi se Bijelo-plavi večeras mogli nadati prolasku u daljnju fazu natjecanja.

1. Forma u usponu
Bijelo-plavi su uhvatili formu. Već su u porazu koji su doživjeli od Dinama u Maksimiru pokazali njezin uspon, a onda su prvi put vođeni novim trenerom Nenadom Bjelicom uvjerljivo pobijedili Rijeku. Pokazali su i pobjednički gard, stav domaćina s autoritetom, i sigurno će baš tako pokušati igrati i večeras s Baselom. Švicarci još nisu počeli svoje nacionalno prvenstvo, a Osječani iza sebe imaju već nekoliko jakih utakmica, čak i derbije s Hajdukom, Dinamom i Rijekom.

2. Trener Bjelica
Nakupio je Nenad Bjelica puno iskustva u utakmicama europskog značaja. S Dinamom je prošle godine bio iznimno uspješan, dočekao s Modrima proljeće u Europi na što su njihovi navijači čekali gotovo pola stoljeća. Osim toga znana je njegova temeljitost u pripremi svake utakmice i autoritet kojim vodi momčad. Startao je na klupi Osijeka važnom pobjedom protiv Rijeke u ‘malom derbiju’ prošlog kola HNL-a, a tom jako uspješnom početku misli priključiti i prolaz u 3. pretkolo EL.

3. Kvaliteta kadra
Ima Osijek i kvalitetu i širinu u svom igračkom kadru. Ivušić je jedan od ponajboljih vratara HNL-a, Brazilac na desnom boku Silva vrstan znalac, stoperski dvojac Škorić i Majstorović jedan od najpouzdanijih u našoj ligi, Bočkaj fantastičan izvođač slobodnih udaraca, Jugović kvalitetan vezist s bogatim iskustvom, Argentinac Mierez je dobrodošlo pojačanje vrhu napada momčadi trenera Bjelice. Najbitnije je da su posloženi u skladnu cjelinu koja večeras ne bi trebala zakazati.

4. Rezultatska tradicija
Osijek je u svom Gradskom vrtu najčešće nedodirljiv, uspješniji je dakako u HNL-u nego u Europi, no i u međunarodnim utakmicama doma je znao rušiti jake suparnike poput Anderlechta, Slavije, Rapida, PSV-a i Luzerna, također švicarskog predstavnika koji je prije tri godine u Osijeku dobio dva komada. Strijelci su tada u drugog pretkolu Europske lige bile Ejupi i Grezda, mladić koji je i danas jak adut Osijekovog trenera.

5. Motiv i nadahnuće
Iako se bijelo-plavi roster od sezone do sezone podosta mijenja, jedno ostaje isto, nepromijenjeno. Znano je, naime, da tko god igrao u Osijeku kao naslijeđe primi posebno nadahnuće u vrijeme velikih i važnih utakmica koje se igraju u Gradskom vrtu. Plus je i veliki motiv koji će ih večeras voditi tijekom utakmice. A taj motiv uz očekivano nadahnuće uvijek od svih izvuče ono najbolje što u sebi imaju, pa neki pojedinac odskoči u tolikoj mjeri da se okiti slavom junaka.

Linker
26. travanj 2024 09:13