GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
Hrvati, mi vas cijenimo!

‘Pisalo se o Goranu, Vatrenima, a dogodi nam se on! Svi ga hvale i pitaju se - pa tko je taj, otkud on?‘

‘Samo je jedan krivac za to što je Tottenham osmi u prvenstvu i izvan Europe‘, kaže Chiles za SN
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. ožujak 2021. 22:12

Engleska bruji o veličanstvenoj Dinamovoj pobjedi protiv Tottenhama. Hvali se hrvatski prvak, ali se i ne biraju riječi kojima se napada momčad Josea Mourinha, budući da je u Zagrebu prokockala 2:0 prednost iz londonskog dvoboja.

Nikad bliže otkazu

Ugledni novinar BBC-a, Adrian Chiles, kaže:

- Svi su se tiskani mediji i portali raspisali o ovoj senzaciji, na radio i TV-emisijama govori se ponajviše o veličanstvenoj Dinamovoj pobjedi i teškom slomu engleskog kluba. A glavni je subjekt priče, kao uostalom i u posljednjih 15 godina na Otoku, menadžer Tottenhama, Portugalac Jose Mourinho - kaže Chiles i nastavlja:

- Čini mi se da Mourinho nikad nije bio bliže otkazu u Tottenhamu, nego sad! Navijači su ogorčeni i većina smatra da je Mourinho najveći krivac ne samo za ovaj poraz, nego i za lošu sezonu Tottenhama. Napominju da je Tottenham igrao dobro u veljači, ali se i zaključuje kako se tada sučelio sa slabijim suparnicima. U prvenstvu su Spursi osmi, s malim izgledima da izbore mjesto u Ligi prvaka, a ni u finalnom okršaju Liga kupa (Carabao kup), u kojem u travnju igraju protiv Manchester Cityja, nemaju velike izglede za osvajanje trofeja. I sve to utječe na ogorčenost navijača Spursa, koji u zagrebačkom porazu vide i jednu dobru stvar: možda će sad klupsko vodstvo brzo reagirati i dati Mourinhu otkaz. Osobno, bilo mi je žao gledati utučenog Mourinha nakon utakmice, izgledao je poput ostarjelog boksačkog šampiona, koji u poznim sportskim godinama dobiva batine u ringu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Chiles posebno ističe:

- Nerijetko se u hrvatskim medijima provlači teza da se u Engleskoj podcjenjuje hrvatski nogomet. A to definitivno nije točno! Naravno, u ovo ne ubrajam tabloide, ali svaki ozbiljni medij s dosta respekta piše o hrvatskom nogometu, reprezentativnom i klupskom. Tako se i uoči uzvrata u Zagrebu upozoravalo da još nije sve gotovo, da se igrači ne smiju opustiti, itd... Nakon utakmice, neki su mediji baš u prvom planu isticali izvrsnu igru Dinama, jedan od naslova bio je, primjerice, “Hrvatska čarolija”, a u tekstu se podsjeća na Gorana Ivaniševića i reprezentaciju Hrvatske! I to, nadam se, dovoljno govori o respektu Engleza prema hrvatskim sportašima.

Svi su ‘kopali’

Što Englezi govore i pišu o Mislavu Oršiću, trostrukom Dinamovu strijelcu?

- Svi ga strahovito hvale, ali se i pitaju “tko je sad taj Oršić, otkud on”? Malo je tko na Otoku čuo za njega, pa se odmah “kopalo” po Oršićevoj biografiji, vadili su se njegovi nastupi i golovi za reprezentaciju, kao i raniji učinak za Dinamo. A u TV-emisiji BT Sporta, Glenn Hoddle je rekao da je prvi Oršićev pogodak bio nevjerojatan, spektakularan! Uglavnom, ovaj se poraz i eliminacija Spursa tretira kao težak udarac Tottenhamu, od kojeg se neće baš tako lako oporaviti. I u gotovo svim medijima ističe se kako je velika šteta što nije bilo navijača u Maksimiru, jer se u Londonu sjećaju fantastičnog navijanja Dinamovih navijača u studenome 2008. godine na White Hart Laneu, kad je Tottenham u skupini Kupa UEFA pobijedio Plave 4:0. E sad im je Dinamo dobro uzvratio - rekao je Chiles.

Linker
23. travanj 2024 15:57