DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MODRI - OPREZ

Postoji jedan ludi scenarij koji bi mogao Dinamu odnijeti Europsku ligu čak i s devet osvojenih bodova

Pogled u povijest Europske lige kaže da nikad nijedan klub nije prošao u drugi krug sa šest bodova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. studeni 2021. 20:38

Niti jedna od osam skupina Europske lige nije još potpuno riješena nakon četiri kola pa niti ova u kojoj je Dinamo. Svi još mogu proći dalje, s time da samo West Ham i Dinamo mogu to učiniti s prvom mjesta u skupini.

Međutim, već nakon petog kola, u kojemu će Dinamo ugostiti Genk, a Rapid londonski West Ham, mnoge bi stvari mogle biti jasne. Pobijedi li hrvatski prvak Belgijce, a 'čekićari' slave u Beču, West Ham bio bio prvi, Dinamo drugi i međusobna utakmica u Londonu 9. prosinca bila bi igra za čisti prestiž i još poneku UEFA-inu nagradu. Tada bi još o putniku u Konferencijsku ligu odlučivali Genk i Rapid, međusobnim dvobojem u Belgiji. To je scenarij koji priželjkujemo, koji jest moguć i realan, međutim, kako u nogometu stvari često ne idu najboljim putem, treba istaknuti i sve one druge mogućnosti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Teoretski, dakle, Dinamo još može biti i prvi, u slučaju da osvoji svih šest bodova, a West Ham ne uzme više od boda u zadnje dvije utakmice, ali može biti i treći i četvrti. Dva poraza pogurala bi ga skroz na dno, ako bi Rapid uzeo četiri boda u dvije utakmice, a do Konferencijske lige došao bi uz dva poraza, uz uvjet da Rapid ne osvoji više od tri, od preostalih šest bodova.

Pogled u povijest Europske lige kaže da nikad nijedan klub nije prošao u drugi krug sa šest bodova, sa sedam bodova prošlo je samo 13 posto momčadi, s osam bodova već 54 posto, s devet i 10 bodova 82 posto klubova. Šest bodova neće biti dovoljno ni sad, to je sigurno, a sedam bi u nekakvom raspletu moglo biti dovoljno. Ako Dinamo osvoji bod protiv Genka, Rapid ne pobijedi West Ham, a onda u zadnjem kolu Genk ne pobijedi Rapid. Osam bodova, ili dva remija, Dinamu bi također sigurno donijela drugo mjesto, ako Rapid ne pobijedi u obje utakmice... S devet bodova, odnosno pobjedom protiv Genka, već smo napisali, Dinamo bi sigurno bio drugi. Dinamo može s devet bodova biti treći, jedino u slučaju da izgubi od Genka koji onda pobijedi i Rapid, a Modri svladaju West Ham.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Da je sad gotovo natjecanje po skupinama Europske lige i Dinamo kao drugi prošao dalje, u play-off za plasman u osminu finala igrao bi s nekim od ovih osam suparnika iz Lige prvaka; Atletico, Atalanta, Benfica, Sporting, Zenit, Club Brugge, Wolfsburg i Šerif. Ha, kakva bi to priča bila da se na proljeće opet susretnu Dinamo i Šerif!? A da bude treći i igra u play-offu za plasman u osminu finala Konferencijske lige, s drugoplasiranima u skupinama tog natjecanja, sastao bi se, po sadašnjem poretku, s Tottenhamom, Romom, Baselom, Slavijom Prag, LASK-om, Partizanom, Slovanom i Jablonecom. Kakav spektar protivnika!

RASPLETI

DINAMO PRVI U SKUPINI

Do tog cilja vodi samo jedan put. Modri moraju uzeti svih preostalih šest bodova,protiv Genka u Maksimiru te u preotiv West Hama u Londonu, a Londončani ne smiju slaviti u Beču, smiju uzeti najviše bod.

DINAMO DRUGI U SKUPINI

Prva opcija - Dinamo pobijedi Genk i ne uzme više od boda u Londonu. Druga opcija - remi s Genkom, poraz od WH-a, Genk ne smije dobiti Rapid, niti Rapid dvaput slaviti. Treća opcija - dva remija, Rapid ne smije upisati dvije pobjede

DINAMO TREĆI U SKUPINI

Remi s Genkom jamči treće mjesto. Kao i poraz od Genka i poraz od West Hama, ako Rapid ne osvoji više od četiri boda u dvije utakmice. Ili, poraz od Genka, pobjeda protiv West Hama, a Genk svlada Rapid.

DINAMO ČETVRTI U SKUPINI

Dva poraza, od Genka i West Hama, uz uvjet da Rapid ne izgubi nijednu od dvije utakmice, osvoji najmanje četiri boda.

Linker
26. travanj 2024 12:03