Mario Todoric / CROPIX
OPRAVDAO POVJERENJE

OVO HAJDUK NIJE VIDIO OD NIKOLE VLAŠIĆA! Na Poljud došao tiho i neprimjetno, a onda jednim potezom 'kupio' Torcidu: 'O tome sanjaš cijeli život'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. kolovoz 2018. 10:32

Kako od daleke pričuve postati junak blizak navijačima? Pitajte Stanka Jurića, 21-godišnji zadnji vezni ima recept. Prvo je morao proći filtar za ulazak u zapisnik uzvrata u Sofiji. Dobio je prednost u odnosu na četiri godine mlađeg Palaversu, u dvojbi tko je zadnji vezni za klupu opredijelio se Kopić za Jurića.

- Stalno mi je Stanko bio u mislima. Razmišljao sam o tome kako je dobro radio na treninzima, kako bi mogao zaigrati - kazao je Kopić nakon pobjede u Sofiji.

Drugi filtar bio je trenutak kada se ozlijedio Beširović. Bilo je jasno da nema alternacije, ući je mogao jedini klasični vezni s klupe.

- Gledao sam kako ću se što prije obući i spremiti za ulazak. To mi je bila prva misao - objasnio je Jurić kako se osjećao u trenutku kada ga je Kopić pozvao na debitantski nastup.

Adriaticov rasadnik

Za manje od 20 minuta u igri zabio je pogodak i odigrao dobru utakmicu na poziciji korektora vezne linije. Rastrčan, agresivan u defenzivi. Ali, najdulje će se pamtiti debi sa zgoditkom na europskoj sceni. Posljednji iz mlađe generacije kojem se to dogodilo bio je Nikola Vlašić prije četiri godine u Irskoj kada je zabio Dundalku za konačnih 2:0. Ali, Vlašić je s nepunih 17 već bio predodređen postati zvijezda, a Jurićeva karijera išla je drugim putem, premda ih obojicu povezuje splitski Adriatic. I Vlašić i Jurić igrali su u Adriaticu, tom rasadniku talenata iz kojeg su izašle i klase poput Marka Livaje. Ali, Jurić je tek počeo u Hajduku, nećemo od jednog nastupa i jednog pozgotka raditi famu. Pogodak je bitan za prolaz Hajduka, a igraču donosi samopouzdanje u prigodu kazati kome je zgoditak posvetio.

- Pogodak sam posvetio svom djedu Ivanu Grozdaniću koji je rođen 12. prosinca, a ukupni zbroj datuma rođenja daje 24. Pokojnom djedu u čast uzeo sam taj broj čim je Tičinović ovog ljeta otišao iz Hajduka. Fantastičan je osjećaj postići pogodak za Hajduk, to je ono o čemu sanjaš cijeli život, pogotovo u jednoj ovakvoj utakmici. Ali, na stranu to, najbitnije je da smo prošli dalje, sada se moramo okrenuti Lokomotivi i dati sve od sebe da dobijemo sutrašnju utakmicu - poručio je Jurić nakon službenog debija i prvog pogotka u Hajdukovu dresu.

Split, 070418.
Druga hrvatska nogometna liga utakmica 27. kola: Hajduk II - NK Sesvete odigrana na stadionu u Poljudu.
Na fotografiji: Ivan Mamut i Stanko Juric.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Jurić je na Poljud došao tiho, gotovo neprimjetno u siječnju ove godine. Do tada je igrao za Dugopolje u kojem se afirmirao kroz juniorski i seniorski pogon. U obje kategorije nosio je kapetansku vrpcu, nije slučajno bio lider i vođa generacije. Sa 21 i pol godinom dobio je šansu dokazivanja na višoj razini.

Zahvala trenerima

Nakon zimskih priprema nastavio je u drugoligaškoj konkurenciji, ali u momčadi Hajduka 2 gdje je bio na oku i stožeru prve momčadi.

- Pola godine u drugoj momčadi mi je puno pomoglo u prilagodbi, želim se zahvaliti svim trenerima Hajduka 2 koji su me odlično pripremili za sve što ono što me očekuje u prvoj ekipi.

Polusezona u Hajduku 2 i potom preseljenje u kadar prve momčadi. Ali, nije Jurić ušao u prvu ekipu kao zvučno pojačanje, već kao igrač koji će se boriti za minutažu. Prigoda se brzo ukazala, Jurić je na pragu 22. godine (16. kolovoza 1996.) postao igrač kojeg su navijači brzo zapamtili. Nakon Sofije nema upitnika iza broja 24 koji nosi Stanko Jurić. Nema sumnje, Splićanin koji se afirmirao u Dugopolju dobivat će i šansu u kontinuitetu na Poljudu.

Linker
20. travanj 2024 13:14