Bruno Petković i Jens Toornstra u duelu u Maksimiru
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DIŽE FORMU

Petković je u Osijeku najavio buđenje, je li vrijeme za konačno veliku partiju i to već u Austriji?

Očekivao se veći učinak napadača u Europskoj ligi, ali i bez toga vode u skupini
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. studeni 2020. 15:40

Bruno Petković nije u Osijeku odigrao veliku utakmicu. Nije nitko od Dinamovih igrača. I nije to još uvijek onaj Bruno Petković koji je bio u stanju sam pobijediti suparnika, koji je bio nezaustavljiv i uvijek za korak brži u razmišljanju od braniča. Ali, među lošim vijestima u tom Dinamovu porazu, naznaka Petkovićeva buđenja i jedna solidna partija svakako su dobar znak.

Prvo, susret u Osijeku tek je četvrta utakmica ove sezone u kojoj je odigrao svih 90 minuta. Prije toga punu minutažu imao je protiv Ferencvarosa, potom i protiv Flore, a u HNL-u protiv Šibenika. Pet puta je, pak, gledajući ukupno HNL i Europu, ulazio s klupe, što je dokaz onoj tezi da i Zoran Mamić zna da Petković nije u pravoj formi, da još nije dostigao visoku razinu.

U skupini Europske lige ušao je Petković protiv Feyenoorda u igru u 68. minuti, protiv CSKA-a u Moskvi započeo susret, ali nije bio posebno dojmljiv, izišao je u 66. minuti. Susret s WAC-om u Zagrebu propustio je zbog poznatih razloga, pa kad se sve zbroji, nije dosad bio neki veliki Dinamov “faktor” u europskim utakmicama. Samo dva pogotka u HNL-u, oba s bijele točke, Istri i Šibeniku.

Na putu povratka

Njegova igra i forma su stalno predmet polemika i komentara, započeo je tu temu izbornik Zlatko Dalić, kod kojega je Petković također izgubio mjesto u prvih 11, nastavio i Zoran Mamić, svakodnevno je Petkovićeva igra na meti kritičara. Nije neočekivano, nije ni nelogično, s obzirom da je i sam, vjerojatno, svjestan da se od njega više očekuje. Zbog svega toga i predstava iz Osijeka budi nadu da je Petković na putu povratka. Bio je vrlo angažiran u prvom dijelu, prvo je opalio iz voleja s ruba šesnaesterca, Ivušić je sjajno obranio, a onda je zahvaljujući svojim malonogometnim vještinama pripremio priliku Jakiću, za kojom još uvijek žale u Maksimiru. Bio je to čisti zicer, lopta je otišla preko gola.

Nastavio je Petković i u drugom dijelu dolaziti pred šesnaesterac, sad ipak uz nešto manje konkretnosti s loptom u nogama. Ali, izdržao je čitavu utakmicu, bio raspoložen, toliko ga u Dinamu čekaju da i svaki znak njegova buđenja jedva čekaju.
Kako će Zoran Mamić tretirati taj Petkovićev “impuls”? Hoće li i za Klagenfurt odabrati isti recept, s Petkovićem i Gavranovićem, naravno i Oršićem, od prve minute? U Europi je sa svom trojicom Dinamo dosad igrao samo protiv Flore, u ostalim utakmicama nije bilo mjesta i za Petkovića i za Gavranovića.

Također, još nešto Dinamu nedostaje. Ove sezone od trojca “OPG” (Oršić - Petković - Gavranović) samo je švicarski reprezentativac zabio europski gol. S time da Gavranović u skupini europskih natjecanja nije bio strijelac već dvije godine, posljednji je pogodak isporučio Spartaku u Trnavi. Petković je svoj zadnji gol zabio Šahtaru u Maksimiru, a Oršić Ukrajincima u Harkivu. Naravno, nitko se neće buniti ako Dinamo pobijedi u Austriji i autogolom, međutim, ipak nedostaje napadački učinak tog ubojitog trojca, uvijek je najbolje i trenerima najspokojnije kad su napadački efikasni.

Dinamu trebaju golovi njih trojice, ali za početak dobra je vijest da je Petković u Osijeku ipak napravio pomak u odnosu na neke svoje ranije partije ove sezone. S njim i njegovom inspiracijom nikad se ne zna, možda je baš u Austriji u četvrtak vrijeme za jednu veliku predstavu. Nije igrao u prvom dvoboju, baš bi “leglo” da u uzvratu protiv WAC-a potvrdi povratak i okrunio ga pobjedom, možda i golom ili nekom “petkovićevskom” asistencijom. Sad je trenutak da utiša kritičare, ovo je utakmicu u kojoj nema alibija, u kojoj pobjeda Dinamu nosi - nemjerljivo.

PETKOVIĆEVA EURO-SEZONA
5 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka
ORŠIĆEVA EURO-SEZONA
6 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka
GAVRANOVIĆEVA EURO-SEZONA
6 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak

Petković jedini s dva žuta kartona

Dinamovi nogometaši u prethodne su tri utakmice u skupini K Europske lige zaradili sedam žutih kartona. A jedini igrač s dvije opomene, jedini kojemu prijeti suspenzija ako “požuti” u Klagenfurtu, jest Bruno Petković. Osim njega žute su dosad dobili i Majer, Jakić, Franjić, Leovac i Kastrati.
Što se ostalih statistika tiče, izdvojimo da je Dinamo dosad osam puta pucao u okvir suparničkih vrata, a samo je Mislav Oršić to učinio dva puta. Atiemwen (strijelac), Franjić, Ivanušec, Gavranović, Ademi i Lauritsen to su učinili po jednom. (tn)

Austrijanci bez Tafernera, upitan i vratar Kofler

Ne zna se koga će u vatru protiv Dinama gurnuti Ferdinand Feldhofer, trener WAC-a, ali zna se da u momčadi neće biti Matthäus Taferner, koji je u Zagrebu dobio dva žuta kartona te će prisilno propustiti ovu utakmicu. Upitan je, pak, za utakmicu prvi vratar Alexander Kofler (34), koji nije branio ni protiv Altacha, jer još nije “izišao” iz korone i pitanje je hoće li i u kakvoj formi biti dostupan protiv Modrih. Ne bude li branio na gol će Manuel Kuttin (26), koji je u Europi branio samo u pretkolima, još nema nastup u skupini Europske lige. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:09