DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SASVIM POSEBAN IGRAČ

Otkako je Hrvatske, nitko to još nije napravio! Najbolji je mladi hrvatski nogometaš i rješenje za Dalića

Dinamov veznjak je taj koji u kontinuitetu ima jednu od najviših razina forme i izvedbe...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2021. 16:13

Volimo se hvaliti talentima u hrvatskom nogometu, brojne se kuje u zvijezde premda samo neki to opravdaju, no danas treba napisati da nemamo mladog igrača kao što je - Luka Ivanušec! Još je u HNL-u, nijednom nije pozvan u A reprezentaciju, a već je akter tri velika međunarodna četvrtfinala, od kojih su dva aktivna i mogu se pretvoriti u veći domet. Otkako je hrvatske države nitko to nije napravio.

Ivanušec, 22-godišnjak iz Ljubešćice koji je ponikao u Varaždinu i kalio se u Lokomotivi, kao kadet je igrao četvrtfinale Svjetskog prvenstva U-17 u Čileu 2015. godine. Izgubili su 0:1 od Malija, jedini je gol dao današnji centarfor RB Salzburga Sekou Koita, a on je na terenu bio svih 90 minuta. S mladom reprezentacijom U-21 među osam je najboljih u Europi, gdje ih 31. svibnja u Mariboru čeka Španjolska, a s Dinamom je u četvrtfinalu Europske lige u kojem se sastaju s Villarrealom.

Jedan je Robert Prosinečki, koji je s 22 godine s Crvenom zvezdom 1991. bio prvak Europe, s mladom reprezentacijom finalist Eura, a s juniorskom svjetski prvak. U potpuno drugačijem vremenu i nogometnom kontekstu Ivanušecova četvrtfinala nisu kao Žutog finala, ali niti ne zaostaju jako puno. Još je jedan Zagorec nakon jednog od najčuvenijih Zagoraca na najvišim razinama.

Ivanušec nije onaj koji se u pravom trenutku našao na pravom mjestu i okoristio blagodatima ekipe, on je protagonist, klasa, igračina. Najbolji mladi hrvatski nogometaš, hitar, okretan, motoričan, poprilično brz i kreativan, a moćan, inteligentan i izvrstan tehničar. U času kad se izbornik Zlatko Dalić žali da ima pet krila a sva su lijeva, Ivanušec je najbolje rješenje koje vidimo na desnoj strani, što redovno igra u Dinamu. Iako i njemu, kao dešnjaku, odgovara i “kontra noga“, kad djeluje po lijevom boku kao u mladoj vrsti. Dalić i Igor Bišćan imaju mogućnost dogovora, no Ivanušecu je apsolutno mjesto u A reprezentaciji na Euru. Ne zato što bi to zaslužio kao nagradu, on je igrač koji će istog časa kad dobije priliku biti nova snaga i kvaliteta svjetskih doprvaka. Adut. Odvažan je, samouvjeren, dokazao je protiv Tottenhama i još mnogo puta da se nikoga ne boji.

Više od svega impresionira kako raste. Iz sezone u sezonu grabi naprijed jer očito fenomenalno radi, fantastično brzo i lako uči, nogomet mu je u krvi. Dakako, kao i kod svakog mladog nogometaša motiv da uspije i odlučnost da život posveti sportskoj karijeri, poput Cristiana Ronalda ili bližeg mu primjera Luke Modrića, odredit će hoće li postati svjetska klasa. Luka Ivanušec ima predispozicije da igra u nekom od najvećih klubova bude li posvećen nogometu. Kao što evidentno sada jest. Ne pratimo njegov privatni život, ali na terenu se sve vidi. Brojka od 5,5 milijuna eura na Transfermarktu, koliko ga cijene, daleko je ispod njegove stvarne vrijednosti. Međutim, to nije došlo samo od sebe, te se i za ono što dalje ima mogućnost napraviti mora itekako potruditi.

Dinamo je tijekom sezone slavio junake u Livakoviću, Ademiju, Atiemwenu, Majeru, posebno velike u Petkoviću s Krasnodarom i Oršića protiv Tottenhama, ali Ivanušec je taj koji u kontinuitetu ima jednu od najviših razina forme i izvedbe. I kad nitko drugi nije dobar kao u Londonu, on je dobar.

Pred Žutu podmornicu nametnulo se pitanje što će Modri dobiti od centarfora s obzirom na ozljede i kako će igrati, međutim, i ovog četvrtka možda i najvažniji ključevi Dinamove igre u rukama su Luke Ivanušeca. Kako djeluje na takvoj razini brzine, agresije, ali i majstorstva da se s njim nisu mogli nositi ni Englezi, sposoban je lomiti i Španjolce. Još da popravi realizaciju, da više gleda gol i gađa gdje će pucati jer ima odličan šut, sam bi i češće probijao i najjače obrane. Ako poboljša postotak realizacije, gdje će mu biti kraj!

Zbog lakoće kojom se u prvom koraku rješava protivnika neki ga uspoređuju s Dejanom Savićevićem iako je Crnogorac ipak bio genij specifičnog stila, drugima nalikuje na Luisa Figa, trećima na Xherdana Shaqirija... ali Ivanušec je sasvim poseban igrač hrvatskog nogometa! I po svemu tek se zahuktava.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 00:44