BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
Mladi dinamovac pun vjere

‘Protiv Osijeka nisam imao sreće, nadam se da će se vratiti u Rusiji, a čuo sam se s Morom i Bistrovićem‘

Luka Ivanušec optimističan je uoči prvog dvoboja 1/16 finala Europske lige u Rusiji
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 17. veljača 2021. 22:44

Luka Ivanušec (22), mladi hrvatski reprezentativac, skupio je već 28 nastupa za Dinamo ove sezone: 19 u prvenstvu, četiri u skupini Europske lige, dvije u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jednu u doigravanju za Europsku ligu te dvije u Hrvatskom nogometnom kupu.

Ovog proljeća najčešće starta kao lažno desno krilo, pa se izmjenjuje na tom položaju s Majerom, nikad Zoran Mamić ne sastavlja trojac u vezi s Ivanušecom i Majerom kao dvjema "desetkama", što su igrali u Lokomotivi, kad im je prije tri sezone leđa čuvao Šunjić. Protiv Hajduka se ozlijedio nakon pola sata, propustio Šibenik, a sve ostale utakmice odigrao je gotovo cijele. Protiv Osijeka je dvaput mogao povisiti vodstvo, no prvi put mu je dobro obranio Ivušić, a drugi put je pogodio vratnicu.

- Da, tako je ispalo, nije bilo sreće, ali nadam se da će mi se vratiti u Krasnodaru ili negdje drugdje - kaže vezist iz Ljubeščice, koji se slaže da je najvažnije da su u derbiju osvojena tri boda.

- Ta tri boda nam puno znače, jer Osijek je ostao na nuli, ali moramo tako nastaviti jer svaki bod do kraja prvenstva bit će jako značajan.

Vezni red je bio na europskoj razini u oba pravca.

- Ključno je bilo postaviti se tvrdo, kao i oni, zatim igrati kompaktno, ne previše razvlačiti linije.

Za razliku od prošle sezone, ove je borba za naslov prvaka neizvjesna, hoće li Dinamo imati snage kroz tjedan pobjeđivati i u Europskoj ligi?

- Dobro je za hrvatski nogomet i za ligu da su dvije momčadi na vrhu blizu, što se derbi dugo najavljivao. A ostat će nam apsolutno snage i svježine za Krasnodar, jer bez obzira na umor, ne treba nam veća motivacija od mogućnosti prolaska u osminu finala.

Nitko ne razmišlja bi li remi bio dobar, ide se na pobjedu.

- Teoretski možda bi, ali mi smo navikli tražiti pobjedu svuda i protiv svakog, pa tako i u Krasnodaru.

Što se tiče suparnika u četvrtak, Ivanušec ga je već proučio.

- Jako su dobri. Igraju kombinatorno, tvrdi su u obrani, igrali su Ligu prvaka i to sve govori o njima. Čuo sam se i s Bistrovićem i s Morom o njima. Presudno za prolaz će biti naše zajedništvo, da igramo svi skupa napad i obranu. Presudit će momčad.

Što se, pak, njegove trenutne uloge u momčadi tiče, desno, iako bi mu kao dešnjaku više odgovaralo lijevo, priznaje da se još privikava.

- Nisam to puno igrao, možda na tom položaju više igram alibi prema natrag, no dobro je to izgledalo protiv Osijeka. Svaku utakmicu učim kretnje, nije baš jednostavno kad si cijeli život u sredini ili lijevo, ali ide. Tjelesno sam spreman igrati u oba pravca, ali samo moram ustaliti te neke kretnje bez lopte da bih ju primao licem prema golu.

Jako je bila dobra suradnja s Ristovskim na desnoj strani.

- Je, da. Razgovarali smo prije utakmice s obzirom da mu je to bio debi. Pokazao je da je jako dobar igrač.

U Lokomotivi ste izvodili prekide i pucali i zabijali slobodnjake, sad su se od dešnjaka nametnuli Oršić i Petković...

- Imaju duži status i odličan udarac tako da trebam čekati svoj red.

Linker
19. travanj 2024 22:48