DENIS LOVROVIC Afp
Štimac ‘rastavio‘ Modre

‘Pa West Ham nije ni igrao punom snagom, ovakav Dinamo teško može biti prvak i u HNL-u!‘

Dinamo je, bez dileme, puno slabiji nego zadnjih godina, nedostaje - svega, smatra bivši izbornik
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 16. rujan 2021. 22:42

Oprosti mi Catherine, prvo je palo na pamet. Đorđe Balašević u toj je numeri otpravio ljubav prema Francuskoj, a večeras je masa plavih navijača mahnito putem aplikacija tražila koliko stoji jednosmjerna zrakoplovna karta za Pariz. Šahtar, Tottenham, Villarreal, a sada i West Ham. Za 850 tisuća eura godišnje, mnogima je stvarno bilo previše...

No, nije sve u KTC-u, kojeg je sada najlakše "kamenovati", iako u Zagrebu od definitivno bolje prolazi trgovački centar od plavog, kažu sigurnog i iskusnog braniča.

- Postoji cijeli spektar problema koje sam vidio u ovome dvoboju, međutim teško je ne primijetiti KTC-a, koji je definitivno preuzeo ulogu dežurnog Dinamova euro-krivca, koji, nažalost, niže greške, i po meni, Dinamo mora potražiti novo rješenje u mladom stoperu, koji će biti zalog budućnosti. Ako će Krznar inzistirati na sustavu s trojicom iza, onda bi to trebao biti Franjić - javio se prvi ekspert Jutarnjeg Ognjen Vukojević, kojem definitivno ne proturječi niti Igor Štimac, koji je za JL također analizirao duel "svog" West Hama i zagrebačkog kluba.

- Žao mi ga je bilo gledati ovakvog. Kad su došli on i Dilaver, bio sam oduševljen; bili su sjajni, sjajnog pokrivanja, čitanja igre, dirigentskih poteza... A sad je možda najviše podbacio, pokazuje nesigurnost, i mora se podići na razinu, jer se to od stranca definitivno očekuje.

No, Dinamo nije bio samo KTC. Bila je to slaba partija u paketu, slažu se s tim i naši sugovornici.

image
Igor Štimac
MARKO TODOROV/CROPIX

Pronaći novog stopera

- Dinamo je slabiji nego zadnjih godina, a sada je odigrao dosta slabu utakmicu. WH je pokazao da je kategorija više, imaju moćne igrače, igru, želju i trenera, ali ipak nisam očekivao ovakvu razliku, baš na svim razinama. Baš nigdje nismo mogli kontrirati, a to pokazuje posjed i kontrola lopte, što je WH kontrolirao. Dinamo je ušao neambiciozno, stao je u niski blok, na svojih 20, 30 metara i pustio inicijativu, a posebno sam iznenađen individualnim greškama, koje su neshvatljive - priča Vukojević, pa iz taktičke teke niže konkluzije:

- Nije problem sustav s tri braniča, već u tom sustavu stoperi moraju znati ući u igru, a to nisu bili kadri, imali su niz loših predaja. Potom, "modri" su bili predaleko, stajali su u tom niskom bloku, i kada je potrebna jaka, okomita lopta ona izostaje jer distanca između linija iznosi 60, 70 metara, a to je predalek put. Slažem se da je Ivanušec zagušen u vezi i da bi bolji bio na krilu, ali ukupno, recimo, i Oršić je bio bek. Želim reći da ni njihovi stoperi ne bi bili toliko visoko da su Oršić, pa i Petko, Ademi, Luka... bili bliže njihovu 16-ercu. Nismo se mogli otvoriti, a neforsiranih grešaka u pas igri, koje u Europi ne prolaze, bilo je previše.

Daleko od toga nije ni Štimac.

- WH nije igrao ni s punim gasom, a nakon poklon-gola bilo je sve riješeno. Dinamo je, bez dileme, puno slabiji nego zadnjih godina, nedostaje svega, momčad niti djeluje svježe, niti djeluje sigurno. Nema dovoljno kretanja, nema uz Ademija, koji nije u punoj energiji, nekog back vokala, ispred njega fali Olmo, Majer, igrači koji imaju potez. Rano je za konačne prognoze, ali ovakav Dinamo teško može biti prvak i u HNL-u, jer s ovakvom igrom bit će kikseva i u Hrvatskoj. Sigurno je da Dinamu treba pauza za konsolidaciju, fale, recimo, Gojak kao pokretač, Moharrami... ima tu dosta materijala, a svi se slažemo da je slabije ono na što smo navikli, i to neće biti lako nadomjestiti. Što promijeniti? Za početak, svi, od Livakovića do Petkovića trebaju ući u formu, a premda je dobro prošao, Dinamo ne treba otpisivati. Očekivanja su velika, navikli smo na odličan Dinamo, ali taj je Dinamo bio sposoban, a ovo sad nije slučaj, ovo je momčad u stvaranju... - zaključuje Štimac, dok Vukojević daje svoju konkluziju:

image
Ognjen Vukojević
RONALD GORSIC/CROPIX

Prerano za otpisivanje

- Dinamo treba tražiti šansu protiv Belgijanaca, ali uz puno bržu i okomitiju igru, opasniju, uz Ivanušeca, Oršića puno bliže golu, i naravno uz stabilizaciju obrane, i s puno boljim "build-upom" te ulaženjem u igru, gdje će Dinamo nešto i kreirati. Sigurno su hendikep odlasci, da je Majer u veznom redu, bilo bi lakše, fali kreativac, fakt je da Dinamo još traži svoju igru, pa i sastav, i ofenzivnu igru koju su izgubili, ali ne treba ih otpisati, ključna je utakmica u Genku, i vjerujem da Dinamo može odigrati kako treba, uz kičmu Livaković-Lauritsen-Ademi-Oršić-Petković vratiti se u svoj ritam. Ako izgubimo, onda će biti čupavo...

Linker
24. travanj 2024 04:26