Ivan Peric / CROPIX
NAJAVE TRENERA

'OSIJEK ZASLUŽUJE RESPEKT I IMA TRI NAJBOLJA STOPERA U HRVATSKOJ' Petrović o dočeku u Gradskom vrtu: 'Mladi me nisu gledali u moje igračko doba...'

LJUBOMIR PETROVIĆ Bivši član osječkog kluba danas će sjediti na klupi CSKA Sofije
Piše: Darko RužićObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 14:53

Rezolutan je sinoć na presici u Gradskom vrtu, a prije nego što je poveo svoje učenike na trening, bio trener CSKA Ljubomir Petrović.

- Prije svega moram reći da sam nakon dugih godina došao u Gradski vrt u nekoj službenoj dužnosti i osjećam, pošteno rečeno, neku tremu. Ipak, pred svoju sam momčad postavio jednu zadaću, da izađe igra napadački u svakom trenutku utakmice i pobijedi - iznio je svoj plan za večerašnji nastup trener bugarskog sastava Petrović.

Strategija kojom misli doći do prolaza u iduće kolo je jasna.

- Ne smijemo podleći atmosferi koja će nositi domaćina. Osijek je dobra momčad, zaslužuje respekt. Po meni ima tri najbolja stopera u Hrvatskoj, dva odlična centarfora, bočne igrače, ali i mađarskog reprezentativca Kleinheislera. No, mi moramo gledati sebe i biti hrabri jer to je jedini način na koji možemo doći do uspjeha. Osim toga moramo biti spremni i na promjenu formacije u kojoj će igrati Osijek. Ne odmah od početka, ali ako budem primoran u nekom trenutku utakmice jurišati na sve ili ništa, spremno se moramo uhvatiti ukoštac i s tim problemom s kojim ćemo se tada sudariti - izjavio je Petrović.

Rijeka, 231108.
Stadion Kantrida, nogometna utakmica Rijeka - Croatia Sesvete, 16. kolo Prva HNL.
Utakmica je zavrsila s rezultatom 2:1 za Rijeku, a ostat ce zapamcena po tome sto je glavni sudac Damir Batinic podijelio cak 5 crvenih kartona.
Trener Croatia Sesvete Ljupko Petrovic usao je u raspravu sa sucima nakon utakmice.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / Cropix

Život piše romane

Bugarski su ga kolege upitali kakvom se dočeku sam nada u Gradskom vrtu, a očito je o tom itekako razmišljao prije dolaska u Osijek.

- Život piše romane, mladi ljudi sada čine veći dio nogometne publike, a oni me nikad nisu gledali u moje igračko vrijeme. Od onih drugih, onih koji su me gledali i pratili sigurno ću biti dobro prihvaćen, a od ostalih ne znam.

Jedan od mogućih ishoda utakmice je i onaj koji bi odluku mogao odvesti do izvođenja udaraca s bijele točke. A CSKA ih nije vježbao.

- Smatram to nepotrebnim. Tko zna taj zna, a tko ne zna ne zna. Istina, CSKA je prošlo prvenstvo izgubio kad nije iskoristio najstrožu kaznu protiv Ludogoreca i odigrao zbog toga neodlučno umjesto da je pobijedio, ali opet kažem, nismo vježbali udarce s bijele točke.

A svoje je samopouzdanje potkrijepio nekom vrstom rezultatske prognoze.

- Došli smo pobijediti, a ako i ne uspijemo, dobar će nam biti baš svaki rezultat koji CSKA vodi dalje - zaključio je Ljupko Petrović.

Skender: Bugari nas ne mogu ni s čim iznenaditi

Samouvjereno je jučer na posljednjem druženju s predstavnicima medija nastupio trener Osijeka Dino Skender. A njegovo je samopouzdanje proizlazilo, po riječima koje je upotrijebio, iz apsolutnog povjerenja u igrače koje je spremio za uzvratni susret s večerašnjim protivnikom.

- Mi smo u dobrom stanju i raspoloženju. Znate, najteže mi je kada se spominje da je ovo za nas najvažnija utakmica, povijesna, ovakva ili onakva, kakva li već. Otkako sam trener Osijeka svaka je utakmica bila povijesna iz ovog ili onog razloga. Međutim, da je ova večerašnja iznimno važna,, to je točno. Za mene kao trenera najbitnije je da uoči nje nema, što se mene i igrača tiče, baš nikakve, posebno velike nervoze. Osjećam samo onaj pozitivan naboj i želju da sve već jednom krene - izjavio je trener Skender.

Plan s kojim želi ući u utakmicu koji je razradio i stavio u zadaću svojim učenicima je jasan.

- Trebamo proći ukupnim rezultatom koji će za nas biti bolji od onog u Sofiji. Neće nam biti lako. CSKA dolazi s prednosti i njemu će biti lakše, on je taj koji ima kapital koji brani. Na nama je nadoknaditi minus iz prve utakmice. Mi smo ti koji, a kako drugačije nego reći, moramo vijati rezultat. Ni u jednom trenutku od početka igre ne smijemo izgubiti glavu i jurnuti napamet u napade jer to bi protivniku otvorilo prostor da po nas sve prerano krene u krivom smjeru. Bugarska momčad ima kvalitetne i brze igrače, moramo biti jako oprezni koji su u stanju jurnuti u kontru.

Zagreb, 230419.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Dino Skender. 
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ne smije se izgubiti glavu čak ni u situaciji ako ne krene po planu, naglasio je Osijekov strateg.

- I prije našeg prvog susreta, a poglavito nakon njega, naš je zajednički zaključak da pred sobom imamo prolaznog protivnika za plasman u sljedeće kolo. Samo, moramo to igrom i rezultatom potvrditi.

U Sofiji u većem dijelu igre njegova momčad je dobro “stajala”, ali pognute je glave otišla s travnjaka.

- Nesreća, već danima to govorimo. Ovaj put će valjda ta sreća biti na našoj strani, ali mi smo ti, mi moramo biti hrabri i zaslužiti je.

Snimljen je CSKA sa svih strana. Analiziran je svaki njegov pojedinac i igra do najsitnijih detalja. Može li bugarska momčad, njen trener Petrović, ičim iznenaditi Osijek.

- Ne, ako je to učinio u prvoj utakmici, sada više ne može. Tada nam je ušao u našu formaciju 3-5-2 u koju se posložio. Ovaj put neće biti tako. Očekujem da igra zatvorenije i gušće u obrani. Neće to biti lako probiti, ali znamo što moramo učiniti - kazao je Skender.

Spremni na sve opcije

Ono najbitnije što sadrži njegova strategija je sasvim jasno i nije to pred novinarima skrio.

- Moramo napade protivnika svesti na minimum, a naše podići na maksimum. Blok koji će na svojoj polovici postaviti Bugari sigurno će biti čvrst, ali mi imamo kvalitetu proći kroz njega. Naša je snaga momčadska i velika, ali moramo biti strpljivi i put do željenog rezultata tako graditi. Nije ovo utakmica u kojoj moramo jurnuti glavom kroza zid od samog početka, a ako to bude potrebno u nekom razdoblju utakmice i razvoju situacije, i na to moramo biti spremni - zaključio je trener Dino Skender.

Linker
28. travanj 2024 09:37