CROPIX Cropix
POROTA SN

Prosinečki: ‘Kompletni Dinamo nije dobar!; Lončarević: Nisam razočaran, jer više nisam niti očekivao‘

Naši poznati nogometni stručnjaci analiziraju loš start Dinama u Europskoj ligi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2021. 11:36

Daleko je to bilo od onog Dinama na kojeg smo navikli prošle europske sezone. Točnije, niti “d” od te momčadi. Protiv West Hama Modri su izgledali bojažljivo poput nekih zalutalih klinaca u opasnom kvartu. Bili su bez agresije, odlučnosti, hrabrosti, bez pobjedničkog garda. Bez toga se jednostavno ne može. Ne samo protiv West Hama, nego i protiv manje zahtjevnih suparnika.

Da ne duljimo, Modri su na startu Europske lige razočarali. Kako su start Modrih u skupini vidjeli uvaženi hrvatski stručnjaci?

- Dinamo sigurno ima problem kadra igrača. Otišli su vrlo bitni igrači koji su tu bili prošle sezone, nema više Gvardiola, Majera, Jakića, Gavranovića... To su bili bitni dijelovi momčadi. Nije to mala stvar kad ostaneš bez tolikog broja igrača koji su imali bitnu ulogu. Nije to samo tako lako nadoknaditi. S druge strane, West Ham je kvalitetna momčad, izgledali su dobro, uostalom na početku Premiershipa su u samom vrhu. Dinamo nije mogao pratiti njihov ritam - kazao nam je Robert Prosinečki.

Veli da uopće nije problem što se izgubilo od West Hama...

- Problem je lociran na sasvim drugom mjestu. Kompletna momčad Dinama nije dobra, igrači igraju lošije nego prošle sezone, momčad nema moć. Nema moć pritiska, trke. Tako se ne može protiv jakih momčadi. Nema onog pobjedničkog garda, ali to je valjda tako u životu i nogometu.


Kazat će još nešto...

- U ovom trenutku Dinamo nema niti pravog “killera”, igrača koji je u stanju riješiti utakmicu. Ademi se vratio nakon teške ozljede, sve ima svoje. Nadalje, svojevremeno se puno pričalo i pisalo o Bruni Petkoviću, u onom razdoblju kad je igrao maestralno, apostrofiralo se da će biti “devetka” ne samo u Dinamu, već i u reprezentaciji. Na kraju je sad “desetka”... Makar, nije mu bilo lako igrati protiv dvojice jakih stopera West Hama. Međutim, ne bih ja sad tu secirao igrače pojedinačno, analizirao greške ili loše poteze, jer bi to bila kretnja u nekom sasvim pogrešnom smjeru. Cijeli Dinamo nije dobar! Da, neki igrači mogu sigurno puno više, i moraju više, ali bilo bi pogrešno izvlačiti na površinu neke igrače. Nije tu bitno tko je bio bolji, tko je bio lošiji. U ovom trenutku momčad Dinama ne štima, to je bit svega - zaključio je Prosinečki.


A što kaže Ilija Lončarević, bivši trener maksimirskog kluba?

- Dinamov problem je stanje momčadi. Ja uopće nisam razočaran. Iz razloga što više nisam niti očekivao. Jer ovo je razdoblje kad Dinamo ne može biti na razini West Hama. Da su igrali recimo protiv Rapida, onda bismo se mogli nadati da bi eventualno mogli dobiti utakmicu. Na razini West Hama Dinamo ne može biti niti da odigra “normalnu” utakmicu. A ne ovakvu kakva je odigrana u četvrtak - kaže Ilija.

Odmah i nastavlja...

- Dodatak svemu jest da Dinamo nije imao onaj naboj kakav je imao protiv Tottenhama. Niti kompletnost i snagu momčadi. Ovaj Dinamo nema mnogih igrača koji su prošle sezone bili standardni igrači. Nema Majera, Gvardiola, Jakića, Gavranovića... Možemo to sad nazvati krivom sportskom politikom kluba, ali isto tako sve je to već uglavnom viđeno. Klub živi od prodaje igrača i nema se tu što pričati. Dinamo prodaje igrače, cijeli hrvatski nogomet prodaje igrače. Kad se prodaju igrači, onda sve vrvi u medijima oko milijuna eura, klubovi se hvale koliko su zaradili. E sad, kad se igrači prodaju, valjda bi treneri pod hitno trebali imati čarobni štapić, brzo napraviti i osposobiti nove igrače koji bi trebali parirati West Hamu. Tu sve počinje i sve završava. Pa ponekad taj manjak igrača dolazi i do izražaja u HNL-u. A u Europi i to s takvim protivnikom, to drastično dolazi do izražaja. Dinamo nema rješenja po osvojenoj lopti, to smo najbolje vidjeli u prvom poluvremenu protiv Engleza. Nema rješenja za dva brza pasa. Zašto? Zato što je reakcija loša. Igrači Dinama se ne otvaraju odmah u djeliću sekunde, ne prepoznaju situacije... I da ne kažem da svi igrači u sebi nemaju odluku da odmah dodaju loptu svom suigraču, da je se što prije riješe.


Lončarević zaključuje...

- Sad mi možemo tu lamentirati je li neki igrač bio bolji ili lošiji, je li Petković ili ne znam tko mogao dati više, je li Oršić trebao biti bolji, što ja znam... To su šuplje, izgubljene priče. Bitna je momčad. Dinamo ima dobre igrače, dobro su vođeni, ali ovo su stvari koje se ne mogu riješiti preko noći.

Linker
23. travanj 2024 09:58